Now Reading:
U Varaždinu obilježen Dan sjećanja na nestale u Domovinskom ratu: “Pozivamo Srbiju na suradnju, a naše ćemo nestale tražiti dok ne pronađemo i posljednju osobu”
Full Article 5 minutes read

U Varaždinu obilježen Dan sjećanja na nestale u Domovinskom ratu: “Pozivamo Srbiju na suradnju, a naše ćemo nestale tražiti dok ne pronađemo i posljednju osobu”

Treći je put Varaždin bio domaćin središnje svečanosti obilježavanja Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu, a obilježavanje ovog iznimno važnog dana za sve one koji još uvijek ne znaju što je s njihovim najmilijima organizirao je Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih hrvatskih branitelja s partnerima.

Uz brojne visoke uzvanike te članove udruga koje okupljaju obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila s područja cijele Hrvatske, predstavnike institucija RH te lokalne uprave i samouprave, braniteljskih udruga i drugih organizacija, svečanosti su nazočili izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, varaždinski župan Anđelko Stričak te izaslanica predsjednika RH, Gordana Garašić, hrvatska časnica i prva generalica OSRH.

Program je počeo polaganjem vijenaca na Gradskom groblju u Varaždinu, nastavljen je svetom misom u varaždinskoj katedrali, a središnja svečanost održana je na Kapucinskom trgu na kojem je upriličena i prezentacija aktivnosti, rada i opreme iz djelokruga rada Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja.

Ministar Medved je, uz zahvalu organizatorima, istaknuo kako su ovakvi susreti uvijek puni emocija, iako je Ministarstvo svakodnevno u kontaktu s obiteljima nestalih.

-U proteklih sedam godina identificirali smo i predali obiteljima 254 posmrtna ostatka njihovih članova obitelji, a tijekom 2023. godine ekshumirali smo 11 posmrtnih ostataka i identificirali njih deset, jučer posljednja od njih. Na tom tragu nastavljamo i dalje, a ono što je važno je institucionalni pristup koji smo uspostavili 2019. godine donošenjem Zakona o nestalim osobama iz Domovinskog rata, gdje je jasno i precizno propisana nadležnost i postupanje svih tijela i službi u Republici Hrvatskoj – naglasio je Medved.

Dodao je kako svakodnevno rade na prikupljanju saznanja, njihovoj obradi, probnim iskapanjima i u konačnici, ono što je najvažnije po pronalasku, ekshumaciji, identifikaciji i organiziranju posljednjeg ispraćaja posmrtnih ostataka. Ministar je ujedno konstatirao da i dalje nemaju dobru suradnju sa Srbijom po tom pitanju.

-I danas smo ovdje iz Varaždina pozvali Srbiju da dostave informacije o sudbini nestalih osoba jer ono što mi u Republici Hrvatskoj ustrajno, intenzivno i odgovorno činimo, možemo biti brži ukoliko dobijemo saznanja o lokacijama bilo pojedinačnih, bilo masovnih grobišta. I zato, neka se ohrabre, neka nam dostave informacije, a mi ćemo u suradnji s obiteljima i udrugama nastaviti, kao i do sada, predano, odgovorno i ustrajno raditi na pronalasku svih naših nestalih osoba, sve dok i posljednju osobu s popisa nestalih ne pronađemo, ne identificiramo i predamo obiteljima da imaju mjesto gdje se mogu pomoliti i zapaliti svijeću za svoje najmilije – zaključio je Medved.

Varaždinski župan Anđelko Stričak rekao je kako su ove godine 5. kolovoza obilježili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, 28. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije „Oluja“, međutim za 1806 obitelji još nije sve završeno, oni još uvijek traže svoje najmilije.

-Traže mjesto gdje će ih pokopati, moći se isplakati i zapaliti svijeću. Stoga je obaveza svih nas da i dalje prikupljamo podatke i informacije gdje su zakopani i gdje se nalaze njihovi ostaci. To nam je obaveza tako dugo, dok ne pronađemo ostatke zadnjeg hrvatskog branitelja – istaknuo je Stričak te dodao kako se s područja Varaždinske županije, nestalim vodi još osam branitelja, naših sugrađana.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja i civila: Ljiljana Alvir naglasila je da su njihovo zajedništvo i ustrajnost u potrazi za nestalima, u suradnji s institucijama Republike Hrvatske, ono što im ulijeva nadu da će doći do svih posmrtnih ostataka.

-Bez obzira na protok vremena, čak i kada nas ne bude, RH je zakonom osigurala potragu za nestalima, sve dok se posljednji ne pronađe. Onima koji znaju istinu o nestalim osobama, želim poručiti da skinu taj teret sa svojih leđa, sa svoje savjesti, da pomognu nama, obiteljima, kako bi se prekinuo taj naš put, naša kalvarija potrage, ali kako bi i oni mogli mirnije zaspati i ne biti sudionici zločina. Skrivanje istine o nestalima je zločin koji traje – poručila je Alvir.

Još se traga za 1806 nestalih u Domovinskom ratu

Od ukupno neriješenih slučajeva nestalih osoba u RH, većinu čine hrvatski branitelji i civili ubijeni 1991. i 1992. godine. Od toga najveći broj nestalih je u Vukovarsko-srijemskoj, njih 503, od čega u Gradu Vukovaru 375 osoba. Inače, na današnji dan traži se ukupno 1.806 osoba, od kojih 1.411 nestalih kojima je nepoznata sudbina te 395 smrtno stradalih, odnosno osoba kojima je nepoznato mjesto ukopa.

Kada je riječ o Varaždinskoj županiji, još uvijek se ne zna sudbina osmorice hrvatskih branitelja od kojih je šest pripadnika MUP-s iz Varaždinske u susjedne Međimurske županije te dvojica pripadnika 1. i 7. gardijske brigade iz Varaždina.

U Savezu su ponosni na dosadašnje rezultate koji potvrđuju njihovu predanost pronalaska nestalih osoba u Domovinskom ratu. Tako je u proteklih sedam godina ekshumirano 175 posmrtnih ostataka i identificirane su 254 osobe. Istraženo je 370 lokacija, pronađene su tri masovne grobnice i više pojedinačnih.

Ističu da imaju punu potporu Vlade i premijera, ali i kvalitetan zakonski okvir za pronalazak nestalih osoba nakon donošenja Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu iz 2019. godine.

Partneri organizatora Dana sjećanja bili su Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata i Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te Udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije kao suorganizator.

a.kučić/sjever.hr
30.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.