Now Reading:
NASJELI NA PRIJEVARU Tvrtka u Varaždinu ostala bez 4.500 eura – policija poziva na oprez
Full Article 2 minutes read

NASJELI NA PRIJEVARU Tvrtka u Varaždinu ostala bez 4.500 eura – policija poziva na oprez

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su prijavu 46-godišnjaka, odgovorne osobe jednog poduzeća, da je njegovo poduzeće prevareno.

Prema prijavi, zasad nepoznata osoba je 20. ožujka ove godine poslala email s podacima jednog poduzeća, a u poruci je dostavila lažne podatke postojećeg poduzeća (promjena broja tekućeg računa).
Pošto su naručili robu od tog poduzeća s kojim inače posluju, ne sumnjajući da se radi o lažnoj email poruci obavili su uplatu sa svojeg računa u iznosu od oko 4500 eura.

Iz PU varaždinske napominju da se u ovom slučaju radi o takozvanoj BEC ( Business email compromise ) prijevari, gdje se počinitelj u određenom trenutku ubacuje u poslovnu email komunikaciju između dviju firmi, predstavljajući se kao direktor ili odgovorna osoba firme koja treba primiti uplatu i onda traži promjenu računa na koji se uplaćuju novci, uz objašnjenje da su promijenili banku.

-Taj način prijevare spada u skupinu „Fishing prijevara“, gdje počinitelj (ili više njih) naprave veći broj gore opisanih pokušaja sa raznim firmama u očekivanju da će neki od njih uplatiti novac na „izmijenjeni račun“. Stoga oprez, ukoliko dobijete email firme s kojom već duže vremena poslujete da je promijenila račun za uplatu novca, poduzmite dodatne mjere i provjerite dali je to stvarno tako, poručuju iz PU varaždinske.

sjever.hr
23.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.