Now Reading:
JEDNOGLASNA ODLUKA Varaždinska županija i Hercegbosanska županija iz Federaciji Bosne i Hercegovine sklopit će sporazum o suradnji
Full Article 6 minutes read

JEDNOGLASNA ODLUKA Varaždinska županija i Hercegbosanska županija iz Federaciji Bosne i Hercegovine sklopit će sporazum o suradnji

Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine održanoj u srijedu, prije ljetne stanke i svečane sjednice u rujnu, vijećnici su donijeli odluku o javnim priznanjima Varaždinske županije u 2023. godini. Nagrada za životno djelo pripala je Ranku Stareu, dr. med. spec. opće kirurgije te užem specijalistu iz digestivne kirurgije.

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu dodijeljena je Atletskom klubu Sloboda, kapetanu-izborniku Hrvatske reprezentacije osoba s invaliditetom u lovu ribe udicom na plovak Draženu Filipoviću i DVD-u Novi Marof koji obilježava 100. godišnjicu svog djelovanja, dok su za nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju predloženi poznati varaždinski skladatelj Davor Bobić i Prva gimnazija Varaždin.

-Ove godine bilo je daleko više prijava, stoga je Povjerenstvo imalo i nešto veći, odnosno teži posao. No isto tako jako dobro su odradili svoj posao i nagradama su pokrivena sva područja. Svi koji su dobili priznanja to i zaslužuju – kazao je župan Anđelko Stričak te najavio da će se svečana sjednica održati 7. rujna u Gradskoj sportskoj dvorani na Dravi i da će na nju biti pozvano više od tisuću uzvanika. Budući da se navršava 30 godina osnivanja Županije, bit će pozvani svi dosadašnji članovi Skupštine.

Županijska skupština odobrila je sklapanje Sporazuma o suradnji između Varaždinske županije i Hercegbosanske županije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Sklapanje predloženog Sporazuma proizlazi iz iskazanog obostranog zajedničkog interesa za uspostavom suradnje, a postignutim Sporazumom postavljeni su temelji konkretne uzajamne suradnje u području gospodarstva, obrazovanja, poljoprivrede, turizma, kulture, sporta, mladih, te drugih područja u nadležnosti obiju županija u svrhu ostvarivanja zajedničkog napretka.

-Varaždinska županija ima dosada 11 ovakvih sklopljenih sporazuma. Vjerujem da sporazumi o suradnji s regijama koje su bliže su dobrodošli jer postoji mogućnost da se češće razmjenjuju iskustva i znanja i da ta suradnja bude na visokoj razini. Za regija koje su dalje, nakon sporazuma gotovo da i nije bilo aktivnosti – izjavio je župan Stričak.

Ujedno Varaždinsku i Hercegbosansku županiju povezuju i određene osobe, kao što su varaždinski biskup mons. Bože Radoš i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, a veliki trag u Hercegbosanskoj županiji ostavili su varaždinski branitelji, pripadnici Sedme gardijske brigade „PUME“.

-Smatram da imamo puno dodirnih točaka i da bi suradnja mogla biti na visokoj razini – kazao je Stričak te najavio potpisivanje sporazuma u prigodi Dana županije u rujnu. Članovi Skupštine jednoglasni su prihvatili sklapanje sporazuma.

Jedna od točaka dnevnog reda bila je i Prijedlog odluke o prihvaćanju projekta „Izgradnja i opremanje Centralnog operacijskog bloka OB Varaždin“, a nositelj projekta je Opća bolnica Varaždin.

Nakon dvije godine intenzivnih priprema, učinjen je važan korak ka realizaciji desetljećima očekivanog projekta – u Općoj bolnici Varaždin potpisani su ugovori za gradnju Centralnog operacijskog bloka varaždinske bolnice.

Planirana vrijednost projekta iznosi 45.077.468,19 eura. Opća bolnica Varaždin dobila je financijska sredstva od 43.064.198,02 eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, temeljem Odluke o financiranju Ministarstva zdravstva. Dodatna sredstva u iznosu od 2.000.000,00 eura bit će osigurana u Proračunu Varaždinske županije za 2023. i Projekciji za 2024. godinu. Opća bolnica Varaždin također osigurava vlastita sredstva u iznosu od 13.270,17 EUR.

