Now Reading:
Na snazi su mjere za sprječavanje ptičje gripe: obvezno je držanje sve peradi i ptica u zatvorenim nastambama
Full Article 2 minutes read

Na snazi su mjere za sprječavanje ptičje gripe: obvezno je držanje sve peradi i ptica u zatvorenim nastambama

U Republici Hrvatskoj na snazi je od 18. studenoga 2023. godine Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske.

Mjere propisane Naredbom određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi. Obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi. Mjere se odnose na područje cijele Republike Hrvatske.

Naime, 14. studenoga 2023. godine, Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je prijavu sumnje na influencu ptica zbog zamijećenog povećanog uginuća životinja na objektu s tovnim puranima smještenom na području Brodsko-posavske županije u Općini Oriovac.

Veterinari su proveli uzorkovanje životinja, gdje je laboratorijskim izvješćem utvrđena najvjerojatnije influenca ptica visoke patogenosti. Riječ je o vrlo kontagioznoj virusnoj bolesti peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a kod pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti.

Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje gusćarice (patke i guske), prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja, stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad.

Krapinsko-zagorska županija apelira da se svi uzgajivači peradi na području Županije, posebno uzgajivači Zagorskog purana, kokoši i tovnih pilića pridržavaju mjera propisanih Naredbom na svojim poljoprivrednim gospodarstvima.

S ciljem sprečavanja širenja bolesti i ranog otkrivanja visokopatogene influence ptica svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode i uginuće peradi odmah prijave nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji.

foto: arhiva
sjever.hr
21.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.