Now Reading:
Najbolji na županijskoj smotri folklora KUD-ovi iz Mača i Krapinskih Toplica
Full Article 2 minutes read

Najbolji na županijskoj smotri folklora KUD-ovi iz Mača i Krapinskih Toplica

U Maču je u nedjelju, 21. svibnja 2023. godine, održana 29. Smotra folklora Krapinsko-zagorske županije.

Smotru je otvorila zamjenica župana Jasna Petek, koja je tom prilikom istaknula i velik značaj koja  kulturno-umjetnička imaju za čitavu Krapinsko-zagorsku županiju.

-Vaša društva oplemenjuju društveni život, čuvaju tradiciju i njeguju baštinu u svim našim općinama i gradovima. Znamo da su folklorne izvedbe posebno atraktivne te se stoga posebno veselimo, zajedno s vama – poručila je zamjenica župana Jasna Petek pred ispunjenom dvoranom Doma kulture u Maču.

Okupljenima je dobrodošlicu poželjela i načelnica Općine Mače Mladenka Mikulec Šimunec, s posebnom zahvalom roditeljima, djedovima i bakama plesača i svirača.

-Ovi divni mladi ljudi, vaša djeca i unuci, vjerojatno ne bi nastupali i bili članovi KUD-a da im baš vi niste usadili ljubav prema tradiciji i kulturi, pjesmi i plesu – kazala je načelnica Mikulec Šimunec.

6 KUD-ova  i 7 koreografija

Bogatim se programom predstavilo šest kulturno-umjetničkih udruga s više od 100 plesača i svirača: Kulturno-umjetničko društvo Golubovec, Kulturno-umjetničko društvo „Horvatska“ Velika Horvatska, Kulturno-umjetničko društvo Ljudevit Gaj Mače, Kulturno-umjetničko društvo Pregrada, Kulturno-umjetničko društvo Sveti Križ Začretje i Kulturno-umjetničko društvo Zlatko Balković Krapinske Toplice. KUD Ljudevit Gaj Mače je bila i jednina skupina na ovoj smotri koja se predstavila sa dvije koreografije.

NAJBOLJI U KATEGORIJI PJESAMA I PLESOVA HRVATSKOG ZAGORJA

Smotru je pratio selektor Stjepan Perko, prema čijoj je ocjeni najboljom izvedbom u kategoriji pjesama i plesova Hrvatskog zagorja proglašen KUD Ljudevit Gaj Mače, s izvedbom koreografije pod nazivom „Pjesme i plesovi Bistre“. Autor koreografije je Matej Gluščić, koji je ujedno i voditelj skupine te voditelj pjevanja. Glazbu je obradio voditelj glazbenog sastava Danijel Rožnaković, dok su garderobijerke Barbara Balen i Katarina Sokolić.

NAJBOLJI U KATEGORIJI PJESAMA I PLESOVA OSTALIH DIJELOVA HRVATSKE

U kategoriji pjesama i plesova ostalih dijelova Hrvatske najuspješnijim je proglašen KUD Zlatko Baloković Krapinske Toplice. On je izveo koreografiju „Zapjevać ću da me dragi čuje“ iz pjesama i plesova Draganića. Voditeljica skupine, autorica koreografije, voditeljica pjevanja i garderobijerka je Gordana Kapelac, koja je zajedno sa Katarinom Lončar ujedno i autorica glazbene obrade. Voditeljica glazbenog sastava je Katarina Lončar.

sjever.hr/kzz.hr 22.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.