Now Reading:
EU projekt PARTICIPRO Varaždinske županije privodi se kraju – Zamjenica Zagorec: Ovaj projekt ima izniman doprinos za naše građane koji će biti spremniji suočiti se s ugrozama
Full Article 4 minutes read

EU projekt PARTICIPRO Varaždinske županije privodi se kraju – Zamjenica Zagorec: Ovaj projekt ima izniman doprinos za naše građane koji će biti spremniji suočiti se s ugrozama

S ciljem edukacije mladih volontera u sustavu civilne zaštite, pokrenut je EU projekt „PARTICIPO – Participacija u planiranju u civilnoj zaštiti”, a završna konferencija projekta održana je u četvrtak u varaždinskoj Županijskoj palači.

Projekt je vrijedan 60.000 eura, sufinanciran je iz programa ERASMUS+, „Mala partnerstva u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“, a Varaždinska županija provela ga je s partnerima iz Italije, iz grada Pinerelo pokraj Torina. Iz Varaždinske županije bilo je uključeno šestero volontera Društva Crvenog križa Varaždinske županije i Gradskog društva Crvenog križa Varaždin. Za njih je bilo organizirano šest radionica, a na jednoj od njih su izrađivali i takozvani „obiteljski plan“ za postupanje u slučaju nesreća i katastrofa.

Volonteri su stekli znanja o sustavu civilne zaštite te funkcioniranju sustava ranog upozoravanja kod elementarnih nepogoda i tehničko-tehnoloških nesreća. Svoja će znanja sada prenositi građanima te ih educirati kako postupati i kako se zaštititi u slučaju nesreća, prirodnih nepogoda i katastrofa.

Ovaj projekt možda nema značajan financijski iznos, međutim ima izniman doprinos u cjelini za naše građane, naglasila je zamjenica župana Silvija Zagorec.

-Unatrag nekoliko godina sustav civilne zaštite i sve njegove žurne službe su pokazale da su na visokom nivou spremnosti i da se naši građani mogu osjećati sigurno. Međutim, s obzirom na veliki broj ugroza i elementarnih nepogoda kojima smo svjedočili proteklih godina, od pandemije, potresa, ove godine smo imali tri elementarne nepogode – tuču, odronjavanje i klizanje te poplavu, zaista je nužno da kroz kontinuiranu edukaciju uključimo i naše građane, da svi zajedno budemo spremni, da upoznamo potencijalne rizike i da ih pokušamo svesti na minimum, kako bismo zajedno spriječili sve potencijalne štete koje se mogu dogoditi – izjavila je Zagorec istaknuvši kako je riječ o projektu koji je dodana vrijednost cjelokupnom sustavu civilne zaštite.

-Čestitam polaznicima i vjerujem da će svo stečeno znanje kvalitetno i uspješno prenositi na građane – zaključila je zamjenica Zagorec.

Voditelj projekta PARTICIPRO je pomoćnik županijskog pročelnika za komunalno gospodarstvo i civilnu zaštitu Tomislav Jarmić koji je istaknuo da su najveće zajedničke ugroze naših i građana Pinerela poplave.

-Tu su tri rijeke, oni imaju jednu rijeku koja im prolazi kroz čitav grad i u trenutku topljenja snijega, s obzirom da su ispod Alpa, gotovo polovica grada se nalazi u bujićnim poplavama. Najveći problem koji su oni vidjeli u tome je da građani nisu osviješteni što u tom trenutku treba raditi, a to je ista stvar koja se događa i kod nas. Tema ove konferencije je da se u Italiji i kod nas radi na sustavu ranog upozoravanja, kod nas je taj sustav proradio. to se vidjelo kod potresa i poplava koje su se dogodile u zadnje vrijeme, a kod njih će taj sustav ući u upotrebu iduće godine. Sad je trebalo građane pripremiti što raditi kad dobijete poruku da će se dogoditi neka elementarna nepogoda ili katastrofa – rekao je Jarmić.

S druge strane je strane tržište rada, gdje pokušavaju obučiti volontere na koji način pomoći građanima.

-Tu smo našli jednu sponu s našim volonterima Crvenog križa, a radi se o tome da su oni izradili plan prema kojem pripremaju građane što bi oni trebali učiniti i kako razmišljati ako se nalaze u područjima koja su ugrožena. Uključene su bile i žurne službe jer smo imali radionice – Crveni križ, Služba za rano upozoravanje, HGSS, vatrogasci te volonteri – kazao je Jarmić.

Volonterka Ela, jedna od šestero volontera koji su sudjelovali u edukaciji, smatra da su ovakvi projekti izrazito važni za pripremu građana za krizne situacije.

-Važno je da građani osjete važnost pripreme nekog ruksaka za katastrofe i isto tako da sjednu s članovima svoje obitelji, svojim prijateljima kako bi napravili plan ili dogovor na koje načine mogu nekoga kontaktirati ili organizirati mjesto sastanka. Uz to je važno da slože sadržaj ruksaka za katastrofe u kojem ima hrane dugog roka trajanja i slično. Ruksak za katastrofe bi trebao sadržavati hranu i vodu, medicinske potrepštine kao što je kutija za prvu pomoć, ali i ostale potrepštine kao što su punjači, baterije, nožić, radio prijemnik i slično – poručila je Ela.

a.kučić/sjever.hr
23.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.