Now Reading:
U Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije održana završna konferencija projekta specijalističkog usavršavanja liječnika
Full Article 3 minutes read

U Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije održana završna konferencija projekta specijalističkog usavršavanja liječnika

U petak, 17. studenoga, u Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije održana je završna konferencija projekta „Specijalističko usavršavanje doktora medicine u Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije“.

Projekt je iznjedrio ukupno 11 specijalizacija za specijalističko usavršavanje, i to za pet liječnika obiteljske medicine, četiri iz područja pedijatrije, jedan iz ginekologije i opstetricije te jedna iz područja kliničke radiologije. Na taj je način poboljšan pristup uslugama zdravstvene zaštite na depriviranim područjima Krapinsko-zagorske županije.

– U Domu zdravlja stvarno brinemo o kadrovima, o ljudskim resursima jer bez uspješnih liječnika, uspješnih ljudi, nema Doma zdravlja, a ni zdravstvene zaštite. Kada je riječ o novom projektu, radi se o osam specijalizacija – po dvije iz fizikalne medicine i medicine rada, kao i iz obiteljske medicine te jedna iz ginekologije. Uz ostalo, i to pokazuje da se brinemo o tome da Krapinsko-zagorska županija i naši ljudi imaju adekvatnu zdravstvenu skrb. Inače, malo je mladih liječnika zainteresirano za rad u domovima zdravlja, i kad je riječ o obiteljskoj medicini, ali i o specijalistici – rekla je ravnateljica Doma zdravlja Nada Dogan i dodala da su još tri specijalizacije u pripremi – iz obiteljske i interne medicine te oftamologije.

Prvi od tri EU projekta

Domu zdravlja na čelu s ravnateljicom, voditeljem projekta i cijelom upravom uz potporu Zagorske razvojne agencije, čestitala je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo KZŽ Martina Gregurović Šanjug.

– Riječ je o uspješno privedenom kraju prvog od tri EU projekta Doma zdravlja usmjerena na specijalističko usavršavanje liječnika. Donedavno su se naše zdravstvene ustanove snalazile iz vlastitih izvora, što je svakako bilo izazovno. Sada, kada se na razini Hrvatske susrećemo s manjkom liječnika, specijalističko usavršavanje liječnika jamči da ćemo u budućnosti osigurati dostupnost liječnika u našim ambulantama – istaknula je pročelnica Gregurović Šanjug, dodavši da se provedbom ovih projekata dugoročno osigurala dostupnost i kontinuitet zdravstvene zaštite na području Krapinsko-zagorske županije.

Kako se moglo čuti, mladi liječnici zahvalni su što im je omogućeno obavljanje specijalizacija za Dom zdravlja. U to obrazovanje su, kaže dr. med., spec. radiologije Kristina Mužek, uložili puno truda te se nadaju da će svojim radom vratiti to što im je ono omogućeno.

Projekt je proveden u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski programi 2014.-2020., a njegova ukupna vrijednost u vrijeme ugovaranja iznosila je 10.550.568,28 kuna, odnosno 1.400.301,05 eura. Kompletna sredstva su bespovratna i dolaze iz Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta bilo je 69 mjeseci, provodio se od 15. veljače 2018. do 15. studenoga 2023. godine.

sjever.hr/mlpetrinjak
17.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.