Now Reading:
ISTRAŽIVANJE Mladi Hrvati imaju sve manje seksualnih partnera i sve kasniji prvi odnos
Full Article 3 minutes read

ISTRAŽIVANJE Mladi Hrvati imaju sve manje seksualnih partnera i sve kasniji prvi odnos

Multidisciplinarno znanstveni projekt SERZAM2020, kojim se posljednji petnaestak godina provode analize o seksualnom ponašanju i stavovima mladih od 18 do 25 godina, pokazalo je da mladi u Hrvatskoj sve kasnije stupanju u seksualne odnose te da su manje seksualno aktivni uz sve manje partnera.

Tri vala studije provedena su 2005., 2010. i 2021. godine, piše Jutarnji.hr. Istraživanje je provedeno online anketom zbog pandemije koronavirusa, dok su 2005. i 2010. godine provedene terenske ankete. Za potrebe istraživanja prikupljen je i uzorak urina radi testiranja raširenosti klamidije među mladima.

Kako piše Jutarnji.hr, autori studije, predvođeni profesorom Aleksandrom Štulhoferom s Katedre za seksologiju na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, smatraju kako je nužno u javnozdravstvene i obrazovne politike usmjerene na mlade uključiti i sadržaje u vezi s cjelovitom seksualnom edukacijom.

Prema podacima iz 2021. godine, primjećuje se smanjenje seksualne aktivnosti i porast dobi seksualne inicijacije. Udio seksualno aktivnih ispitanika pao je za oko 12 posto odnosu na prva dva vala te u 2021. iznosi 73 posto. Pad je pritom veći kod mladića (oko 18 posto manje seksualno aktivnih), nego kod djevojaka (oko 7-8 posto).

U istom je periodu porasla i prosječna dob stupanja u seksualne odnose, i to za pola godine – kod mladića na 17,5 godina, a kod djevojaka na 17,9.

U 2021. godini pokazalo se i smanjenje ukupnog broja partnera među seksualno aktivnim mladićima u odnosu na ranije rezultate. Dok je 2005. i 2010. znatan udio muških sudionika (oko 30 posto) navodio više od pet partnerica, pa i više od njih 10 (15-20 posto), u zadnjoj studiji gotovo dvije trećine mladića navode do tri partnerice.

Inače, najveće razlike utvrđene su u održavanju usporednih seksualnih veza, odnosno više seksualnih partnera u određenom razdoblju. Tako je u sva tri istraživačka vala zabilježen gotovo dvostruko veći udio mladića s barem jednim takvim iskustvom u odnosu na djevojke. Najdrastičniji pad učestalosti takvog ponašanja zabilježen je upravo u 2021. godini, kada je s oko 30 palo na 11 posto kod mladića te sa 17 na 5 posto kod djevojaka.

Prema istraživanju, raste porast uporabe kondoma i kod djevojaka i kod mladića, no podaci ukazuju na to da svaki drugi mladić te čak šest od 10 djevojaka kondome koriste neredovito.

Istraživanje je pokazalo da ima sve manje klamidije, no mladi i sve manje znaju o njoj. Istraživači su ujedno utvrdili kako je povezanost između religioznosti i osobne vjere sa seksualnošću vrlo slaba.

foto – ilustracija

sjever.hr/Jutarnji.hr

19.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.