Now Reading:
NOVA POSKUPLJENJA Telekomi u Hrvatskoj dižu cijene i usklađuju se s inflacijom
Full Article 2 minutes read

NOVA POSKUPLJENJA Telekomi u Hrvatskoj dižu cijene i usklađuju se s inflacijom

S obzirom na to da su telekomi koju posluju u Hrvatskoj: Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska i Iskon, uveli u svoje opće uvjete poslovanja indeksnu klauzulu na red je došlo i podizanje cijena odnosno usklađenje s inflacijom.

Naime, kako piše Poslovni dnevnik, izmjenom načina poslovanja, za što su dobili i pozitivno mišljenje regulatora – HAKOM-a, dobili su mogućnost da jednom godišnje usklade svoje cijene s prosječnom godišnjom inflacijom koju objavljuje Državni zavod za statistiku. DZS je objavio kako je lani prosječna inflacija iznosila 10,8 posto.

Tako telekomi spram svojih novih pravila imaju mogućnost da se i maksimalno do tog postotka usklade, iako su neki kao gornju granicu postavili 10 posto.

Loša vijest za pretplatnike telekoma je da nakon što je usklađenje općih uvjeta odrađeno, više nitko nema mogućnost, uslijed novih cijena temeljem inflacije, bez penala, raskinuti ugovor. Dobra vijest je, da ovakvo podizanje cijena, temeljem inflacije, telekomi mogu odraditi samo jednom godišnje.

Zasad, a potvrdio je to za Poslovni dnevnik i HAKOM, temeljem inflacije, samo A1 Hrvatska odlučio je primijeniti tzv. inflacijsku klauzulu. Kako su priopćili iz A1, od 1. srpnja cijene povećavaju za 8,5 posto, za tarife, pakete i opcije, odnosno korisnici će prve, uvećane, račune dobiti u kolovozu. S obzirom na to da telekomi imaju obvezu korisnike obavijestiti o novim cijenama 30 dana prije negoli one stupe na snagu, A1 danas počinje s procesom obavještavanja korisnika.

Korisnici su imali pravo raskinuti svoje ugovore bez plaćanja penala do sredine ožujka, jer su telekomi tada mijenjali svoje uvjete poslovanja i uvodili indeksnu klauzulu. Kada je jednom klauzula uvedena, korisnici nemaju više prava ‘besplatno’ raskidati ugovore, piše Poslovni dnevnik.

www.sjever.hr/www.poslovni.hr
25.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.