Now Reading:
UVIJEK SPREMNI POMOĆI: Pripadnici HGSS i DVD-a Đurmanec spasili psa s litice od 35 metara
Full Article 2 minutes read

UVIJEK SPREMNI POMOĆI: Pripadnici HGSS i DVD-a Đurmanec spasili psa s litice od 35 metara

Na području Podbrezovice u općini Đurmanec u subotu se odvijala velika akcija spašavanja. Naime, u šumi na gori Brezovici između dvije litice pronađen je pas. Teren je bio dosta nepristupačan, pa je akciji spašavanja osim vatrogasaca DVD-a Đurmanec morao priskočiti i HGSS.

U akciji spašavanja psa sudjelovao je HGSS Stanica Zlatar Bistrica. Kako su rekli za sjever.hr zaprimili su poziv preko Centra 112, a prijavu je dao mještanin koji je čuo lajanje psa, negdje na stijeni, već nekoliko dana.

Izašli smo na teren s lokalnim DVD-om Đurmanec i njihovim zapovjednikom. Pas se nalazio na litici od 35 metara. S obzirom na to da se radilo o većoj pasmini, tipa švicarskog ovčara za kojeg smo iz sela dobili informaciju da je agresivan prema ljudima, tražili smo pomoć dežurnog lokalnog veterinara i Udruge „Luč Zagorja“, koji također dolaze u takvim situacijama na intervenciju. Pas je bio usred stijene i dobio je sredstvo za smirenje, odnosno za sediranje. Podigli smo ga sa stijene uz pomoć članova DVD-a Đurmanec – istaknuli su iz HGSS-a Stanice Zlatar Bistrica.

Akcija je trajala sve skupa oko šest sati, jer su najprije morali naći lokaciju, gdje je pas jer nisu znali gdje je točno u šumi.

-Kad smo saznali o kakvoj se vrsti psa radi, čekali smo skoro tri sata da dođe netko u vidu veterinarske službe kako bi psa mogli pripremiti za transport. Na kraju je sve uspješno završilo i pas je spašen – pojasnili su nam spasioci.

Zapovjednik DVD-a Đurmanec Zlatko Pavić kazao nam je kako akcija ne bi bila moguća bez pripadnika HGSS jer se pas zaista nalazio na jako nepristupačnom terenu.

-Prije nekih 10-ak godina blizu ove stijene dogodila se slična akcija spašavanja, koja je također završila sa sretnim završetkom u kojoj je isto bio spašen jedan pas – zaključio je Pavić.  

FOTO: DVD Đurmanec

i.belošević/sjever.hr 29.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.