Now Reading:
Inovativni programi u obrazovanju Varaždinske županije predstavljeni ravnateljima škola i nastavnicima informatike
Full Article 3 minutes read

Inovativni programi u obrazovanju Varaždinske županije predstavljeni ravnateljima škola i nastavnicima informatike

Upravljanje dronovima, a uz to i Newton sobe opremljene i simulatorom letenja, dva su inovativna programa dostupna školama i učenicima iz Varaždinske županije.

S ciljem da budu upoznati s planovima te da surađuju u stvaranju novih mogućnosti za djecu i mlade, za ravnatelje osnovnih i srednjih škola te učitelje i nastavnike informatike u Gospodarskoj školi u Varaždinu održana je „Škola poduzetništva i informacijsko-komunikacijske tehnologije“. Zajednički su je organizirali Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije i Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području – LORI, a s ciljem da se čelnicima škola i odgojno-obrazovnim djelatnicima omogući nadogradnja STEM znanja i vještina.

Varaždinska županija, tj. Grad Ludbreg uskoro postaju prvi vlasnici posebnih Newton soba koje nude obrazovanje u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM).

Uređene će biti u sklopu projekta „LORI“, pri čemu će u prvoj fazi biti na raspolaganju svim školama s područja Varaždinske županije, a kasnije i drugim školama iz regije, odnosno cijele zemlje. Vrijednost projekta je gotovo 3 milijuna eura, a njegovo otvaranje se očekuje u travnju 2024.

-Imamo centre izvrsnosti, provodimo vrhunske projekte, među kojima je i projekt „LORI“, a uz to jako dobro surađujemo sa svim visokoškolskim ustanovama na našem području. Školska zajednica ne može bez znanosti, koja stvara nešto novo i na taj način nam daje stratešku prednost. Uvjet za pokretanje novih programa i projekta je osposobiti ljude koji ih provode, od ravnatelja do onih prvih stručnih ljudi koji rade s djecom. Upravo zato smo danas ovdje – rekao je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

U sklopu Regionalnog znanstvenog centra LORI bit će opremljene dvije Newton sobe, jedna vezana uz matematiku, biologiju i kemiju koja će koristiti prirodne resurse Otoka mladosti, a druga povezana s astronomijom i fizikom u kojoj će se nalaziti simulator letenja, jedini na sjeveru Hrvatske i ovom dijelu Europe.

-To je jedan od najvažnijih projekata za Grad Ludbreg, ali i za Varaždinsku županiju, pa i Hrvatsku. Prvi je takav projekt u našoj zemlji koji će donijeti model obrazovanja nordijskih zemalja u STEM području, koji se primjenjuje već niz godina jer se pokazao kao dobar. Sve je počelo kao privatna inicijativna entuzijasta koji su htjeli STEM uvesti u škole, kasnije je to prihvatila norveška država kao dio redovnog kurikuluma, a potom se taj program proširio po cijeloj Europi. Ludbreg i Varaždinska županija su prva lokacija u Hrvatskoj s Newton sobama – rekao je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, koji je prezentirao projekt „LORI“.

Predavanje o mogućnostima uvođenja izvannastavne aktivnosti upravljanja dronovima održao je pak Robert Kelemen iz Varaždinske županije. Preduvjeti za to uvođenje tog programa u Varaždinskoj županiji postoje budući da sve osnovne i srednje škole u Varaždinskoj županiji od ove školske godine raspolažu STEM edukacijskim kompletima koji sadržavaju dronove, licence za simulator, video-naočale za upravljanje i ostalu opremu.

Ovaj pilot-projekt pokrenut je u suradnji s tvrtkom ORQA d.o.o., koja je razvila edukacijski komplet dronova, a škole iz Varaždinske županije su prve koje su dobile na korištenje njihovu tehnologiju.

Uz to, ravnateljima, nastavnicima i učiteljima predstavljen je projekt testiranja sposobnosti učenika 5. razreda, a održana je i zanimljiva radionica o tome kako jačati poduzetnički „mindset“ kroz likovnu umjetnost.

sjever.hr
20.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.