Now Reading:
Bedekovčinom prošetala lisica: „Nema nikakvog razloga za paniku”
Full Article 2 minutes read

Bedekovčinom prošetala lisica: „Nema nikakvog razloga za paniku”

U nedjelju navečer na Facebook stranici Policija zaustavlja – Krapinsko-zagorska županija objavljene su fotografije lisice snimljene u mjestu Bedekovčina.

Ova je životinja, naime, zalutala u naseljeno područje vjerojatno u potrazi za hranom, a administratori su podijelili objavu uz upozorenje da je riječ o opasnoj i bijesnoj životinji, ne znajući očito da je bjesnoća u Hrvatskoj iskorijenjena.

– Opasnost, stanovnici Bedekovčine – kroz centar šeta bijesna lisica, ne boji se ničega i ide simo-tamo laganim koracima, njuška i agresivno promatra!! – stoji u objavi na Facebooku.

Naime, program oralne vakcinacije protiv bjesnoće provodi se dva puta godišnje, stoga ove bolesti u našoj zemlji već dugo nema.

Jedina bolest koju bi ove životinje mogle prenijeti ljudima je zoonoza, odnosno trakavica, koja se nalazi u životinjskom izmetu, pa je vrlo teško da će se netko njome zaraziti, naravno, uz osnovne higijenske mjere.

– Lisica je uvijek bilo u ljudskoj blizini i tome se ne treba čuditi. Gdje su ljudi, tu je hrana. Zato, ako je lisica u blizini, ne znači da je opasna. Ona je došla jer tu ima štakora, ili možda neke hrane koja je ostavljena. Nema nikakvog razloga za paniku – rekao je ravnatelj ZOO Zagreb Damir Skok za Jutarnji.

foto: Facebook Policija zaustavlja – Krapinsko-zagorska županija
sjever.hr
20.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.