Now Reading:
I OVE GODINE U HVALEVRIJEDNOM PROJEKTU: Toplička škola sudjeluje u projektu Šafran
Full Article 2 minutes read

I OVE GODINE U HVALEVRIJEDNOM PROJEKTU: Toplička škola sudjeluje u projektu Šafran

Već tradicionalno, a ove godine uz Međunarodni dan tolerancije, toplička škola sadnjom lukovica šafrana sudjeluje u međunarodnom projektu Šafran. Učenici osmih razreda i ove godine uključili su se u navedeni projekt i angažirano su sadili lukovice šafrana.

Projekt Šafran (The Crocus Project) zamišljen je kao cjelogodišnja aktivnost u koju se uključuju škole iz cijelog svijeta. Nastao je na poticaj Europske unije pod programom „ Europe for citizen“ u suradnji sa Irskim Ministarstvom integracija i Holocaust Education Trust Irland s kojima surađuje i naše Spomen-područje Jasenovac koje je i poslalo lukovice šafrana.

Lukovice šafrana ove su godine simbolično zasađene između dvije mlade dunje. I dunje i šafrani čine začudnu ljepotu okoliša škole, a koja se nastavlja na pomno uređivani ružičnjak i sve zajedno čini jednu cvjetnu rapsodiju. U tom nasadu najprije se pojave šafrani. Ti prvi proljetni cvjetovi pozdravljaju svojim žutim laticama i uvijek iznova podsjete na mlado sunce, na mladost, život i stradanja djece u holokaustu kao i stradanja djece u svim ratovima.

Cilj međunarodnog projekta Šafran jest podizanje svijesti učenika o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti. Navedeni projekt realizirat će se kroz predavanja, radionice i izložbe.

Foto: Drago Ilić
sjever.hr
18.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.