Now Reading:
Sve se više ulaže u obnovljive izvore energije – evo što se po tom pitanju radi na sjeveru Hrvatske!
Full Article 3 minutes read

Sve se više ulaže u obnovljive izvore energije – evo što se po tom pitanju radi na sjeveru Hrvatske!

Velika većina županija ulaže u obnovljive izvore energije, stoga je portal Župan.hr provjerio kakvo je stanje po županijama, a mi smo izdvojili naše sjeverne županije.

Što se tiče geotermalnog potencijala, u Varaždinskoj županiji nedavno su kraju privedena istraživanja u Općini Mali Bukovec gdje je utvrđeno da je dubini od 2.430 metara nalazište geotermalne vode topline 142,03 stupnja, što je jedan odličan potencijal za proizvodnju električne energije.

Kako je istaknuo župan Anđelko Stričak, toplinska energija svakako se planira iskoristiti za grijanje plastenika i staklenika u tom dijelu županije, ali postoje i ostale mogućnosti korištenja geotermalne vode, između ostalog i u turističke svrhe.

Osim geotermalnog potencijala, Varaždinska županija radi i na solarnoj električnoj energiji pa se Županija uključila u sufinanciranje postavljanja fotonaponskih uređaja na obiteljske kuće te sufinanciraju pripremu projekta, a od ove godine Županija odobrava i do tisuću eura za ugradnju te kupnju sustava za obnovljive izvore energije.

Osim toga, Varaždinska županija odradila je i priprema niz projekata energetske obnove.

U Krapinsko-zagorskoj županiji, što se tiče pojedinačnih projekata, tu je potpuna obnova i revitalizacija dvorca Bračak, prve zgrade gotovo nulte potrošnje energije. Veliku ulogu u jačanju energetske učinkovitosti u Krapinsko-zagorskoj županiji ima REGEA koji su bili pioniri i u projektima financiranja energetske obnove škola kroz uštede.

– Prvi smo napravili strateški dokument koji je bio vezan za korištenje obnovljivih izvora energije, prvi smo krenuli u energetsku obnovu škola za što smo 2014. godine dobili i prestižnu nagradu Energy Globe, prvi smo imali program za sufinanciranje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća – rekao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Zagorska županije će, uz potporu REGEA-e, omogućiti povezivanje svih postojećih i budućih sunčanih elektrana u koncept prve zagorske, ali i prve hrvatske virtualne elektrane.

– Najavljujemo investicijski ciklus u obnovljive izvore energije kroz izgradnju sunčanih elektrana na više od 45 zgrada naših zdravstvenih i obrazovnih ustanova 1,2 megavata i vrijednost cijele investicije će biti negdje oko 1,3 milijuna eura. Uspostava ovakve mreže sunčanih elektrana na krovovima zgrada u vlasništvu KZŽ rezultirat će povećanjem udjela obnovljivih izvora energije za preko 30 posto ukupne potrošnje električne energije ustanova te smanjenjem njihovih financijskih izdataka za preko 10 posto – rekao je župan Kolar.

Osim toga, Županija je pokrenula projekt HyPoKraT s ciljem istraživanja i valorizacije geotermalnog potencijala na području Općine Krapinske Toplice.

U Međimurskoj županiji dosta se radi na energetskim obnovama javih zgrada, a u neke od njih ugrađeni su i obnovljivi izvori energije.

Na novim projektima u duhu zelene tranzicije radi energetske agencija Međimurske županije MENEA, a u nizu projekata je i analiziranje bušotina u Međimurju na kojima je završena eksploatacija s ciljem njihove prenamjene u izvore geotermalne energije.

Tako na području Međimurske županije trenutno postoje dva istražna prostora – Međimurje 5 i Kotoriba.

sjever.hr/župan.hr

06.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.