Now Reading:
Petar Brlek, prvi specijalizant medicinske genetike u Hrvatskoj: „Želim pridonijeti razvoju medicine i znanosti u Hrvatskoj”
Full Article 7 minutes read

Petar Brlek, prvi specijalizant medicinske genetike u Hrvatskoj: „Želim pridonijeti razvoju medicine i znanosti u Hrvatskoj”

Ministarstvo zdravstva RH odobrilo je prvu specijalizaciju iz medicinske genetike u Hrvatskoj, a prvi specijalizant je dr. Petar Brlek (28), rodom iz Petrijanca. Petar je djelatnik Specijalne bolnice Sv. Katarina u Zagrebu, a tijekom obrazovanja isticao se na brojnim natjecanjima, aktivno promičući popularizaciju znanosti, pa u svojim rukama danas već ima cijeli niz nagrada.

Naime, sudjelovao je u radu nekoliko Centara izvrsnosti Varaždinske županije te se natjecao na brojnim županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima, na kojima je osvojio 11 prvih, dva druga i šest trećih mjesta. Dobitnik je nagrade „Oskar znanja” Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Nagrade za izvrsnost i postignute rezultate u učenju i obrazovanju Općine Petrijanec.

Njegov doprinos istraživanju na području neuroonkologije prepoznalo je i Povjerenstvo za znanstveni rad Medicinskog fakulteta u Zagrebu, pa je 2020. godine nagrađen Rektorovom nagradom za najbolji individualni znanstveni rad. Valja istaknuti i njegovo sudjelovanje na brojnim domaćim i međunarodnim kongresima, među kojima je i ISABS konferencija u Dubrovniku koja je okupila čak tri dobitnika Nobelove nagrade i više od 500 svjetski poznatih znanstvenika, kao i činjenicu da je objavio više od 50 znanstvenih radova i kongresnih priopćenja.

Dr. Petar Brlek s prof. dr. sc. Draganom Primorcem (lijevo) i dobitnikom Nobelove nagrade za kemiju 2004. godine Aaronom Ciechanoverom (u sredini)

– Kao prvi specijalizant medicinske (kliničke) genetike u povijesti Republike Hrvatske te predsjednik Sekcije mladih Hrvatskog društva za humanu genetiku (HDHG) iznimna mi je čast i veliko zadovoljstvo baviti se jednom od najpropulzivnijih grana moderne medicine koja predstavlja stvarni iskorak biomedicinskih znanosti u 22. stoljeće – rekao nam je uvodno dr. Brlek, s kojim smo razgovarali kako bismo saznali čime se točno bavi te dosadašnje dojmove, iskustva, očekivanja i planove mladića, čija je karijera već sada vrijedna divljenja, iako mu je tek 28 godina.

Prilika za kontinuirano učenje i napredovanje

Petar je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 2021. godine s izvrsnim uspjehom te se iste godine priključio radu Centra izvrsnosti za preciznu i preventivnu medicinu Specijalne bolnice Sv. Katarina, gdje je sada dio tima za genetiku i personaliziranu medicinu.

– Moja svakodnevna klinička praksa uključuje dijagnostiku i liječenje djece i odraslih oboljelih od nasljednih genetskih bolesti. Tijekom protekle dvije godine rada u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina stekao sam iskustvo u području regenerativne i personalizirane medicine, a posebno u području dijagnostike rijetkih bolesti, prevencije iznenadne srčane smrti i onkoloških bolesti, primjeni farmakogenomike i nutrigenomike u kliničkoj praksi te u primjeni terapije mezenhimalnim matičnim stanicama – naveo je dr. Brlek, koji je kao dio tima Centra za genetiku 2022. dobio priliku za usavršavanje u jednom od najprestižnijih europskih genetičkih laboratorija u sekvenciranju cijelog genoma (engl. Whole Genome Sequencing) pod vodstvom najistaknutijih svjetskih stručnjaka u tom području.

Dosadašnji put mladog liječnika bio je izazovan, ali, kako je naglasio, većina dosadašnjih iskustava je izuzetno pozitivna, posebno u pogledu pružanja pomoći pacijentima.

– Rad u medicini nosi sa sobom brojne izazove te visok stupanj odgovornosti, ali i prilike za kontinuirano učenje i napredovanje. Što se tiče stresa, važno je naglasiti da je medicinsko okruženje dinamično te ponekad zahtijeva brze odluke i suočavanje s teškim situacijama. No, upravo te situacije pružaju priliku za osobni i profesionalni rast – ističe Brlek koji se u slobodno vrijeme hobijima rješava stresa – ljubitelj je astronomije i vodenih sportova, pri čemu je voditelj brodice B kategorije i certificirani instruktor jet skiinga.

