Now Reading:
Koprivničko-križevačka županija usvojila proračun za 2024. u iznosu od 87 milijuna eura
Full Article 3 minutes read

Koprivničko-križevačka županija usvojila proračun za 2024. u iznosu od 87 milijuna eura

U prostoru Gradske vijećnice u Koprivnici je održana 15. sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije na kojoj su članovi raspravljali o 13 točaka dnevnog reda. Sjednicu je vodio predsjednik Skupštine Damir Felak, a prisustvovali su joj župan Darko Koren i njegov zamjenik Ratimir Ljubić.

Prva točka Dnevnog reda bilo je donošenje Proračuna Koprivničko-križevačke županije za 2024. godinu i projekcija za 2025. i 2026. godinu, a obrazloženje je dao župan Darko Koren, istaknuvši kako je riječ o najvažnijem dokumentu koji se odnosi na djelovanje Županijske uprave. Pojasnio je kako su prihodi i primici planirani u iznosu od 82,6 milijuna eura, što je u odnosu na 2023. godinu za 28 posto manje. Razlog tome je što s 1. 1. 2024. godine Opća bolnica „Dr. Tomislav Bardek“ prelazi u upravljanje države koja nad njom stječe osnivačka prava, što znači da bolnica više neće biti proračunski korisnik Županije.

Proračun za 2024. godinu u iznosu od nešto više od 87 milijuna eura usvojen je većinom glasova, kao i projekcije za 2025. i 2026. godinu, a usvojeni su i Višegodišnji plan uravnoteženja proračuna za 2024. godinu s projekcijama za 2025. i 2026. godinu te Odluka o izvršavanju Proračuna za 2024. godinu.

U projekcijama za 2025. i 2026. planirani su prihodi i primitci u iznosu od 87 milijuna eura, za 2025. godinu, i 90 milijuna eura za 2026 godinu. Uz planirane prihode i primitke, višegodišnjim planom uravnoteženja planira se korištenje planiranog viška od gotovo 10 milijuna eura u sljedeće tri godine prema određenoj dinamici, kako bi se u tom razdoblju proračun sveo na razinu koja pokriva rashode s prihodima.

Župan je u obrazlaganju proračuna pojasnio i za koje su projekte planirana sredstva pomoći, primjerice sufinanciranje prijevoza učenika srednjih i osnovnih škola, najam Gimnazije Fran Galović Koprivnica, županijski i međužupanijski linijski prijevoz putnika, projekt RCGO Piškornica, troškove preuzetih zaposlenika i namještenika Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji, projekt dvorca INKEY i podizanje energetske učinkovitosti školskih objekata. Sredstva za projekte na temelju prijenosa EU sredstava iznose 5,6 milijuna eura, a nastavak su projekata Školska shema, Prilika za sve 6, ERASMUS-a te ostalih projekata, poput druge faze Centra kompetentnosti KKŽ – Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu.

Među najvažnijim planovima za sljedeću godinu, prema upravnim odjelima, župan je izdvojio javno linijski prijevoz putnika, kapitalna investicije u gospodarstvu, ulaganja u projekt revitalizacija dvorca Ineky, projekte distribucijskih centara, rekonstrukciju i izgradnju zgrade Doma zdravlja u Križevcima, ulaganja u županijski Zavod za hitnu medicinu, sufinanciranje smještaja u privatnim domovima za starije – pri čemu će se ta usluga proširiti i na osobe koje su smještene u domovima izvan područja županije, projekti u obrazovanju – prijevoz učenika, stipendije, Školska shema, pomoćnici u nastavi, centri izvrsnosti, podizanje energetske učinkovitosti školskih objekata, projektiranje nove zgrade Srednje škole, projekt Učeničkog doma Koprivnica, rekonstrukciju i dogradnju školskih objekata, druga faza projekta CEKOM i još brojni drugi projekti. Župan je zaključio kako se nastavlja sa stvaranjem još boljih uvjeta za kvalitetan život stanovnika Koprivničko-križevačke županije.

sjever.hr 21.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.