Now Reading:
U Krapini premijerno predstavljena edukativna predstava „Vrijeme leptirica“ koja šalje jasnu poruku da nasilje nad ženama nema opravdanja
Full Article 4 minutes read

U Krapini premijerno predstavljena edukativna predstava „Vrijeme leptirica“ koja šalje jasnu poruku da nasilje nad ženama nema opravdanja

Ravnateljstvo policije i Policijska uprava Krapinsko-zagorska, s Vijećem za prevenciju Grada Krapine, svečano su obilježili Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se svake godine 25. studenoga. Ovaj dan posvećen je podizanju svijesti o problemu nasilja prema ženama te promicanju mjera prevencije i zaštite.

U mnogim zemljama diljem svijeta organiziraju se događaji poput predstava, konferencija i radionica kako bi se naglasila važnost zajedničke borbe protiv nasilja prema ženama, a tako priključila se i Krapinsko-zagorska županija.

Ovaj važan događaj obuhvatio je premijerno predstavljanje edukativne predstave pod nazivom “Vrijeme leptirica”, koja se uklapa u širi okvir preventivnog projekta “Lily”. Predstava “Vrijeme leptirica” režirana je od strane akademskog umjetnika Vedrana Komeričkog koji je istaknuo da je poruka važna jer za nasilje nema opravdanja i osobno je mišljenja da smo kao društvo spremni ići naprijed.
Ako volite sebe onda teško da ćete biti nasilni prema drugima. Ako ćete poštovati sebe, poštovat ćete i druge – poručio je Komerički.

Uz emocionalno snažnu predstavu, sudionici su imali priliku sudjelovati u interaktivnoj diskusiji pod nazivom “Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje”. Cilj diskusije bio je naglasiti ozbiljnost problema nasilja nad ženama koji i dalje postoji u suvremenom društvu.

Državna tajnica MUP-a, Irena Petrijevčanin, ponovila je da tamo gdje je ljubav, tamo nema nasilje. Naglasila je da Ministarstvo unutarnjih poslova ima sjajne preventivne akcije i pozvala mlade da ih bolje upoznaju. Pozvala je mlade da potom, kada se upoznaju s tim aktivnostima, da budu ambasadori znanja i da šire to znanje u zajednici.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Krapine, Zoran Gregurović, istaknuo je odličnu suradnju Vijeća za prevenciju i policije.

Kada smo krenuli u Vijeću s radom tek onda smo vidjeli koliko se toga događa oko nas. Svi se trebamo uključiti i prepoznati nasilje, jer se ono ne događa negdje drugdje već među nama. Tu nije samo nasilje nad ženama već i drugi oblici nasilja, od nasilja među mladima do alkoholizmima. Sve to zajedno je isprepleteno. Ako doznate za nasilje potaknite one koji ga trpe da hrabro progovore o tome – završio je Gregurović.

Zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek istaknula je kako su poruke predstave bile izuzetno snažne. Podsjetila je kako Županija provodi dvije snažne akcije, “I tebe se tiče”, s porukama koje snažno i jako progovaraju protiv nasilja.

Za iduću godinu najavila je akciju “Progledaj i aktiviraj se” kojom će se boriti protiv predrasuda i stereotipa.

V.d. ravnatelja Policijske uprave krapinsko-zagorske Robert Pavić kazao je kako je naša županija jedna od najsigurnijih, s najmanjom stopom kriminaliteta u državi. I ostali mjerivi elementi sigurnosti su dobri. Smatramo da se i naši građani i subjektivno osjećaju sigurnima. Danas smo svi skupa poslali jasnu poruku – da je nasilje društveno neprihvatljivo ponašanje. Možda i najvažnija poruka policije je: „Prijavite nasilje! Imajte povjerenja u policiju, dojavite svaki oblik nasilja. Ako smatrate da ste žrtva, prijavite policiji” – poručio je Robert Pavić.

Ravnatelj Srednje Škole Krapina, Ivica Rozijan, rekao je da se nasilje nad ženama događa u svim sredinama. Kazao je kako se u školi kroz niz aktivnosti nastoji senzibilizirati javnost, prije svega učenike, da prepoznaju nasilje i da ih osude kao neprihvatljiva, ali i da otvoreno progovore o njima.
Anita Matijević koja se bavi žrtvama nasilja, govoreći o stanju u Hrvatskoj, prvo je poručila djevojkama da se maknu tamo gdje im nije OK, dok je mladićima kazala da si eventualnim nasiljem ne oduzimaju lijepe ljubavne priče.

Socijalna radnica, Sanja Kos, kao bitno je naglasila da se svi međuljudski odnosi moraju temeljiti na poštivanju, nenasilju i normalnoj komunikaciji.
-Za nikakvu vrstu nasilja nema opravdanja – završila je Kos.

Tena Sambolić Petrišić aktivna je na radu SOS telefona i Savjetovalištu za žrtve nasilja u Krapini poručila je kako nasilje nije nikada rješenje, da ljubomora nije dobrodošla i da kontrola nije poželjna u zdravoj ljubavnoj vezi. Pozvala je sve koji smatraju da u njihovom odnosu s partnerom nešto nije u redu neka se obrate Savjetovalištu.

s.kalajdžija/sjever.hr 27.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.