Now Reading:
Župan Posavec sastao se s međimurskim načelnicima i gradonačelnicima, glavna tema EU fondovi: Dobro koristimo šanse koje su nam na raspolaganju, ali želimo i možemo i bolje
Full Article 4 minutes read

Župan Posavec sastao se s međimurskim načelnicima i gradonačelnicima, glavna tema EU fondovi: Dobro koristimo šanse koje su nam na raspolaganju, ali želimo i možemo i bolje

Prijava projekata na Europske fondove, odnosno mogućnosti izrade projektne dokumentacije i kandidiranje za sredstva, jedna je od tema sastanka župana Matije Posavca s gradonačelnicima i načelnicima iz Međimurske županije, održanog u četvrtak u Čakovcu.

Međimurska županija dobro koristi svoje prilike kada je riječ o europskim izvorima, ali može se učiniti još i više, rekao je župan.

-Šanse koje su nam na raspolaganju koristimo. Našu REDEA-u smo osposobili da bude na pomoć svim jedinicama lokalne samouprave jer imamo nekoliko segmenata šansi. Jedno je granični program sa Slovenijom koji kreće i uskoro će krenuti i s Mađarskom. Drugo, imamo ITU mehanizam i veliki ugovor od 18 milijuna eura koji se potpisuje idući tjedan od strane Grada Čakovca, a obuhvaća nekoliko općina koje su u prstenu grada – Nedelišće, Šenkovec, Strahoninec i Pribislavec – rekao je Posavec.

Spomenuo je i višegodišnji plan korištenja europskih fondova za koji Međimurska županija čeka objavu natječaja, a u ovom trenutku na suglasnosti je 17 projekata u obrazovanju.

-Čekamo suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja i onda prijavljujemo na natječaj Prilagođavanje jednosmjenskoj nastavi. To je dogradnja starih i izgradnja novih škola ili sportskih dvorana i tu čekamo da vidimo omjer sufinanciranja. U ovome se trenutku gradi 19 vrtića, tu je i nekoliko projekata vezanih uz klimatske promjene, iz cestogradnje, dakle radi se dosta u svim smjerovima – naglasio je župan.

U tijeku je rješavanje imovinsko-pravnih odnose za projekt Logističko-distributivnog centra za voće i povrće koji bi trebao biti u Prelogu, a župan je ustvrdio da dministrativno sve ide puno sporije nego što su mislili.

-Primjerice, prijavili smo projekte javne turističke infrastrukture, a to je obnova Feštetića u Pribislavcu, Kuća popevke u Donjoj Dubravi, Štrigova, Donji Kraljevec, Sveti Martin na Muri, međutim još uvijek nema rezultata tih natječaja. Od 1. siječnja županije preuzimaju poslove imovinsko-pravnih nekretnina, pokretnina i zemljišta koja su u državnom vlasništvu, a nisu od strateškog državnog interesa i to će biti još jedna od tema razgovora s gradonačelnicima i načelnicima – rekao je Posavec istaknuvši da kada je riječ o korištenju EU fondova svi moraju raditi u sinergiji te da Županija preko svojih ustanova gradonačelnicima i načelnicima treba biti servis, a oni pak moraju imati dobre ideje i prijedloge.

Direktorica REDEA-e Sandra Polanec Marinović okupljenim je prezentirala poziv iz prekograničnog programa Slovenija-Hrvatska koji se ovoga puta odnosi na male projekte.

-Ukupan iznos fonda koji je namijenjen za te projekte je nešto više od 720.000 eura. Imamo dva tipa projekta, ovisno o sredstvima koja se mogu dobiti, do 20 000 ura i do 31.000 eura, a namijenjeni su za jačanje prekogranične suradnje u smislu organizacije edukacija, treninga, seminara i nekih malih događanja, a projekt za koje se može dobiti 31.000 eura namijenjen je za koncerte, za čišćenje prirode, sajmove i druga veća događanja koja obuhvaćaju više od 200 sudionika – objasnila je Polanec Marinović.

Gradonačelnici i načelnici dobili su i informacije o novim mogućnostima u sklopu integriranog teritorijalnog programa. Naime, najavljen je natječaj Strateška partnerstva i inovacije za poduzetnike.

-Sad je vrijeme, prije nego što se sam natječaj otvori, prikupljaju se ti društveni izazovi od samih općina i gradova, a mi smo tu kao koordinator, poveznica između Ministarstva regionalnog razvoja koje priprema taj poziv i samih općina i gradova. Iduće godine kada taj natječaj bude u toku, poduzetnici onda mogu konkretnije pomoći rješavati te društvene izazove – istaknula je Polanec Marinović.

Kao jedan od većih problema s kojima se susreću građani Međimurja spomenut je javni prijevoz, odnosno premalo linija.

-Probleme je jako teško riješiti jednim projektom, ali jednim projektom možemo doći jedan korak bliže rješenju. Ako se nekoliko poduzetnika grupira, grad ili općina može biti partner, moći će reći što je problem, što je Općina, Grad ili Županija napravila da bi se taj problem riješio, a onda poduzetnici sa svojim inovativnim razvojem usluga mogu doprinijeti boljoj situaciji. Sada je bitno da se izazovi definiraju, a onda će tržište i privatnici pomoći to riješiti, stoga želimo postići sinergiju javnog i privatnog sektora – poručila je Polanec Marinović.

a.kučić/sjever.hr
30.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.