Now Reading:
Predavanje o uklanjanju azbesta u Trnovcu, načelnica Vitković: „ Želimo pomoći našim građanima i educirati ih kako i na koji način ekološki zbrinuti tu vrstu pokrova”
Full Article 3 minutes read

Predavanje o uklanjanju azbesta u Trnovcu, načelnica Vitković: „ Želimo pomoći našim građanima i educirati ih kako i na koji način ekološki zbrinuti tu vrstu pokrova”

Općina Trnovec Bartolovečki u srijedu je za svoje mještane organizirala predavanje o projektu uklanjanja azbestnih krovova i fasada. Predavanje je održala Udruga Moj otok, koja projekt “Uklonimo azbest iz naše okoline” provodi još od 2012. godine.

Svi zainteresirani na predavanju su mogli čuti o zdravstvenom i tehnološkom aspektu azbesta, nakon čega je bila riječ o legislativi i na koji način ukloniti azbest. Predavanje je bilo organizirano zbog toga jer na području općine još uvijek postoji mnogo kuća sa azbestom, što je potvrdila i načelnica Verica Vitković.

– Svi znamo što znači azbest, kakve posljedice ima po zdravlje ljudi. Željeli smo da naši ljudi budu upoznati sa situacijama koje doprinose njihovom zdravstvenom stanju – rekla je načelnica te istaknula kako je Općina prošle godine sanirala krovište kod Agro udruge Šemovec, dok je ove godine to napravljeno na zgradi u Šemovcu gdje je bila bivša Poljoprivredna zadruga Jalžabet.

– Želimo pomoći našim građanima i educirati ih kako i na koji način ekološki zbrinuti tu vrstu pokrova. Udruga Moj otok je specijalizirana u tome, i mi ćemo po tom pitanju i dalje raditi na osvještavanju svih ostalih naših mještana. Želimo to zbrinuti na propisani način, kako se to i zakonski nalaže – poručila je načelnica.

Predsjednica Udruge Moj otok, Svjetlana Maljković, istaknula je kako se Udruga najviše bazira na projektima na temu očuvanja baštine i okoliša, pri čemu su uspješno radili sa preko 200 gradova i općina.

– Najjači naš projekt je Uklonimo azbest iz životne okoline, i to preko 12 godina. Potaknuli smo sigurno bar 80 posto tih jedinica da se uključe u pomoć svom stanovništvu, da na neki način sufinanciraju zbrinjavanje – rekla je Maljković.

Kako je rekao potpredsjednik Udruge Moj otok, Nenad Maljković, veseli ih što su došli u ovaj kraj jer to samo pokazuje interes općine da izlazi u susret svojim korisnicima.

– Azbest je kancerogen pa ga se mora ukloniti, po sili zakona. Ali to se onda da ukomponirati, organizirati, dogovoriti s ljudima i zbrinuti na jedan adekvatan način. Mnoge općine su izašle u susret svojim korisnicima, da im pomognu ukloniti i zbrinuti taj azbest – rekao je Maljković te istaknuo kako su od 2012. godine, kada su krenuli sa projektom, imali preko 200 prezentacija.

A kako bi se mještanima s područja općine olakšala zamjena odnosno uklanjanje azbestnih ploča, Općina planira sufinancirati te troškove.

-Na samoj tribini podijelili smo upitnike, a ostale ćemo poslati svim domaćinstvima, kako bi dobili realnu sliku koliko na području općine imamo kuća, odnosno objekata gdje treba ukloniti azbest. Na taj način moći ćemo u proračunu za iduću godinu osigurati određen dio sredstava i sufinancirati uklanjanje azbesta i time smanjiti troškove našim sumještanima – zaključila je Vitković.

sjever.hr
23.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.