Now Reading:
Zagorski SDP dobiva sve, a međimurski i varaždinski mrvice???
Full Article 4 minutes read

Zagorski SDP dobiva sve, a međimurski i varaždinski mrvice???

Prema neslužbenim informacijama izbori za Hrvatski sabor očekuju nas najvjerojatnije u proljeće iduće godine kao prvi izbori u superizbornoj 2024. koja će nam ponuditi čak tri izlaska na biračka mjesta. Za Hrvatski sabor, EU parlament te predsjedničke izbore.

I dok se točan datum tek očekuje, iako stranke to ne otkrivaju, kombinacije i raspored na listama te moguće koalicije već su mjesecima tema u svim važnijim strankama.

Naravno da službenih informacija nema i da će sve stranke negirati da se uopće raspravljalo o imenima na listi, ali je li tome tako?

Što se tiče III. izborne jedinice, koja obuhvaća Krapinsko-zagorsku, Međimursku te Varaždinsku županiju te još šest općina Zagrebačke županije, prve neslužbene informacije govore da je SDP već posložio šest od četrnaest mjesta na svojoj listi.

Iako su to tek neslužbene informacije, iz više različitih izvora doznajemo da bi nositelj liste trebao biti predsjednik županijske organizacije SDP-a KZŽ i potpredsjednik stranke Siniša Hajdaš Dončić.

Kada smo od njega zatražili komentar tih neslužbenih informacija, odnosno glasina, vidno iznerviran bio je Hajdaš Dončić u svom kratkom odgovoru.

-To su gluposti. Ne želim to uopće komentirat. To su gluposti – ljutito je odgovorio Hajdaš Dončić te u svom maniru mahao prstom odbijajući svaku drugu moguću komunikaciju.

Na 2. mjestu treba bi se naći gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj koji iza sebe ima značajnu pobjedu na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće u proljeće ove godine te riješen jedan od najvećih problema u Varaždinu, a to je balirani otpad.

Treće mjesto trebalo bi pripasti nekome iz Međimurja. Hoće li to biti prvi čovjek tamošnje županijske organizacije Mario Medved, dosadašnja saborska zastupnica Andreja Marić odnosno Boška Ban Vlahek ili netko četvrti, to se još ne zna.

Na pitanje ima li informacije o ovakvom rasporedu Medved je odgovorio da ne zna apsolutno ništa oko bilo kakvih imena i da mu je zbog toga teško uopće nešto komentirati. Doduše, kazao je kako mu je logično da prva tri mjesta pripadnu svakoj županijskoj organizaciji po jedno. Na dodatno pitanje kako gleda na to da bi zagorski SDP trebao dobiti 4. i 5. poziciju ponovio je da nema takvih informacija, ali i da ne misli da bi to takvog rasporeda mogli doći.

-Što se tiče imena na listi mi se zasada time ne zamaramo, barem ne ovdje u Međimurju. Mislim da će ta tema postati aktualna početkom iduće godine – završio je Medved.

A nakon toga na 4. i 5. mjestu su dva zagorska kandidata. Na 4. mjestu trebao bi se naći aktualni župan Željko Kolar te na 5. gradonačelnica Zlatara Jasenka Pentek. Mjesto iza, dakle 6., na njemu bi se trebala naći predsjednica Županijske organizacije stranke u Varaždinskoj županiji i aktualna saborska zastupnica, Barbara Antolić Vupora, koja je prije par dana u Varaždinu organizirala jedno od najvećih okupljanja SDP-ovaca u Hrvatskoj. U maloj dvorani Arene okupilo se njih više od 500.

-Ne mogu komentirati ove navode jer jednostavno nisam čula nešto takvo, a i prema mojim informacijama do određivanja imena još nije došlo. Štoviše, ovih dana bili smo, i ja osobno, i moja organizacija u potpunosti u pripremi nedavnog najvećeg okupljanja članica i članova stranke na jednom mjestu. Također, čuli ste i same govornike na tom skupu. Svi su govorili o sjajnoj pobjedi SDP-a na izvanrednim izborima u Varaždinu ove godine uz poruku da promjene u Hrvatskoj stižu preko Varaždina i Varaždinske županije. Mislim da to dovoljno govori o snazi SDP-a u Varaždinskoj županiji – završila je Antolić Vupora.

Inače, upravo je SDP Varaždinske županije na posljednjim izborima za Hrvatski sabor, 2020. godine, dobio tek 3. te slijedeće 8. mjesto na listi. Zagorski SDP tada je dobio prvo, šesto i sedmo, a međimurski četvrto i peto ako se ne računa Matija Posavec koji je tada bio na SDP-ovoj listi na 2. mjestu.

A hoće li ovakva raspored biti na listi vidjeti ćemo zasigurno do proljeća budući se kao mogući termin izbora navodi travanj odnosno svibanj?

skalajdzija/sjever.hr 27.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.