Now Reading:
Ima li kraja divljanju cijena? Jaja su skuplja čak 57, šećer 38, a kruh 25 posto: „Trčimo maraton za cijenama, a nikako da ih sustignemo”
Full Article 2 minutes read

Ima li kraja divljanju cijena? Jaja su skuplja čak 57, šećer 38, a kruh 25 posto: „Trčimo maraton za cijenama, a nikako da ih sustignemo”

U odnosu na lani, hrana je ove godine skuplja za gotovo 16 posto. Visoke cijene kruha i pekarskih proizvoda proizvođači i dalje pravdaju rastom cijena sirovina i energenata. A zbog turističke sezone – cijene bi mogle biti još više.

Svakim odlaskom u trgovinu ne može se ne primijetiti koliko je hrana u Hrvatskoj skupa i unatoč tome što inflacija usporava, donosi Danas.hr. Najgori primjer su jaja čija je cijena u travnju skočila za gotovo nevjerojatnih 60 posto, a od jučer su skuplji i duhanski proizvodi – neke su cigarete skuplje 15-ak centi.

-Neka hranu pojeftine, a cigarete uopće me na zanima, ni alkohol. Samo hranu, koja ljudima treba koji imaju obitelj – kaže Merdija Dezdani iz Zagreba.

Upravo je hrana protekli mjesec rasla najviše. U odnosu na godinu prije skuplja je za gotovo 16 posto.

Rekorder su jaja koja su skuplja čak 57 posto, šećer za 38 posto, a kruh 25 posto. Za 21,5 posto skuplji je sir, meso gotovo 13 posto, svježe voće 16, a povrće gotovo 17 posto, piše Danas.hr.

-Svi su u gubicima i svima je jako teško, ali zapravo je najteže potrošačima. Trčimo maraton za cijenama, ali nikako ni na pola puta da ih stignemo – istaknula je Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

screenshot/danas.hr
sjever.hr/danas.hr
21.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.