Now Reading:
Koprivničko-križevačka županija obilježila Međunarodni dan bijelog štapa – Župan Koren: Osobe s poteškoćama oplemenjuju živote svih članova zajednice
Full Article 2 minutes read

Koprivničko-križevačka županija obilježila Međunarodni dan bijelog štapa – Župan Koren: Osobe s poteškoćama oplemenjuju živote svih članova zajednice

Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije u četvrtak je u prostoru koprivničkog Doma mladih obilježila Međunarodni dan bijelog štapa koji ima za cilj senzibilizaciju javnosti o problemima s kojima se susreću slijepe i slabovidne osobe.

Programu su prisustvovali župan Darko Koren, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić sa zamjenicom Ksenijom Ostriž, članovi udruge te prijatelji iz ostalih udruga osoba s invaliditetom.

Ikupljenima se obratio predsjednik Udruge slijepih Mario Šutalo koji je zahvalio Županiji i Gradu na podršci.

-Nama koji živimo s ovakvim poteškoćama često se čini da su neke prepreke nepremostive, no barijere su u našim mislima i prvo njih treba savladati. Hvala Županiji i Gradu koje nam pružaju pomoć i podržavaju naše aktivnosti, zajedno možemo puno učiniti. Drago mi je da ima pomaka po pitanju Zakona o osobnoj asistenciji, čime će se osigurati dugoročna usluga videće pratnje koju sada financiramo preko projekata, nadamo se da će od početka iduće godine to zaživjeti u praksi – rekao je Šutalo.

Župan Koren istaknuo je kako osobe s poteškoćama oplemenjuju živote svih članova zajednice.

-Često nismo ni svjesni koliku blagodat imamo mi koji smo bez zdravstvenih poteškoća, vrijedno je podsjetiti se na to i osvijestiti da na svakom koraku moramo činiti više za sve koji su u potrebi. Unatoč poteškoćama, zračite toplinom i hrabrošću te nam dajete poticaj da napori koje činimo kako bi osigurali i bolje uvjete za vaše potrebe, budu još snažniji. Lijepo je čuti da su Županija, gradovi i općine u zadnjih desetak godina ipak učinili iskorak te prilagodili javne prostore potrebama slijepih i slabovidnih, no toga mora biti i više. Postoji prostor za napredak i vjerujem da ćemo se svi mi, dionici javne vlasti, potruditi da u skladu s vašim idejama i prijedlozima još više poboljšamo uvjete života. U Županiji ćete uvijek imati vjernog partnera – naglasio je župan.

U sklopu programa Maja Gregurović iz Policijske uprave Koprivničko-križevačke održala je edukaciju o prevenciji i sigurnosti osoba s invaliditetom i starijih osoba, a obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa su glazbenim nastupom uljepšali Una Čulić i Mihovil Maloča.

sjever.hr/kckzz.hr
19.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.