Now Reading:
U Međimurskoj županiji otvoren novi Centar za podršku osobama s invalidnošću
Full Article 3 minutes read

U Međimurskoj županiji otvoren novi Centar za podršku osobama s invalidnošću

Simboličnim presijecanjem vrpce otvoren je novi Centar za podršku osobama s invalidnošću, vrijedan 2.282.984 eura.

Koliko je jedna zajednica razvojno snažna i napredna najjasnije se vidi u podršci koju pruža najranjivijim skupinama ljudi. Međimurska županija upravo je takva zajednica, što je danas ilustrirano otvorenjem novog Centra za pružanje usluga u zajednici Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, otvorenom u Podturnu, te rođenom u velikom europskom projektu.

Centar će osnaživati osobe s invalidnošću na putu njihove pune integracije u zajednicu, kapacitetom za boravak 20 osoba u poludnevnom ili dnevnom boravku te širokim spektrom usluga od niza oblika fizikalne terapije do društvenih aktivnosti kojima se jačaju i razvijaju socijalne vještine. Za Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije ovo je povijesni dan, kao i za cijeli međimurski kraj, jer je uspješno proveden još jedan veliki projekt sufinanciran sredstvima Europske unije, ukupne vrijednosti 2.282.984 eura (odnosno oko 17.200.000 kuna).

Projekt, kojemu je DOSTI bio nositelj, a Međimurska županija i Općina Podturen partneri, započet je u srpnju 2018. godine s ciljem unaprjeđenja socijalne infrastrukture namijenjene osobama s invalidnošću. Aktivnosti Centra DOSTI prevenirat će institucionalizaciju osoba s tjelesnom invalidnošću. Simboličnim presijecanjem vrpce, novi Centar otvorila je Melanija Krčmar.

– Centar je osmišljen za pružanje usluga osobama s tjelesnom invalidnošću, prvenstveno osobama starije životne dobi bez podrške, bez zaposlenja, dakle osobama koje su ostale zatvorene u svoja četiri zida. Zahvaljujemo partnerima Međimurskoj županiji i Općini Podturen, te donatorima i svima koji su pomogli u ostvarenju ovoga cilja koji znači novo poglavlje u podršci osobama s invalidnošću – naglasila je na svečanosti otvorenja Miljenka Radović, predsjednica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom.

Župan Matija Posavec osvrnuo se na razvojnu snagu Međimurja koja se prelijeva na pomoć ranjivim skupinama.

Ova je zgrada simbol zajednice koja je snažna onoliko koliko brine za svoju najslabiju kariku. Nije presudan sjaj zgrade ni koliko je u nju novca uloženo, već je bitno da bude ona dom u punom smislu te riječi – rekao je župan, istaknuvši da će Međimurska županija i u godinama koje su pred nama davati maksimalnu podršku udrugama koje okupljaju osobe s invalidnošću te da međimurska zajednica snagu pokazuje i skorim otvorenjem novog Regionalnog centra za ranu intervenciju u djetinjstvu, kao i gradnjom nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, te projektom centra za starije i nemoćne osobe koji će se podići u Nedelišću.

Centar DOSTI prostire se na neto površini od 882 kvadratna metra, te na tri kata ima prostore za razne oblike fizikalne terapije s bazenom, prostor za treniranje, blagovaonicu, kuhinju opremljenu sukladno sustavu HACCP-a, senzornu sobu, kupaonice, garderobe, tri sobe za odmor i druge funkcionalne prostore. Uz kineziologa i fizioterapeuta korisnicima će na raspolaganju biti logoped, socijalni radnik, psiholog, te voditelj Centra za pružanje usluga u zajednici DOSTI.

sjever.hr

30.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.