Now Reading:
SVJETSKI, A NAŠE Perica Novosel po treći put na svjetskoj izložbi jaslica u Vatikanu – predstavit će jaslice kakve još niste vidjeli!
Full Article 4 minutes read

SVJETSKI, A NAŠE Perica Novosel po treći put na svjetskoj izložbi jaslica u Vatikanu – predstavit će jaslice kakve još niste vidjeli!

Postavljanje jaslica u Hrvatskoj je tradicija koja se njeguje od davnina. Upravo su jaslice najvažniji vanjski znak Božića koji nam dočarava svu ljepotu, jednostavnost i skromnost Isusova rođenja.

Od vremena prvih jaslica pa sve do današnjih dana, jaslice odišu radošću, toplinom i jedinstvenom kreativnošću, a takvu kreativnost, kao i ljubav prema Božiću i svemu vezanom uz taj blagdan imaju članovi Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica.

Udruga je osnovana 2004. godine, a osnovao ju je pokojni profesor Josip Barlek, viši kustos Etnografskog muzeja u Zagrebu. Danas ima stotinjak članova, uglavnom starije životne dobi.

Članovi Udruge jaslice izlažu na brojnim domaćim, ali i svjetskim izložbama, a često se okite i nagradama, rekao nam je predsjednik Udruge, Perica Novosel koji izrađuje božićne jaslice od svoje sedme godine, a unatrag nekoliko godina svoje je radove izlagao u muzejima, kulturnim centrima i prostorima udruga na području Zagrebačke županije i Hrvatskog zagorja. Osim toga, uspješno sudjeluje i na svjetskoj izložbi jaslica u Vatikanu.

-Na izložbi „100 Presepi in Vaticano” Hrvatska je prisutna još od 1994. godine i od tada aktivno sudjeluje svake godine. Naravno, sve je trajalo do korone, zbog koje izložba 2020. godine nije održana, ali već sljedeće godine je nastavljena. Hrvatske su jaslice prijašnjih godina bile nagrađivane, znale su čak osvojiti i prva tri mjesta za jaslice izrađene van granica Republike Italije. Naši jasličari uvijek su se dobro plasirali, no budući da su sve stariji, izrađuju sve manje jaslica. Tako su 2021. godine na izložbi u Vatikanu bile svega jedne naše jaslice, ali već naredne godine njih šest – rekao nam je Novosel.

„Kalež vječnog života” u čaši za crno vino

Vrijedi svakako istaknuti da se svake godine za izložbu „100 Presepi in Vaticano” prijavi 300 do čak 500 jaslica, od kojih žiri odabire najviše 110 radova za izložbu.
Ove godine Hrvatska udruga prijatelja jaslica predstavljat će našu zemlju na toj svjetskoj izložbi sa četiri rada koje su izradili Verica Kovač iz Zagreba, supružnici Mirjana i Marko Lujo iz Zagreba, Peggy Malbaša iz Dugog Sela i, naravno, Perica Novosel iz Bistre koji ne krije ponos zbog svog uspjeha.

-Ovo je treća godina zaredom da imam svoj rad na svjetskoj izložbi, a predstavljam taj sjeverozapadni dio Lijepe naše, pošto dolazim iz općine koja je, volim to reći, na pragu Hrvatskog zagorja. Talijani su prepoznali kvalitetu mojih radova, a ove sam se godine možda malo odmaknuo od klasičnih jaslica jer je rad nastao u čaši za crno vino i zove se „Kalež vječnoga života”. Za izradu su mi trebala tri dana jer nije to jednostavno – farbanje, špricanje, nanošenje boje, a sve to u čaši – ističe Novosel.

Ima on jaslice „za na dlan ili u džep”, ali i one na površini od kvadrata i pol, a za njihovu izradu, kaže, najčešće koristi firentinske figurice koje kupuje u Italiji, a koje su vrlo priznate od vatikanskog žirija. Koliko je vrijedan i uporan u izradi jaslica govori i podatak da ih je dosad izradio više od 70.

Redovite izložbe jaslica „na domaćem terenu” ove su godine otvorene u rujnu, izložbom u KC Ivan Rabuzin u Novom Marofu, a narednih tjedana izložba članova Udruge bit će organizirana u Bjelovaru te u Gornjoj Bistri, a na poziv susjeda Slovenaca, po prvi put Novosel će samostalno izlagati u marijanskom centru u Gornjoj Radgoni.

Kratka povijest jaslica

Jaslice kakve danas poznajemo osmislio je u 13. stoljeću Franjo Asiški. Pod utjecajem njegova kulta u Hrvatskoj proširile su se i po našim krajevima, a dodatno su ih popularizirali isusovci u 16. stoljeću.

Prema dostupnim podacima, jaslice su se u početku izrađivale samo za potrebe crkve u božićno doba, a izrađivali su ih obrtnici različitih struka. Budući da su i građani željeli imati jaslice u svojim domovima, a mnogima od njih obrtnici su bili preskupi, oni spretniji članovi obitelji odlučili su se izrađivati ih sami. generacijama su djeca od svojih roditelja učila kako izrađivati jaslice, stoga se ta vještina zadržala do danas.

Jeste li se i vi u tome okušali? Ako niste, možda je sada prilika jer vrijeme adventa sve nam je bliže.

a.kučić/sjever.hr
26.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.