Nije poznato zašto je ovaj kolač nazvan švedskim. Možda zbog sastojaka, tradicije, izgleda… Svejedno, važno je jedino da je, s obzirom na sastojke i vrijeme koje zahtijeva njegova priprema, izvrstan.
Donosimo recept:
Za biskvit:
250 g maslaca
160 g šećera
4 žumanca
150 g oštrog brašna
2 žličice praška za pecivo
200 ml mlijeka
Za nadjev:
280 g šećera u prahu
4 bjelanca
1 vanilin šećer
200 g lješnjaka
400 ml slatkog vrhnja
PRIPREMA:
Pjenasto izmiješajte maslac, šećer i žumanca.
Posebno pomiješajte brašno s praškom za pecivo i naizmjence dodajite brašno i mlijeko u smjesu od maslaca. Dobivenu smjesu izlijte u posudu koju ste obložili namašćenim pek papirom. Bjelanaca istucite u čvrst snijeg, umiješajte šećer u prahu i vanilin šećer.
Snijeg rasporedite po žutoj smjesi i pospite krupno rezanim lješnjacima. Stavite peći na temperaturu od 180°C oko 30 minuta. Pečeni kolač ohladite i prerežite na dva dijela po dužini.
Polovicu premažite tučenim slatkim vrhnjem te prekrijte drugom polovicom tako da na gornjoj strani ostane sloj sa snijegom i lješnjacima.
Kolač poslužite dobro ohlađen.
foto: ilustracija
sjever.hr/mojakuhinja.hr
03.12.2023.