Now Reading:
Varaždinska županija dodijelila rekordnih 172.540 eura bespovratnih potpora u turizmu – Stričak: Za iduću godinu najavljujem još veći iznos!
Full Article 4 minutes read

Varaždinska županija dodijelila rekordnih 172.540 eura bespovratnih potpora u turizmu – Stričak: Za iduću godinu najavljujem još veći iznos!

Varaždinska županija ove je godine dodijelila rekordnih 172.540 eura bespovratnih potpora u turizmu, što je najveći iznos u Hrvatskoj koji jedna županija izdvaja za turističke potpore, a ugovori su potpisani u utorak u atriju Županijske palače.

Na javni je poziv ukupno pristiglo 128 prijava, a povjerenstvo je pozitivno ocijenilo i odobrilo 83 projekta. Dodijeljene su potpore u iznosima od 1500 do maksimalnih 4000 eura.

-Posebno nas veseli činjenica što su postojeći ali i budući iznajmljivači pridali pažnju energetskoj učinkovitosti, zbrinjavanju otpada, kompostiranju te korištenju obnovljivih materijala. Među svim odobrenim projektima 39 posto čine žene poduzetnice – rekao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen.

Dodao je kako su za dodjelu bespovratnih potpora Varaždinske županije u turizmu za 2023. godinu ostvareni zadani ciljevi, kao što su unaprjeđenje turističke kvalitete usluge i sadržaja turističkog proizvoda, cjelogodišnje poslovanje turističkih objekata, uvođenje točke od interesa kao dijela nove turističke ponude na poljoprivrednim gospodarstvima kao što su kušaone i izletišta.

-Tu je i razvoj interaktivnih, vizualnih i umjetničkih atrakcija te registracija novih smještajnih kapaciteta. Kroz javni poziv moglo se prijaviti na četiri specifične mjere, a to su postojeći iznajmljivači odnosno oni koji već imaju registrirani smještaj, fizičke i pravne osobe koje svoju registriranu poljoprivrednu djelatnost dopunjuju turističkim aktivnostima, zatim fizičke i pravne osobe koje svoju turističku djelatnost dopunjuju i obogaćuju dodatnim atrakcijama te fizičke i pravne osobe koje su tek počele obavljati turističku djelatnost odnosno poduzetnici početnici – istaknuo je Majhen.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ kazao je dobitnicima turističkih potpora da su oni zaslužni što su varaždinski kraj napravili pravim turističkim mjestom.

-Iz godine u godinu gostima koji dolaze u našu županiju, a dolaze iz cijeloga svijeta, nudite više od 240 tisuća četvornih metara okućnica, zelenila, voćnjaka u što ste uložili oko 22 milijuna eura – naglasio je Mališ.

Ponosan na turističke rezultate Varaždinske županije koji su iz godine u godinu sve bolji je župan Anđelko Stričak koji je naglasio da u svemu tome sudjeluje Županija sa svojim potporama i drugim oblicima pomoći.

-Dvije godine zaredom imamo rast stavki za stipendije našim učenicima i studentima, potpore našim poljoprivrednicima, stavke za rad udruga, a isto tako i za potpore u turizmu. Ali paralelno s time vodimo brigu o izgradnji kvalitetne infrastrukture bitne za razvoj turizma, od obrazovanja, zdravstva, sporta, kulture, pa na kraju i do samih turističkih sadržaja – rekao je župan.

Dodao je da upravo zbog toga Varaždinska županija, zajedno s općinama i gradovima, planira niz investicija – od izgradnje autokampova u Cestici i Bednji, prezentacijskog centra Gaveznica u Lepoglavi, obnove arheološkog lokaliteta Gomila u Jalžabetu, pa do projekta Aquae Iasae u suradnji s Gradom Varaždinskim Toplicama.

-Da će nam trebati dvije, tri godine da sve to izgradimo, trebat će nam, ali da smo na dobrom putu, vjerujem da jesmo, a o tome nam govore brojke. Gdje se pojave naši učenici osvajaju medalje, gdje se pojavljuju naši poljoprivredni proizvođači osvajaju medalje, u turizmu imamo konstantni rast. Tako smo prošle godine prvi puta prošli brojku od 200 tisuća noćenja, odnosno imali smo više od 206 tisuća. Ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani imamo rast od 30 posto – kazao je Stričak dodajući da svi ti pokazatelji raduju .

-Za iduću godinu najavljujem još veći iznos, još više noćenja i svega još više – zaključio je župan Stričak.

A Nikola Želimorski, jedan od korisnika ovogodišnjih bespovratnih potpora poručio je kako će im ova sredstva sasvim sigurno biti dodatan vjetar u leđa za daljnji razvoj njihove priče i vizije vezane uz avanturistički turizam.

– Kada smo započinjali s avanturističkim turizmom na ovim prostorima, malo tko je vjerovao u nas. Ali nakon niza godina i dalje smo ovdje, i dalje bilježimo rast, tako da će ove potpore uvelike doprinijeti daljnjem razvoju našeg centra – rekao je Želimorski zahvalivši Varaždinskoj županiji i županu Stričaku na dodjeli potpora.

Zaključio je kako su ključ turizma ljudi budući da se uspjeh destinacije postiže isključivo zajedničkom sinergijom.

a.kučić/sjever.hr
23.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.