Medicinska genetika integrirana u sva područja medicine

Nadalje, zanimalo nas je također čime se točno medicinska genetika bavi, ali i kako se za to područje uopće odlučio. Kako nam je pojasnio, riječ je o području medicine koje se bavi dijagnostikom i terapijom kod pacijenata s genetskim, odnosno nasljednim poremećajima koji najčešće spadaju u skupinu rijetkih bolesti te tu ima ključnu ulogu. Međutim, ne postoji područje medicinske djelatnosti koje u svoj rad, bilo u svrhu dijagnostike ili liječenja, ne integrira postojeća znanja iz genetike.

– To je područje koje ne samo da spaja medicinu i znanost već pruža priliku za sudjelovanje u razvoju inovativnih terapijskih opcija poput genske terapije. Ono što me posebno privuklo jest mogućnost integracije najnovijih spoznaja iz znanosti u svakodnevnu kliničku praksu, pridonoseći tako inovacijama u liječenju i poboljšanju kvalitete života pacijenata. Rad u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina omogućuje mi upotrebu najmodernije tehnologije u dijagnostici genetskih bolesti, koja je nužna za primjenu novih, personaliziranih terapijskih pristupa – navodi i dodaje pritom da se program specijalizacije iz ovog područja sastoji od nekoliko modula.

– Prvih 35 mjeseci specijalizacije obuhvaća stjecanje temeljnih znanja iz genetike, a podijeljeno je na dvije grane: klinička genetika koja traje 18 mjeseci, te laboratorijska genetika koja traje 17 mjeseci. Nakon završetka prvog dijela specijalizacije, specijalizanti se usmjeravaju na napredni program u trajanju od 20 mjeseci. Napredni program podijeljen je na temeljne i izborne predmete. Temeljni traju 18 mjeseci i uključuju pedijatriju, ginekologiju i porodništvo, neurologiju, opću internu medicinu te internističku onkologiju. Izborni predmeti traju dva mjeseca i specijalizanti mogu odabrati između različitih predmeta kao što su dermatologija, oftalmologija, ORL, ortopedija, psihijatrija, farmakogenetika, sudska medicina i transfuzijska medicina. Ovi izborni predmeti omogućavaju specijalizantima da se dodatno usmjere na specifična područja interesa u području medicinske genetike – objasnio je Brlek, čija struka iziskuje puno truda i veliku dozu odgovornosti pri obavljanju posla, no, budući da svoj posao radi s puno ljubavi, suočavanju s raznovrsnim izazovima koji ga tek očekuju, zapravo se veseli.

Sanja veliko”

Kada nešto radite s puno ljubavi i kada u to što radite ulažete puno truda, onda vam taj rad donosi i veliko zadovoljstvo – jasan je mladi liječnik, čiji planovi za dalju budućnost uključuju aktivno sudjelovanje u znanstvenim istraživanjima, praćenje tehnoloških inovacija i suradnju s multidisciplinarnim timovima.

Kako kaže, želi doprinijeti unapređenju dijagnostike i liječenja genetskih bolesti te na taj način pridonijeti razvoju medicine i znanosti u Hrvatskoj, ali i kontinuirano educirati kolege o važnosti medicinske genetike.

– Smatram da je važno podizati svijest o mogućnostima personalizirane medicine i njezinom utjecaju na kvalitetu života pacijenata. U konačnici, trudit ću se pridonijeti napretku medicinske genetike u Hrvatskoj za poboljšanje kvalitete života i dobrobiti pacijenata – rezolutan je dr. Brlek.

Naravno, ovakav uspjeh i put k još većim uspjesima ne bi bili mogući da Petar nije imao potporu najbližih, ali i vjeru te motivaciju profesora i mentora koji su bili i još su uvijek značajni kotač na njegovu putu.

– Veliko hvala svim mojim učiteljima, profesorima i mentorima koji su me motivirali tijekom osnovnoškolskog, srednjoškolskog i fakultetskog obrazovanja. Posebnu zahvalnost dugujem svojoj obitelji i prijateljima bez čije ljubavi, razumijevanja i stalne potpore niti jedan moj uspjeh ne bi bio moguć. Biti podržan od strane najbližih čini ovo iskustvo još značajnijim. Želim zahvaliti i svim svojim kolegama iz Specijalne bolnice Sv. Katarina, a posebno svom mentoru prof. dr. sc. Draganu Primorcu koji me oduvijek motivirao da „sanjam veliko“ te koji je osobno uložio velike napore da ova specijalizacija postane stvarnost u Republici Hrvatskoj – zaključio je dr. Petak Brlek iz Petrijanca.

sjever.hr/mlpetrinjak
19.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.