Now Reading:
Varaždinski Regionalni centar kompetentnosti u zdravstvu je otvoren! Plenković: Fantastičan projekt, ovakvu školu još nisam vidio!
Full Article 6 minutes read

Varaždinski Regionalni centar kompetentnosti u zdravstvu je otvoren! Plenković: Fantastičan projekt, ovakvu školu još nisam vidio!

Jedan od kapitalnih projekata u zdravstvu u Varaždinskoj županiji je uspostava Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi u Varaždinu, vrijedan više od 13,3 milijuna eura, a Centar je u petak otvorio premijer Andrej Plenković.

Riječ je o jednom od četiri regionalna centra kompetentnosti u zdravstvu u državi, u kojem će se u vrhunskim kabinetima i laboratorijima školovati mladi i odrasli za postojeća, ali i niz novih zanimanja u sektoru zdravstva. Od ukupno oko 13,3 milijuna eura uloženih u dogradnju i opremanje Centra, 10,4 milijuna eura, odnosno 78,2 posto, su sredstva Europske unije, a Medicinska škola Varaždin postaje jedno od najmodernijih središta za obrazovanje mladih i odraslih u području zdravstva u Hrvatskoj, ali i srednjoj Europi.

Posebno ponosan i zadovoljan bio je varaždinski župan Anđelko Stričak.

Županija s pričom, to je slogan Varaždinske županije od prije mjesec dana jer svako brdo, svaka kuća, svaki dvorac, škola, ustanova imaju svoju priču. Danas svjedočimo jednoj prelijepoj priči o uspostavi, izgradnji Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija, priči vrijednoj 13 milijuna i 300 tisuća eura, tri tisuće novih kvadrata i sve u 28 mjeseci. Paralelno s time, osim što smo gradili ove prekrasne zidove, gradili smo i dušu ove škole i prije dva tjedna otvorili Centar za mentalno zdravlje jer želimo da svaki naš učenik i učenica odrastaju radosno i sretno, da imaju mjesto gdje se mogu javiti da lakše koračaju kroz život – rekao je Stričak.

Naglasio je da su i županijski uposlenici, kao i uposlenici Medicinske škole zaista dali sve od sebe da taj prostor ne bude samo građevina, nego da ima posebnu dušu.

-Govorimo o jednoj prelijepoj priči gdje se ravnateljica, kojoj je osnovna djelatnost da obrazuje kadrove, morala se primiti i tih građevinskih poslova, znati od prvog slova do zadnjeg na koji način izraditi jedan ovakav prekrasni Centar. Govorimo o priči da svi koji ikad koračaju ovdje, odavde odu radosni i sretni – zaključio je župan Stričak.

Premijer Plenković pak je u svom govoru istaknuo da je riječ o zaista sjajnom projektu koji traje nekoliko godina, ali koji je realiziran munjevito.

-Strašno je dugo čekati četiri semestra dok su učenici bili dislocirani u Prvoj gimnaziji Varaždin, ali s aspekta nas malo iskusnijih koji smo bili ovdje prije dvije godine kada je započinjala izgradnja, doći ovdje nakon dvije godine i obići ovakvu školu i ovakav centar, ne samo učionice za teoretsko obrazovanje, nego i fascinantni dio koji se odnosi na demonstracijski i laboratorijski dio. Ovo je fantastičan projekt vrijedan više od 13 milijuna eura. Pametno smo iskoristili sredstva za koja smo se izborili na europskoj razini. Hvala Varaždinskoj županiji na doprinosu i samoj školi i tu se vidi sinergija aktivnosti – rekao je predsjednik Vlade.

Dodao je da je sve napravljeno na europskoj razini.

-Puno toga sam obišao u zadnjih skoro osam godina u Hrvatskoj, ali ovakvu školu još nisam vidio. Jedinstvena je i mislim da ste tu predvodnik. Mi smo prije par tjedana bili u Zaboku i otvorili jednu drugu školu, Centar kompetentnosti u turizmu koja je isto fascinantna, ali ovoliko praktičnih dijelova s najsuvremenijom opremom, s takvom informatičkom opremom, buduće djelatnike u zdravstvu čini toliko spremnima da preuzmete odgovornost, da vam neće biti potrebno više od par tjedana da se prilagodite na radu u zdravstvenim ustanovama – kazao je Plenković.

Govorio je i o širem kontekstu današnjeg dolaska u Varaždin te kasniji odlazak u Čakovec.

-Kad sam išao na jedan od europskih izbora 2013. ili 2014., onda mi je tu u jednoj sjevernoj županiji jedan simpatični čovjek rekao nakon što smo bili na skupu: ”Čuj, buš se ti nas posle zmislil?” Ja sam dobro upamtio to! Sada 45 milijuna eura Centralni operacijskih blok, 29 milijuna eura rješavanje 18 godina starog problema bala, 13 i nešto milijuna eura ovaj Centar kompetentnosti, 14 milijuna eura projekt Centra za civilnu zaštitu. I onda ću otići još u Čakovec, isto kamen temeljac za Centar za odgoj i obrazovanje, 16 milijuna eura. Sve skupa, zmislili smo se! Danas skoro 118 milijuna eura za jedan dan hrvatskog prioriteta, a prioritet je ravnomjerni regionalni razvoj. Ovo je dan zaista važan za sjever Hrvatske i ja sam sretan da sam ovdje s ministrom, s državnom tajnicom i sa svima vama jer je ovo veliki doprinos obrazovanju zdravstvu, isto tako jasan signal da vodimo računa jednako o svim dijelovima Hrvatske – rekao je Plenković obećavši da će se on i njegovi suradnici „opet zmisliti Varaždina”.

Ravnateljica Medicinske škole Mirjana Grabar Kruljac istaknula je da je unatoč skromnim uvjetima, škola uvijek ostvarivala vrhunske odgojno-obrazovne rezultate.

-Tajna je u misiji, ne učimo za školu već za život koja je jasna svakom učeniku i zaposleniku. Mi svi znamo koji je nama cilj. Tajna je u kvalitetnim i kompetentnim nastavnicima, motiviranim djelatnicima, odgovornim i predanim administrativno tehničkom osoblju, predanim i motiviranim dragim učenicima, brižnim roditeljima, pozitivnoj školskoj klimi koja akceptira potrebu svakog dionika života i rada škole. To su bazični koncepti na kojima počivaju naši rezultati, to su koncepti kojima je ishodište regionalni centar kompetentnosti – kazala je ravnateljica.

Dodala je da je Regionalni centar kompetentnosti mjesto izvrsnosti u strukovnom obrazovanju zdravstvenih djelatnika, pozicionirano na europskoj karti izvrsnosti u strukovnom obrazovanju, spomenuvši međunarodnu suradnju sa sličnim centrima diljem Europe zajedno sa Italijom, Francuskom, Njemačkom, Švicarskom, Finskom, Kanadom i dalekim Japanom.

-Paralelno uz izgradnju zgrade savršenih materijalnih i tehničkih uvjeta razvili smo mrežu čitavog niza novih programa aktivnosti koji čine dušu našeg centra jer tijelo bez duše je mrtvo tijelo i ova zgrada bez aktivnosti nema smisla. S dubokim uvažavanjem prošlosti, čvrsto stojimo ovdje i sada okrenuti prema budućnostima i mišlju da stalno budemo u službi malog čovjeka – rekla je Grabar Kruljac.

a.kučić/sjever.hr
24.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.