Now Reading:
U Saboru održan susret djece iz dječjih vijeća i foruma, među njima bili i mladi Zagorci – domaćin im bio i saborski zastupnik Zoran Gregurović
Full Article 2 minutes read

U Saboru održan susret djece iz dječjih vijeća i foruma, među njima bili i mladi Zagorci – domaćin im bio i saborski zastupnik Zoran Gregurović

Odbor za obitelj, mlade i sport bio je u srijedu domaćinom 13. zajedničke sjednice predstavnika djece iz cijele Hrvatske koja dolaze iz dječjih vijeća, foruma i Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochilda (NEF) Hrvatske sa saborskim zastupnicima.

Ovogodišnji susret okupio je djecu u dobi od 9 do 15 godina iz 25 gradova i općina diljem Hrvatske, među njima i djeca iz Zagorja. 

Djeca su predstavila svoje aktivnosti koje provode od lokalne do europske razine, a teme o kojima su govorili i koje smatraju važnima obuhvatile su razna područja, od financijske pismenosti, prava i potreba djece s teškoćama u razvoju, prava na zdravstvenu zaštitu, zaštiti  mentalnog zdravlja djece, online okruženju, životu djece u ruralnim područjima, siromaštvu, prava djece na zdrav okoliš i na sigurno okruženje u gradu u kojem žive, do prava na slobodno vrijeme i igru.

Govoreći o gradovima i općinama prijateljima djece predstavnici Krapine iznijeli su neke konkretne probleme.

O online okruženju i izazovima virtualnog svijeta govorili su predstavnici iz Tuhlja, ponajviše o utjecaju tehnologije na mlade i izazovima odrastanja u digitalnom dobu. Siromaštvo djece i životni standard bili su u fokusu predstavnika Pregrade, i Petrovskog koji su naglasili kako ona ne smiju određivati djetinjstvo jer djeca odrastajući u takvim uvjetima često gube samopouzdanje što utječe na njihov razvoj. Pozvali su na osiguravanje i omogućavanje osnovnih uvjeta za dostojanstven život svoj djeci.

 O zdravom okolišu i pravu djece na čist zrak, vodu i okoliš, između ostalog su  govorili i predstavnici Zaboka i Tuhlja naglasivši kako su klimatske promjene produkt ljudskog djelovanja te pozvali da svaki pojedinac vodi brigu o očuvanju prirode. Dok su djeca iz Bedekovčine pričala o pravu djece na slobodno vrijeme i igru, osiguravanjem adekvatnih prostora za to, kao i o pravu na okupljanje.

Mladima je domaćin bio i saborski zastupnik i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Susret je omogućilo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u okviru projekta “Sudjelovanje djece u odlučivanju na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj razini“.

sjever.hr 30.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.