Now Reading:
Veliki broj gradova i općina na prijedlog SDP-a prihvatio rezoluciju “Sigurno mjesto za žene” 
Full Article 4 minutes read

Veliki broj gradova i općina na prijedlog SDP-a prihvatio rezoluciju “Sigurno mjesto za žene” 

U subotu je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Odabran je u spomen na sestre Mirabel iz Dominikanske Republike koje je 1960. brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Sestre su bile političke aktivistkinje, vrlo vokalne u svojoj borbi protiv režima, a nakon njihove smrti postale su simbol nacionalnog i ženskog otpora. Dan njihove smrti 1999. godine Ujedinjeni narodi su proglasili danom borbe protiv svih vrsta nasilja nad ženama.

U posljednjih 20 godina u Hrvatskoj je ubijeno 400 žena. Ime ima i 13 žena ubijenih samo lani, od kojih je njih 12 ubio blizak muškarac – partner, supružnik ili bivši partner. Prema podacima MUP-a lani je prijavljeno više od 11.500 slučajeva nasilja nad ženama u obitelji ili u bliskom krugu.

Predsjednica Foruma žena SDP-a i zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan navela je da je Hrvatska svrstana na žalosno i sramotno treće mjesto u EU po broju ubijenih žena samo zato što su žene.

-Mislim da je više nego jasno da su koraci u smjeru zaštite žena neophodni. SDP to i čini, posebno u onim općinama i gradovima u kojima obnaša vlast. Na tom tragu nastala je i rezolucija “Sigurno mjesto za žene” koju je Grad Rijeka usvojio još u svibnju ove godine. Tako Rijeka iz gradskog proračuna financira sigurnu kuću na tajnoj adresi te udruge i ustanovu koji se direktno bave problemima zlostavljanih žena i djece, te rade s počiniteljima nasilja i na taj način se aktivno sudjeluje u tretiranju i prevenciji nasilja u obitelji kao ozbiljnog problema današnjeg društva – rekla je Krpan.

Vrlo je jasno da svatko mora učiniti sve u svojoj moći da se popravi crna statistika. Korak bliže tome je prihvaćanje rezolucije “Sigurno mjesto za žene” koju su, na inicijativu SDP-ovaca diljem Hrvatske, prihvatile do sad 33 jedinice lokalne samouprave, a još ih mnogo planira učiniti isto do kraja godine. 

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović naveo je kako je rezolucija politička izjava koja sadrži vrijednosti za koje će se SDP i Grad Zagreb nastaviti zalagati, promicati i štititi ih.

SDP-ov gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj upitao se kakva nas to budućnost čeka ako naša sestra, majka, kći ili prijateljica ne može hodati ulicom bez straha?

-Nasilje nad ženama, djevojkama i djevojčicama još je uvijek jedan od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava na svijetu. Naša borba protiv rodno utemeljenog nasilja nije samo borba za pravdu; to je borba za temeljne ljudske vrijednosti, i to je odgovornost svih nas. Preko 30 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj je do sada prihvatilo rezoluciju, no očekujem da će se taj broj stalno povećavati – rekao je Vešligaj.

Donošenje rezolucije u svojim lokalnim sredinama je dokaz progresivnosti SDP-ovih župana, gradonačelnika i načelnika, dokaz brige za žene u okolnostima u kojem je nasilje nad ženama, djevojkama i djevojčicama još uvijek jedan od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava na svijetu. Ovo je prilog borbi za temeljne ljudske vrijednosti.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin pozvao je i druge gradove i općine da se pridruže inicijativi.

-Tužno je da danas u 2023. godini mi i dalje moramo voditi borbu da naše sestre, supruge, kćeri imaju ona prava za koja su se izborile njihove majke i bake. Sigurno da žene u Hrvatskoj nisu ravnopravne i da je to borba koju ćemo morati još neko vrijeme voditi. Borba za ravnopravnost je naša obveza – poručio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

FOTO :Ilustracija

sjever.hr 24.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.