Now Reading:
NASJELI NA PRIJEVARU Tvrtka u Varaždinu ostala bez 4.500 eura – policija poziva na oprez
Full Article 2 minutes read

NASJELI NA PRIJEVARU Tvrtka u Varaždinu ostala bez 4.500 eura – policija poziva na oprez

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su prijavu 46-godišnjaka, odgovorne osobe jednog poduzeća, da je njegovo poduzeće prevareno.

Prema prijavi, zasad nepoznata osoba je 20. ožujka ove godine poslala email s podacima jednog poduzeća, a u poruci je dostavila lažne podatke postojećeg poduzeća (promjena broja tekućeg računa).
Pošto su naručili robu od tog poduzeća s kojim inače posluju, ne sumnjajući da se radi o lažnoj email poruci obavili su uplatu sa svojeg računa u iznosu od oko 4500 eura.

Iz PU varaždinske napominju da se u ovom slučaju radi o takozvanoj BEC ( Business email compromise ) prijevari, gdje se počinitelj u određenom trenutku ubacuje u poslovnu email komunikaciju između dviju firmi, predstavljajući se kao direktor ili odgovorna osoba firme koja treba primiti uplatu i onda traži promjenu računa na koji se uplaćuju novci, uz objašnjenje da su promijenili banku.

-Taj način prijevare spada u skupinu „Fishing prijevara“, gdje počinitelj (ili više njih) naprave veći broj gore opisanih pokušaja sa raznim firmama u očekivanju da će neki od njih uplatiti novac na „izmijenjeni račun“. Stoga oprez, ukoliko dobijete email firme s kojom već duže vremena poslujete da je promijenila račun za uplatu novca, poduzmite dodatne mjere i provjerite dali je to stvarno tako, poručuju iz PU varaždinske.

sjever.hr
23.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.