Now Reading:
Najavljena prva likovna kolonija „Varaždinski purgar” – odazvalo se 50-ak umjetnika iz cijele Hrvatske
Full Article 3 minutes read

Najavljena prva likovna kolonija „Varaždinski purgar” – odazvalo se 50-ak umjetnika iz cijele Hrvatske

Udruga Varaždinska građanska garda organizira prvu likovnu koloniju “Varaždinski purgar” kojoj će se odazvati 50-ak umjetnika iz cijele Hrvatske, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare u palači Patačić, privremenom „sjedištu” gradske vlasti.

Svi će umjetnici svoje radove donirati Udruzi, a nakon likovne kolonije biti će organizirana izložba radova ostvarenih na koloniji, potom i donatorska večer na kojoj će se ti radovi moći otkupiti., a prikupljena sredstva od radova i sponzora namijenjena su dobavi i postavi igrala za djecu s invaliditetom.

Likovna kolonija će se održati u subotu, 2. rujna 2023. godine s početkom u 9 sati, u zapadnom grabištu, na Starom gradu, najavio je Dražen Loparić, zamjenik zapovjednika i tajnik Varaždinskih purgara.

-Smatrali smo da je prostor Starog grada i prisutnost Varaždinske građanske garde u odorama i dama u povijesnim haljinama savršena kulisa za rad i stvaranje umjetnika. Teme koje su dodijeljen umjetnicima su slobodna tema, bez koje se ne može, ali smo pokušali staviti naglasak na motive grada Varaždina, dame u povijesnim haljinama i na Varaždinske purgare, jedan od simbola Varaždina – rekao je Loparić

Purgari će, već tradicionalno, sudjelovati i na Špancirfestu, a posjetiteljima će se, kao i obično, predstaviti na štandu kod Gradske vijećnice, no ove godine imat će još jedan prostor.

-Na privremeno korištenje od Grada smo dobili prostor koji smo obnovili i uredili, kao informacijski-prezentacijski centar koji dijele sve sekcije unutar naše udruge – rekao je Loparić te spomenuo da Mali purgari pripremaju ove godine cijeli niz aktivnosti, a ono što je novo je bubnjarski ansambl koji je Udruga uspjela sastaviti zahvaljujući pomoći Glazbene škole.

Loparić je najavio i da će „mjesec dana ludih aktivnosti” završiti tradicionalnim postrojavanjem povijesnih postrojbi tijekom vikenda najbližeg 11. rujnu.

-Na taj način čuvamo uspomenu na posljednji vojni angažman koji je Varaždinska građanska garda imala kao vojna postrojba 11. rujna 1848. godine – kazao je Loparić.

One su sve pokrenule!

Sudionice i glavne organizatorice likovne kolonije su Marija Vuković i Vesna Loparić.

-S obzirom da nekakve puno manje sredine mogu organizirati svoje likovne kolonije, zašto ne bismo mogli i mi u Varaždinu. Tako je i nastala ta ideja. Realizacija ove cijele priče nije bila teška jer sam imala podršku svojih članova iz udruge Varaždinska građanska garda, tako da smo svi zajedno to uspjeli dovesti do cilja – izjavila je Vuković.

Vesna Loparić pak je istaknula da su procijenili da je Udruga Varaždinska građanska garda dovoljno neutralna da može okupiti sve ljubitelje različitih umjetnosti, bez obzira na to jesu li članovi nekih drugih udruga. Koloniji se odazvalo 50-ak umjetnika iz cijele Hrvatske, uključujući i one iz Varaždina.

-Kolonija će se održati 2. rujna na bedemima Starog grada i trajat će otprilike od 9:00 do 14:00 sati. Fokusirani smo na opremanje dječjih igrališta u Varaždinu s pomagalima za djecu s posebnim potrebama. Jedno takvo igralište u kvartu Đurek opremili smo prošle godine i cilj nam je nastaviti tradiciju – naglasila je Loparić.

Igrala će biti postavljena u suradnji s Gradom Varaždinom i stručnim službama grada te poduzećem Parkovi, a vrijedi istaknuti da i Gradski muzej Varaždin podržava likovnu koloniju, što je naglasio ravnatelj Miran Bojanić Morandini.

a.kučić/sjever.hr
09.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.