Now Reading:
U Međimurju se okupili stručnjaci na prvom u svijetu treningu o održivom turizmu – Župan Posavec: Pokazat ćemo zašto smo Green Destination te kako smo došli do tog cilja
Full Article 5 minutes read

U Međimurju se okupili stručnjaci na prvom u svijetu treningu o održivom turizmu – Župan Posavec: Pokazat ćemo zašto smo Green Destination te kako smo došli do tog cilja

Međimurje je „na vrhu vala” u priči o održivosti u turizmu, a jedan od dokaza je i to što je domaćin prvog Regional Training Eventa na svijetu koji će se od ponedjeljka do srijede održavati u Svetom Martinu na Muri.

Okupio je brojne domaće i inozemne turističke stručnjake i istaknute dionike koji će najbolje prakse i razmišljanja o održivosti podijeliti s okupljenim sudionicima kroz panel rasprave, predavanja i interaktivne radionice.

Događaj se po prvi put održava u Hrvatskoj, i to upravo u Međimurskoj županiji, u organizaciji globalne neprofitne organizacije Green Destinations, tvrtke koja je njihov zastupnik u Hrvatskoj Tourism Lab i Turističke zajednice Međimurske županije.

Međimurje je odabrano za ovu edukaciju jer je prva regija u Hrvatskoj koja je procijenjena održivom destinacijom te nagrađena srebrnom medaljom. To priznanje ne samo da je od velike važnosti za Međimurje, već i za cijelu Hrvatsku s obzirom na da je Međimurje četvrta održiva regija u svijetu.

Na otvorenju trodnevnog skupa bio je i župan Matija Posavec koji je istaknuo zadovoljstvo što je Međimurje u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe primjer dobre prakse i ima što reći u smislu održivosti. Naglasio je da je cilj Međimurske županije koncept kontinentalnog turizma usmjeravati prema održivosti objedinjavajući gotove sve segmente koji se mogu osloniti na turizam.

-To su gospodarstvo, poljoprivreda, prirodne ljepote, kultura, povijest i tako radimo u svim smjerovima vrlo strateški i promišljeno, Ova konferencija u Termama sveti Martin će nam poslužiti ne samo da pokažemo zašto smo Green Destinations u Europi, već da pokažemo i kako smo došli do tog cilja kako bismo osnažili ne samo naše dionike, ustanove i pojedince, nego da bismo i druge regije, gradove i općine u Europi i svijetu primjerom dobre prakse mogli podučiti kako bi oni išli više u smjeru održivosti – kazao je župan Posavec.

Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije podsjetio je da su se dobivanjem Green Destinations certifikata obvezali da će raditi na edukaciji i na senzibilizaciji javnosti, ne samo najšire, nego i one stručne, za pitanje održivosti.

-Želimo osvijestiti sve naše destinacije i sve dionike koji su destinacijama da je potrebno pristupiti tom procesu, a najkvalitetniji način je iz prve ruke, od vrhunskih svjetskih stručnjaka čuti koji su alati i koje metodologije dostupne. Čut ćemo i mnoge zorne primjere hrvatske prakse – na koji su način pristupili tome, zašto su se odlučili za to i koje rezultate imaju – istaknuo je.

Priča oko održivosti sada je okrunjena zakonom koji se zove upravo Zakon o održivom turizmu, dodao je Grula, izrazivši nadu da će Zakon biti prihvaćen i od ostalih dionika.

-Hrvatska u tom procesu još uvijek može biti jedan od lidera na Mediteranu, pa i u Europi i ova je konferencija doprinos ne samo Međimurju, nego i cijeloj Hrvatskoj u tom procesu – rekao je Grula.

Istaknuo je i da je Međimurska županija zahvaljujući certifikatu Green Destinations dobila mnogo, prije svega rejting.

-Nas zovu sa svih strana da budemo panelisti na različitim skupovima i nedavno sam bio u Beogradu gdje su nas zvali jer imamo certifikat. Drugo, vidimo da nam se mijenja struktura gostiju i mi zbog Green Destinations nemamo veliki porast broja gostiju, ali vidimo koja struktura gostiju se pojačano interesira za našu destinaciju i to je nama cilj – kvalitetniji gost koji je spreman više platiti uslugu zato što dolazi u održivu destinaciju. Izračunali smo da je u ovih sedam mjeseci otkad smo dobili certifikat PR efekt nekih 300 tisuća eura, a naš godišnji proračun je 600 tisuća eura. Znači, mi smo praktički 50 posto proračuna dobili samo na vidljivosti, zahvaljujući tom certifikatu – naglasio je Grula.

Katarina Miličević, direktorica tvrtke Tourism Lab koja je ekskluzivni zastupnik Green Destinationsa u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini naglasila je da je edukacija prvi operativni korak prema cilju da destinacije postignu cjelokupnu održivost.

-To je proces koji traje i mora se provoditi izvjesno vrijeme, a prvi korak u tom procesu je upravo edukacija. Mi ovo vidimo kao prvi operativni korak da Hrvatska kao turistička destinacija ostvari strateški cilj, a to je da postigne cjelokupnu održivost prostora, sustava, ljudi, financijsku održivost. Međimurje je impresivno, pogotovo jer govorimo o jednoj od četiri certificirane regije u svijetu što je veliki uspjeh, kako za Hrvatsku, tako i za Međimurje. Ponosni smo što je Međimurje domaćin ovog eventa koji se po prvi put u svijetu održava upravo ovdje i u ovakvoj formi – kazala je Miličević.

Važnost ekskluzivnog training eventa u Međimurju prepoznali su Hrvatska turistička zajednica, koja je pokrovitelj događanja, kao i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

a.kučić/sjever.hr
23.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.