Now Reading:
I Međimurje odaje počast poginulim i nestalim braniteljima – Posavec: „Zahvalnost – branitelji! To je simbol našeg zajedništva!
Full Article 4 minutes read

I Međimurje odaje počast poginulim i nestalim braniteljima – Posavec: „Zahvalnost – branitelji! To je simbol našeg zajedništva!

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obilježen je u Međimurju u petak, polaganjem zajedničkog vijenca i paljenje svijeća kod čakovečkog Spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Vijenac su položile i svijeće upalile delegacije Međimurske županije na čelu sa županom Matijom Posavcem, Grada Čakovca, predvođen a gradonačelnicom Ljerkom Cividini, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije, Policijske uprave Međimurske, Hrvatske vojske, udruga civilnog društva te političkih stranaka, a polaganju su nazočili i saborska zastupnica Andreja Marić i zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća, Dražen Srpak.

Prva gardijska brigada Tigrovi prešla je tijekom Domovinskog rata 400 km na svojim kretanjima, a najvrednije što su imali, svoje živote, na oltar domovine položila su šestorica branitelja.

-Ponos u tebi da se kreće, da je to to, bio je neizreciv, to je nemoguće zamisliti. Naš je zadatak bio da presiječemo takozvanu Krajinu na dva dijela te se spojimo s 5. korpusom Armije Bih, što smo i učinili 6. kolovoza – prisjetio se Franjo Kemec, pripadnik Tigrova.

Okupljenima se obratio i župan Posavec.

Zahvalnost – branitelji! To je simbol jednog zajedništva jer branitelji su omogućili pobjedu, a svi mi kao narod smo na tome zahvalni. Izražavamo, sjećamo se, ponosni smo na ta vremena i na te događaje. Ponosni smo na sve one koji su devedesetih godina kada je bjesnio rat diljem Hrvatske dali svoj doprinos, direktni ili indirektni – kazao je župan.

Dodao je da postoje svjedočanstva i knjige prema kojima je 8 tisuća Međimuraca, direktno ili indirektno, branilo svoju domovinu.

-Postoje svjedočanstva o ulozi i postrojbi i braniteljima na svim ratištima, o ulozi 54. samostalne bojne, 34. inženjerijske bojne, o ulozi 1. gardijske brigade Tigrovi, Puma…U svakoj toj postrojbi, ali i u puno drugih, na svakom ratištu i svakom kutku Hrvatske zahvaćenom ratom nije bilo onoga tko nije bio iz Međimurja. Čak i 17. rujna 1991. godine upravo u Međimurju bio je prvi oslobođeno vojni objekt bez ispaljenog metka – naglasio je Posavec.

Rekao je i da je Oluja ’95. godine bila pobjednička akcija hrvatske vojske i hrvatskih branitelja.
-Danas su te oluje u izazovima, u svakodnevnom životu, onime s čime se svi zajedno svakodnevno suočavamo, ali zajedništvom možemo doći do pobjede, a onda ćemo svi jedni prema drugima imati zahvalnost – zaključio je župan Posavec.

U oslobađanju Knina kao i u cijeloj Vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“ sudjelovali su i Međimurci, a 7. gardijska brigada koju su činili borci iz sjevernog dijela Hrvatske, među prvima je ušla u Zvonimirov grad, podsjetila je gradonačelnica Cividini.

-Ponosni smo na sve naše branitelje te je današnji dan kada slavimo pobjedu prilika da im se još jednom zahvalimo što su vođeni hrabrošću, odlučnošću i vjerom u pobjedu branili i oslobodili Hrvatsku. Iz rata se nije vratilo 78 Međimuraca. Njihova imena i fotografije stoje na ovom spomeniku, kao i podsjetnik da smo slobodu platili krvlju naših sinova, očeva i prijatelja. Nemojmo to nikada zaboraviti. Učimo mlade da Domovinski rat nije samo jedna epizoda iz njima davne povijesti, već najvažnija prekretnica cjelokupne hrvatske povijesti. Po prvi put izborili smo se za život u vlastitoj, slobodnoj, demokratskoj i u potpunosti suverenoj zemlji – kazala je Cividini.

Nakon polaganja vijenaca uslijedila je molitva za branitelje, a sveta misa za domovinu održat će se u subotu, 5. kolovoza 2023. godine u 9 sati u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu.

a.kučić/sjever.hr
04.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.