Now Reading:
Načelnik Ban: Najsretniji bih bio da naši mještani plaćaju manji iznos za katastarsku izmjeru, ali ne možemo takve odluke donositi na temelju obećanja
Full Article 3 minutes read

Načelnik Ban: Najsretniji bih bio da naši mještani plaćaju manji iznos za katastarsku izmjeru, ali ne možemo takve odluke donositi na temelju obećanja

Na prošloj sjednici Općinskog vijeća, održanoj 23. studenog vijećnici Kluba HDZ-a i HNS-a predložili su izmjenu odluke o visini iznosa sredstava koja nositelji prava na nekretninama osiguravaju za katastarsku izmjeru i obnovu zemljišnih knjiga za k.o. Komor što je Općinsko vijeće i prihvatilo. Prvotno je riješeno da će Državna geodetska uprava financirati do 40 posto ukupnih troškova dok će 60 posto izmjere financirati sam vlasnik, odnosno Općina za javna zemljišta.

Klub HDZ-a Bedekovčina na sjednici Vijeća je izjavio da je Državna geodetska uprava osigurala dodatna financijska sredstva za provedbu katastarske izmjere te pomogla da se umanji obveza ljudima. Upitali smo načelnika Općine Bedekovčina Darka Bana što to znači za vlasnike nekretnina.

Državna geodetska uprava nije za sada osigurala dodatna financijska sredstva za provedbu katastarske izmjere s obzirom da još uvijek nije donesen ni Proračun države nego je samo obećala da će osigurati sredstva za ovu namjenu. Ono što je Državna geodetska uprava donijela je odluka da će povećati svoj postotak sudjelovanja u troškovima na 50 posto, a vlasnicima će smanjiti postotak troškova tako da će njihov trošak, također, biti 50 posto – rekao nam je načelnik.

-Općinski vijećnici donijeli su Odluku prema kojoj bi vlasnici nekretnina snosili trošak u iznosu manjem od 40 posto, a DGU preko 60 posto. Ova odluka je donesena na temelju obećanja, a kako je još uvijek tekuća godina, Aneks ugovora s DGU-om je iz ove godine i sredstva u našem proračunu nisu predviđena, tako da ću morati ovu odluku poslati na ocjenu zakonitosti u Ministarstvo pravosuđa i uprave kao što smo i na početku ovog mandata slali veliki broj odluka Kluba HDZ-a i HNS-a – kazao je načelnik dodavši kako su tu odluku trebali predložiti za novi općinski proračun za iduću godinu.

-Ne možemo na temelju obećanja donositi odluke, pa nakon što to ne prođe u proračunu DGU-a, sav teret padne na račun Općine. Ne želim da se zbog nepromišljenosti vijećnika i obećanja dovede u pitanje rad Općine. Ukoliko ova odluka ostane na snazi, a Državna geodetska uprava ne bude u mogućnosti osigurati dodatna sredstva za ovu namjenu, doći će u pitanje financijska stabilnost Općine – kazao je Ban.

Pozivam na razum vijećnike i da se ne dovodimo u stanje od prije dvije godine. Pričekajmo s ovom odlukom dok ne budemo imali potvrdu da će sredstva biti osigurana i tada, rebalansom proračuna, možemo donijeti ovu odluku početkom iduće godine. I s time, nemam problema – zaključio je načelnik Bedekovčine Darko Ban.

msopek/sjever.hr 30.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.