Now Reading:
VRTIĆKA VIROVSKA PRKAČIJADA Mališani izrađivali ukusne slastice i pokazali zavidne vještine i zajedništvo!
Full Article 3 minutes read

VRTIĆKA VIROVSKA PRKAČIJADA Mališani izrađivali ukusne slastice i pokazali zavidne vještine i zajedništvo!

U sklopu 8. Virovske prkačijade, prvog europskog festivala malih tradicijskih kolača, u petak je u Dječjem vrtiću „Zrno“ u Virju održana Vrtićka virovska prkačijada.

Uz domaćine, sudjelovali su i polaznici DV “Bregunica” Novo Virje, DV “Košutica” Ferdinandovac, DV “Pčelica” Molve, DV “Fijolica” Novigrad Podravski, DV “Bubamara” Kalinovac, DV “Maslačak” Đurđevac i DV “Leptirići” Podravske Sesvete. Obzirom na to da su svi vrtići pobijedili u kategoriji najfiniji prkač, svaki je uz to osvojio još jednu titulu – DV Fijolica za najuredniji kolač, DV Leptirići za najkompliciraniji, DV Maslačak za najoriginalniji prkač, DV Bubamara za najbrži, DV Pčelica za najsočniji, DV Zrno za najprhkiji kolač, DV Bregunica za najsamostalniji i DV Košutica za naj naj prkač.

Malim vrtićarcima koji su kreativno i vrijedno radili na svojim prkačima čestitke je uputio zamjenik župana Ratimir Ljubić koji ih je pohvalio na trudu, vještinama i maštovitosti, dodavši kako je važno da se naša bogata i vrijedna tradicijska baština prenese na mlade generacije.

Pohvale i čestitke uputio je i načelnik Općine Virje Mirko Perok, a podršku vrtićarcima pružili su i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Ana Mušlek, predsjednik Organizacijskog odbora Prkačijade Dražen Đurišević, predsjednik svjetske organizacije Taste of Peace Sarkis Yacoubian, državna prvakinja u slastičarstvu Dragica Lukin, ravnateljica vrtića „Zrno“ Maja Šobak, idejni začetnik Festivala Stjepan Odobašić, Podravkin promotor kulinarstva Zlatko Sedlanić, članovi Organizacijskog odbora Festivala, predstavnici zemalja gostiju Festivala i drugi.

Okupljeni su naglasili kako je, uz čuvanje izvornih recepata koji čine našu gastronomsku baštinu, važno i zajedništvo među djecom te razvijanje novih vještina.

Podsjetimo, 8. Virovska prkačijada održava se od 19. do 21. svibnja 2023. godine u Virju. Glavni organizator je Općina Virje, pokrovitelji su Koprivničko-križevačka županija, županijska Turistička zajednica, Hrvatski kuharski savez, Taste of peace i Kuhari bez granica, a suorganizatori su Turistička zajednica područja Središnja Podravina, Društvo žena Virje, Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara Virje i Dječji vrtić Zrno Virje.

Riječ je o prvom europskom festivalu malih tradicijskih kolača, a ove godine, uz domaće snage, sudjeluju i slastičari iz Brazila, Armenije, Australije, Izraela, Palestine, Bosne i Hercegovine i Mađarske koji će predstaviti izvorne slastice svojih zemalja.

Zahvaljujući prkačima, Virje će ponovno biti najslađe mjesto u Europskoj uniji!

Svakako popratite program 8. Virovske prkačijade koja će posjetiteljima približiti slastičarsku i gastronomsku čaroliju Podravine i svijeta!

sjever.hr
19.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.