Now Reading:
Premijer Plenković na 58. Festivalu kajkavskih popevki
Full Article 2 minutes read

Premijer Plenković na 58. Festivalu kajkavskih popevki

U sklopu ovogodišnjeg Tjedna kajkavske kulture, u petak je na retrospektivnom koncertu „Popevke zanavek”, uz gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića i brojne goste i posjetitelje, prisustvovao i sam predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, kao i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Premijer Plenković je prije samog koncerta obišao i izložbeno-prodajne kućice 31. Zagorskog gospodarskog zbora koji djeluje u sklopu Tjedna kajkavske kulture, kao i nastup Krapinskih mažoretkinja, osvajačica brojnih državnih i međunarodnih priznanja te Gradskog puhačkog orkestra Krapina ispred Festivalske dvorane.

Tom je prilikom istaknuo kako mu je zadovoljstvo već godinama dolaziti na Festival, i prije nego je bio predsjednik Vlade.
– Više od pola stoljeća krasne tradicije i kulture, emancipiranja našega identiteta, cijeloga bogatstva Hrvatskog zagorja i naše kulture. Drago mi je da smo u novi Zakon o hrvatskom jeziku uvrstili i ovu zlatnu formulu hrvatskoga jezika – ča, kaj, što, i time dajemo legitimitet i važnost svim našim narječjima i veselim se večeras biti na Popevkama zanavek tako da se malo prisjetimo uspješnica s davnih festivala ovdje u Krapini – rekao je premijer te se osvrnuo i na Zagorski gospodarski zbor.

– Veliki broj obrtnika, veliki broj zainteresiranih gospodarskih subjekata i ono što me posebno veseli da je u Županiji nikada manja nezaposlenost, a velika zaposlenost – upravo onako kako i je na razini RH. Imamo milijun 680 tisuća osiguranika, najviše ikada. Vrtimo se oko stotinjak tisuća nezaposlenih, odnos je više od 16 ljudi koji rade, koji su zaposleni, u odnosu na jednog nezaposlenog. Takav odnos nismo imali nikada i mislim da je to ohrabrujuće – kazao je premijer, te dodao kako mu je drago što podupiru razne projekte za Hrvatsko zagorje, za Krapinsko-zagorsku županiju ali i za sjever općenito.

Festival kajkavskih popevki nastavlja se i u subotu, a okupljene očekuje „Večer novih popevki” s kojim će i službeno završiti Tjedan kajkavske kulture.

m.djak/sjever.hr

08.09.2023

Input your search keywords and press Enter.