Now Reading:
U Kotoribi se dvodnevnom manifestacijom slavila međimurska narodna baština
Full Article 2 minutes read

U Kotoribi se dvodnevnom manifestacijom slavila međimurska narodna baština

Kotoriba je bila stjecište čuvara baštine Međimurja okupivši ih na manifestaciji 13. Međimurski narodni običaji.

Riječ je o tradicionalnoj smotri u kojoj domaća kulturno-umjetnička društva prikazuju niz običaja naših starih, čuvajući ih od zaborava. Organizatori smotre su Kulturno-umjetničko društvo Kotoriba i Zajednica hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije.

Iako nije natjecateljskog karaktera, smotru je pratilo stručno povjerenstvo u sastavu Stjepan Hranjec i umirovljena muzejska savjetnica Smiljana Peter Marčec, te savjetima pomogli čuvarima baštine u daljnjem radu.

I ova manifestacija jasno je pokazala da međimurski KUD-ovi imaju budućnost o čemu svjedoči veliki broj djece i mladih koje okupljaju, kao i predanost ugrađena u rad s njima. Brojnoj publici obratio se predsjednik KUD-a domaćina Renato Mikulan zahvalivši kolegicama i kolegama na odazivu te pripremi za ovu iznimnu smotru narodnih običaja Međimurja.

U ime župana i Međimurske županije, zamjenik župana Josip Grivec pozdravio je sudionike i publiku, te čuvarima baštine zahvalio na zalaganju, a riječi podrške uputila im je, u ime suorganizatora – Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije te njezina Odbora za narodne običaje – i Jagoda Srša.

Publika je uživala u kratkim scenskim prikazima običaja, poput čehare, obilježavanja Cvetnice, sajmenih, kolinskih i svadbenih običaja, luščenja kuruze, rezanja zelja itd., koje su izveli članovi kulturno-umjetničkih društva iz Žiškovca, Ivanovca, Svete Marije, Gornjeg Kraljevca, Kotoribe, Gornjeg Mihaljevca, Goričana te Veseli Međimurci iz Čakovca.

foto: medjimurska-zupanija.hr
sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
20.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.