Now Reading:
Ekipe mještana i DVD-ova radile cijelu noć: Mura i Drava ne staju s rastom vodostaja
Full Article 3 minutes read

Ekipe mještana i DVD-ova radile cijelu noć: Mura i Drava ne staju s rastom vodostaja

Rekordi Mure ponovno su srušeni jer je 543 centimetra trenutno vodostaj rijeke Mure kod Murskog Središća. Mještani i ekipe dobrovoljnih vatrogasnih društava radile su cijelu noć kako bi učvrstili nasipe kod Pušćina i Gornjeg Hrašćana u općini Nedelišće.  

-To je najviše ikad zabilježeno – izjavio je župan Međimurske županije Matija Posavec za Hrvatski radio te je dodao da su također pratili situaciju na rijeci Dravi koja je cijeli dan imala veliki protok vode iz Austrije i Slovenije i visoke vodostaje, piše Tportal.

Zbog toga je, kaže, ekipa stanovnika, mještana i dobrovoljnih vatrogasnih društava radila cijele noći na učvršćivanju nasipa kod naselja Pušćine i Gornji Hraščan u općini Nedelišće kako se ne bi ponovio najgori scenarij od prije 10 godina. 

Održao se i sastanak s donjomeđimurskim načelnicima općina s obzirom na visoki vodostaj rijeke Mure kod Goričana, gdje se Mura ulijeva u Dravu. 

-Na rijeci Muri imali smo desetak potencijalno ugroženih kuća. one su bile zaštićene zečjim nasipima, vrećama s pijeskom i to smo prevenirali na području Murskog Središća, Svetog Martina na Muri i Podturna, no, za sada nema većih problema, ali ima manjih šteta koje će se vrlo brzo sanirati – kazao je. 

Što se tiče općine Nedelišće i rijeke Drave, bore se da se ne dogodi velika katastrofa iz 2014. godine.

-U međuvremenu se izgradilo dosta nasipa, a neki dijelovi sad su se učvrstili kako se velike količine vode koje sada dolaze i slijevaju ne bi probile. Sada treba kontrolirati, dokle god je visoki vodostaj, kompletnih preko 50 kilometara nasipa uz rijeku Muru i Dravu što čine volonteri i vatrogasci – rekao je Posavec

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije, Zvonimir Habijan, rekao je da još uvijek drže sve pod kontrolom. 

-Još uvijek držimo sve pod kontrolom, nije se dogodilo da nam je negdje probilo u dio naseljenog mjesta, i gospodarski objekti nisu ugroženi. Trenutačno imamo na raspolaganju 118 vatrogasaca koji još uvijek utvrđuju nasipe i izgrađuju nove, pojačavaju ih, baš zbog mogućnosti dolaska vodenog vala kojeg očekujemo sutra, tijekom dana – rekao je Habijan.  

Dosad su potrošili oko 65.000 vreća s pijeskom, a građevinska mehanizacija pojačava nasipe, u okruženju od sedam kilometara. 

Hrvatske vode će gradnju nasipa uz rijeke morati prilagoditi klimatskim promjenama. 

Direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković, rekao je da su u proteklih šest godina rekonstruirali i nadogradili 225 kilometara nasipa, 75 kilometara nasipa u ovom trenutku ojačavamo gradimo ili nadvisujemo i na taj način se prilagođavamo klimatskim promjenama i rekordnim vodostajima. 

-Problem je što svi vidimo da je dinamika procesa klimatskih promjena toliko brza, to se događa i u drugim državama, da rijetko koja država uspijeva tako brzo dizati sustave , a i obrane od poplava s obzirom na to koliko bilježimo ekstremne hidrološke prilike – kazao je Đuroković

sjever.hr/tportal.hr Foto: arhiva
07.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.