Now Reading:
ŠVEDSKI KOLAČ: Ne znamo zašto se tako zove, ali znamo da je izvrstan!
Full Article 1 minutes read

ŠVEDSKI KOLAČ: Ne znamo zašto se tako zove, ali znamo da je izvrstan!

Nije poznato zašto je ovaj kolač nazvan švedskim. Možda zbog sastojaka, tradicije, izgleda… Svejedno, važno je jedino da je, s obzirom na sastojke i vrijeme koje zahtijeva njegova priprema, izvrstan.

Donosimo recept:

Za biskvit:

250 g maslaca
160 g šećera
4 žumanca
150 g oštrog brašna
2 žličice praška za pecivo
200 ml mlijeka

Za nadjev:

280 g šećera u prahu
4 bjelanca
1 vanilin šećer
200 g lješnjaka
400 ml slatkog vrhnja

PRIPREMA:

Pjenasto izmiješajte maslac, šećer i žumanca.

Posebno pomiješajte brašno s praškom za pecivo i naizmjence dodajite brašno i mlijeko u smjesu od maslaca. Dobivenu smjesu izlijte u posudu koju ste obložili namašćenim pek papirom. Bjelanaca istucite u čvrst snijeg, umiješajte šećer u prahu i vanilin šećer.

Snijeg rasporedite po žutoj smjesi i pospite krupno rezanim lješnjacima. Stavite peći na temperaturu od 180°C oko 30 minuta. Pečeni kolač ohladite i prerežite na dva dijela po dužini.

Polovicu premažite tučenim slatkim vrhnjem te prekrijte drugom polovicom tako da na gornjoj strani ostane sloj sa snijegom i lješnjacima.

Kolač poslužite dobro ohlađen.

foto: ilustracija
sjever.hr/mojakuhinja.hr
03.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.