Now Reading:
Varaždinska županija dodijelila rekordnih 172.540 eura bespovratnih potpora u turizmu – Stričak: Za iduću godinu najavljujem još veći iznos!
Full Article 4 minutes read

Varaždinska županija dodijelila rekordnih 172.540 eura bespovratnih potpora u turizmu – Stričak: Za iduću godinu najavljujem još veći iznos!

Varaždinska županija ove je godine dodijelila rekordnih 172.540 eura bespovratnih potpora u turizmu, što je najveći iznos u Hrvatskoj koji jedna županija izdvaja za turističke potpore, a ugovori su potpisani u utorak u atriju Županijske palače.

Na javni je poziv ukupno pristiglo 128 prijava, a povjerenstvo je pozitivno ocijenilo i odobrilo 83 projekta. Dodijeljene su potpore u iznosima od 1500 do maksimalnih 4000 eura.

-Posebno nas veseli činjenica što su postojeći ali i budući iznajmljivači pridali pažnju energetskoj učinkovitosti, zbrinjavanju otpada, kompostiranju te korištenju obnovljivih materijala. Među svim odobrenim projektima 39 posto čine žene poduzetnice – rekao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen.

Dodao je kako su za dodjelu bespovratnih potpora Varaždinske županije u turizmu za 2023. godinu ostvareni zadani ciljevi, kao što su unaprjeđenje turističke kvalitete usluge i sadržaja turističkog proizvoda, cjelogodišnje poslovanje turističkih objekata, uvođenje točke od interesa kao dijela nove turističke ponude na poljoprivrednim gospodarstvima kao što su kušaone i izletišta.

-Tu je i razvoj interaktivnih, vizualnih i umjetničkih atrakcija te registracija novih smještajnih kapaciteta. Kroz javni poziv moglo se prijaviti na četiri specifične mjere, a to su postojeći iznajmljivači odnosno oni koji već imaju registrirani smještaj, fizičke i pravne osobe koje svoju registriranu poljoprivrednu djelatnost dopunjuju turističkim aktivnostima, zatim fizičke i pravne osobe koje svoju turističku djelatnost dopunjuju i obogaćuju dodatnim atrakcijama te fizičke i pravne osobe koje su tek počele obavljati turističku djelatnost odnosno poduzetnici početnici – istaknuo je Majhen.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ kazao je dobitnicima turističkih potpora da su oni zaslužni što su varaždinski kraj napravili pravim turističkim mjestom.

-Iz godine u godinu gostima koji dolaze u našu županiju, a dolaze iz cijeloga svijeta, nudite više od 240 tisuća četvornih metara okućnica, zelenila, voćnjaka u što ste uložili oko 22 milijuna eura – naglasio je Mališ.

Ponosan na turističke rezultate Varaždinske županije koji su iz godine u godinu sve bolji je župan Anđelko Stričak koji je naglasio da u svemu tome sudjeluje Županija sa svojim potporama i drugim oblicima pomoći.

-Dvije godine zaredom imamo rast stavki za stipendije našim učenicima i studentima, potpore našim poljoprivrednicima, stavke za rad udruga, a isto tako i za potpore u turizmu. Ali paralelno s time vodimo brigu o izgradnji kvalitetne infrastrukture bitne za razvoj turizma, od obrazovanja, zdravstva, sporta, kulture, pa na kraju i do samih turističkih sadržaja – rekao je župan.

Dodao je da upravo zbog toga Varaždinska županija, zajedno s općinama i gradovima, planira niz investicija – od izgradnje autokampova u Cestici i Bednji, prezentacijskog centra Gaveznica u Lepoglavi, obnove arheološkog lokaliteta Gomila u Jalžabetu, pa do projekta Aquae Iasae u suradnji s Gradom Varaždinskim Toplicama.

-Da će nam trebati dvije, tri godine da sve to izgradimo, trebat će nam, ali da smo na dobrom putu, vjerujem da jesmo, a o tome nam govore brojke. Gdje se pojave naši učenici osvajaju medalje, gdje se pojavljuju naši poljoprivredni proizvođači osvajaju medalje, u turizmu imamo konstantni rast. Tako smo prošle godine prvi puta prošli brojku od 200 tisuća noćenja, odnosno imali smo više od 206 tisuća. Ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani imamo rast od 30 posto – kazao je Stričak dodajući da svi ti pokazatelji raduju .

-Za iduću godinu najavljujem još veći iznos, još više noćenja i svega još više – zaključio je župan Stričak.

A Nikola Želimorski, jedan od korisnika ovogodišnjih bespovratnih potpora poručio je kako će im ova sredstva sasvim sigurno biti dodatan vjetar u leđa za daljnji razvoj njihove priče i vizije vezane uz avanturistički turizam.

– Kada smo započinjali s avanturističkim turizmom na ovim prostorima, malo tko je vjerovao u nas. Ali nakon niza godina i dalje smo ovdje, i dalje bilježimo rast, tako da će ove potpore uvelike doprinijeti daljnjem razvoju našeg centra – rekao je Želimorski zahvalivši Varaždinskoj županiji i županu Stričaku na dodjeli potpora.

Zaključio je kako su ključ turizma ljudi budući da se uspjeh destinacije postiže isključivo zajedničkom sinergijom.

a.kučić/sjever.hr
23.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.