-Jedan od prvih ugovora koji je sklopljen na početku našeg mandata je ugovor o projektiranju Centralnog operacijskog bloka. Jučer je potpisan ugovor između OBV i izvođača radova i za mjesec dana krenut će radovi na izgradnji. Naša obaveza je da u tom projektu dajemo svoj prilog u iznosu od 2 milijuna eura i tim sredstvima ćemo izgraditi garažu ispod samog objekta i heliodrom – pojasnio je Stričak dodajući da u startu ni garaža ni heliodrom nisu bili predviđeni.

-Smatram da 2 milijuna eura nisu prevelika sredstva za garažu i heliodrom koji će doprinijeti većoj brzini posebice kada je u pitanju hitnost dopreme pacijenata. Ljudski život nema cijenu – završio je župan.

Jednoglasnom odlukom skupštinara prihvaćen je projekt „Izgradnja i opremanje Centralnog operacijskog bloka OB Varaždin“.

Na Skupštini se raspravljalo i o odluci o proširenju djelatnosti Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, Doma zdravlja Varaždinske županije te Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Tako su proširene djelatnosti koje se obavljaju u Specijalnoj bolnici Varaždinske Toplice i to: neurološkom djelatnosti, djelatnosti produženog liječenja i palijativne skrbi, dok se u preostalom dijelu radi o usklađenju djelatnosti sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Odlukom o prijedlogu proširenja djelatnosti Doma zdravlja Varaždinske županije, Dom zdravlja, uz sadašnje djelatnosti obavljat će djelatnosti: logopedije, dentalnog laboratorija, fizikalne terapije (fizikalna terapija u kući), djelatnost zdravstvene njege (zdravstvena njega u kući), psihološke djelatnosti, djelatnosti radne terapije te se dodaju i sestrinska savjetovališta.

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, uz djelatnosti koje obavlja, obavljat će djelatnosti: medicine rada/medicine rada i sporta, kao i obavljanje poslova specifične i preventivne zdravstvene zaštite radnika i ocjenjivanje zdravstvene sposobnosti kao i praćenja zdravstvenog stanja radnika.

Osim toga, tu je i provođenje mjera za očuvanje i unaprjeđenje zdravlja radnika, provođenje specifične zdravstvene zaštite radi preventive, provođenje mjera i aktivnosti za prevenciju psihosocijalnih rizika i suzbijanje bolesti ovisnosti u radnoj populaciji.

Tu je i provođenje mjera za očuvanje i unaprjeđenje zdravlja sportaša i sportske populacije, provođenje preventivnih programa vezano za kronične nezarazne bolesti radnika te provođenje stručnog osposobljavanja radnika iz područja medicine rada/medicine rada i sporta.

Jedna od točaka Županijske skupštine bila je i izvješće o radu tvrtke Bukotermal d.o.o.

Podsjetimo, Varaždinska županija aktivno sudjeluje u projektima razvoja energetske infrastrukture, naročito kada se radi o održivim izvorima energije. Tako je u suradnji s Općinom Mali Bukovec osnovala tvrtku Bukotermal d.o.o., primarno za iskorištavanje vodne snage za dobivanje električne energije, ali i za sekundarno korištenje toplinske energije za gospodarstvo i kućanstva. Županija je suvlasnik društva u omjeru od 85%. U ostalom dijelu suvlasništva s 15% sudjeluje Općina Mali Bukovec.

Prema predviđanjima “Bukotermal” će u potpunosti promijeniti energetsku kartu ne samo istoka, već cijele Varaždinske županije. U protekle dvije godine za projekt korištenja geotermalnih izvora energije na području Općine Mali Bukovec pribavljeno je i izrađeno više od 70 dokumenata, potvrda, elaborata. Podatak je to koji govori o obavljenom velikom poslu na tom projektu čiju opravdanost potvrđuju dosadašnja istraživanja.

Po svim dosadašnjim podacima i pokazateljima sa postojeće dvije te još dodatne četiri bušotine proizvodit ćemo više od 10 MWh električne energije odnosno radi se o proizvodnji struje i toplinske energije koja na mjesečnoj razini iznosi više od 10 milijuna kuna.

Zbog toga Općinu Mali Bukovec već sada neki nazivaju hrvatski Kuvajt.

s.kalajdžija/sjever.hr
12.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.