Now Reading:
Rezo iz Hrvatskih voda: Drava u opadanju, očekujemo i pad Mure, najgore je u Podravini
Full Article 2 minutes read

Rezo iz Hrvatskih voda: Drava u opadanju, očekujemo i pad Mure, najgore je u Podravini

Nakon rekordnog vodostaja Mure koji je u jednom trenutku u Murskom Središću iznosio 543 centimetra, u Hrvatskim vodama očekuju da rijeka nakon povijesnog protoka više neće rasti.

Mura u Murskom Središću dosegnula je noćas 543 centimetra, a rekord iz 2014. je bio 528. Gotovo je na 606 centimetara, u odnosu na 2014. kada je bilo 57.

Direktor VGO-a za Muru i gornju Dravu, Milan Rezo istaknuo je da se na Muri u Međimurju ovoga trenutka bilježi protok od 1418 kubika vode u sekundi te podsjetio da su tamo izgrađeni modernizirani nasipi u dužini od 50 kilometara s desne strane rijeke, projektirani za 1650 kubika.

-Imamo još otprilike 230 kubika mogućnosti prihvata u tom nasipu i očekujemo da Mura više nakon ovog povijesnog protoka neće rasti – istaknuo je Rezo.

Dodao je da kada je riječ o Varaždinskoj županiji građani mogu biti mirni te da se protok Drave regulira protok kroz tri hidroelektrane. Kazao je i da su rijeke Plitvica i Bednja unutar svojih korita i ne izlijevaju se.

-Kod HE Varaždin protok je smanjen na 1800 kubika vode u sekundi i vodostaj je u opadanju, reguliramo ga kroz dva jezera – jezero Varaždin i jezero Dubrava na HE Dubarava i HE Čakovec, na način da zadržimo vodu iz Drave dok prolazi voda iz Mure. Onoga trenutka kada budemo sigurni, onda ćemo morati pomalo puštati vodu iz tih jezera u korito rijeke Drave – pojasnio je Rezo.

Kazao je da je nezahvalno prognozirati, ali smatra da je ovo dan smirivanja, što se tiče dijela protoka Drave kroz Varaždin, sve do ušća u Legradu te da se ne očekuju veći problemi.

Ovoga trenutka Hrvatske su vode skoncentrirane na Drnje u Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje se u jednoj od ulica voda prelijeva preko ulice, ali kuće su još uvijek suhe, kazao je.

-Umirujuće je da u odnosu na visinu od 606 na mjernoj stanici, još uvijem imamo metar i pol razlike na nasipima i duboko vjerujemo da će ti nasipi izdržati. Upitna nam je samo Dravska ulica u naselju Drnje – rekao je Rezo.

a.kučić/sjever.hr
07.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.