Now Reading:
Objavljen najnoviji HRejting: Nevjerojatno je tko je treća najjača opcija u Hrvatskoj
Full Article 2 minutes read

Objavljen najnoviji HRejting: Nevjerojatno je tko je treća najjača opcija u Hrvatskoj

Dnevnik HTV-a sinoć je objavio rezultate redovitog istraživanja HRT-a o popularnosti političkih stranaka.

HRejting proveden je od 15. do 18. ovoga mjeseca. Obuhvaćeno je 1100 ispitanika, a najveća moguća pogreška je +/- 3,54%.

Politički dio HRejtinga, kao i obično, u središnjem Dnevniku HTV-a predstavila je novinarka HRT-a Tatjana Munižaba. Kako je naglasila, mjeseci prolaze, a stranke u HRejtingu su nepomične.

To znači da je neupitni broj jedan i dalje HDZ. Svibanj završava na 26,8%. Drugi, s 16,7% je SDP. A treća politička snaga u zemlji su, vjerovali ili ne, neodlučni birači – imaju 15,8%.

Gotovo jednako toliko imaju četvrti – Možemo! i peti – Most, ali zajedno. Možemo! je na 9,7%, a Most na 8,6%. Šesti i zadnji iznad praga je Domovinski pokret koji se ima 6,2%.

Prva je ispod praga stranka splitskoga gradonačelnika (Centar) koja bi s anketnom potporom od 3,4% birača u našem izbornom sustavu mogla računati na saborski mandat.

A to je za preostalih 12 stranaka samo san u Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici sa zabranjenim predizbornim koalicijama. To su: HSS (1,4%), Ključ Hrvatske europarlamentarca Sinčića (1,3%), IDS (1,3%), Radnička fronta (1,2%), Fokus (1,2%) i Hrvatski suverenisti (1,1%), objavila je Munižaba u Dnevniku HTV-a.

Nabrojenih šest, barem je uspjelo dosegnuti 1%. Za razliku od trenutačno najvećeg oporbenog saborskog kluba – Socijaldemokrata (0,9%). Ili vladajućeg HNS-a (0,7%), HSU-a (0,5%), parlamentarne Odlučnosti i pravednosti (0,5%), također vladajućih HSLS-a (0,5%) te Zekanovićeva HDS-a (0,3%) koji je sa strankom pokojnog Milana Bandića (0,3%) izjednačen i uvjerljivo posljednji.

screenshot/vijesti.hrt.hr
sjever.hr/vijesti.hrt.hr
21.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.