Now Reading:
Varaždinski maturanti uskoro preuzimaju ulice grada, tradicionalnim mimohodom i izborom najodora počinje ovogodišnja Maturantika
Full Article 4 minutes read

Varaždinski maturanti uskoro preuzimaju ulice grada, tradicionalnim mimohodom i izborom najodora počinje ovogodišnja Maturantika

Tradicionalnim mimohodom i izborom najkreativnijih i najljepših kostima počinje ovogodišnja Maturantika. Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji u Hrvatskoj koja će se ove godine u organizaciji Varaždinske županije, Grada Varaždina i Policijske uprave varaždinske održati od 24. do 26. svibnja čime će više od 1700 učenika iz županije obilježiti kraj jednog poglavlja svog života.

Program Maturantike u četvrtak su predstavili zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i zamjenik načelnika PU varaždinske Dalibor Božić.

Ove godine svoje srednjoškolsko obrazovanje završava više od 1700 učenika iz 14 srednjih škola Varaždinske županije.

Zamjenica Zagorec poručila je kako je ovaj program pokrenut na inicijativu PU varaždinske, a budući da ima preventivni karakter, vjeruje kako je riječ o jedinstvenoj manifestaciji u Hrvatskoj.

-Zaista smo ponosi na naše maturante koji mogu upravo kroz Maturantiku biti primjer drugima. Na jedan veseo, dostojanstven način će se oprostiti od svojih srednjoškolskih klupa, krenuti u novo poglavlje života, a sve se odvija u sigurnim uvjetima – rekla je Zagorec.

Program Maturantike počinje 24. svibnja mimohodom i izborom najboljih odora, dok je sljedeći dan predviđen za sportske aktivnosti. Maturantika završava u petak, 26. svibnja točno u podne kada će varaždinski maturanti na Kapucinskom trgu izvesti tradicionalnu quadrillu.

-Naši maturanti će ove godine imati i svoju himnu „Maturantski marš” koju je skladao bivši učenik Glazbene škole i maturant Prve gimnazije Varaždin Luka Kolenko. Vjerujem da će i u tom kontekstu ova manifestacija biti posebna – dodala je Zagorec pozvavši sve maturante da se odazovu ovoj manifestaciji i puni optimizma krenu u novo poglavlje svog života.

Varaždinski gradonačelnik Bosilj naglasio je kako je Grad Varaždin ponosni suorganizator Maturantike istaknuvši kako je izreka „Od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba” zaista istinita.

-Želim poručiti maturantima da doista uživaju u svojim danima, slobodno i popiju, ali ne previše. Grad Varaždin je siguran grad, molim vas da se pridržavamo nekakvih regula reda i mira. Znam da se svi trebamo zabaviti, ali sve treba imati nekakvu svoju mjeru – rekao je Bosilj.

Inače, Grad Varaždin je za odvijanje ove manifestacije na raspolaganje stavio sve svoje javne prostore, pa će tako glavna događanja biti u Parku mladih. U slučaju kiše, događanja se sele u dvoranu Graberje koju će Grad također ustupiti.

-Vjerujem da će ova tri dana proći u najboljem redu i miru. Želim svim maturantima da pamte ove svoje zadnje školske dane po nekom lijepom događaju i zato – pazite na ponašanje, proveselite se, popijte, ali ne previše – poručio je Bosilj.

Maturantika će se ove godine održati šesti puta, a trodnevni program ima i preventivni karakter, prije svega radi sigurnosti maturanata, objasnio je zamjenik načelnika PU varaždinske Božić.

-Ono što smo mi organizirali, a s naglaskom na prevenciju rada s mladima, su organizirane građanske ophodnje koje će biti u sastavu profesora, roditelja i policijskog službenika zaduženog za prevenciju, a koji će biti na prostoru održavanja Maturantike u Parku mladih i koji će provoditi preventivne mjere. S obzirom da su prije toga naši policijski službenici bili po školama i provodimo niz preventivnih programa tijekom cijele godine i ova je generacija maturanata upoznata s pravilima odgovornog ponašanja, a isto tako i s kazneno pravne strane – kazao je Božić.

Osvrnuo se i na protekle godine istaknuvši kako nije bilo prevelikih problema, pa se u varaždinskoj policiji nadaju da će tako biti i ove godine.

-No, u slučaju bilo kakvih događanja, imat ćemo policijske ophodnje raspoređene na širem području grada Varaždina u slučaju nužnosti da interveniraju. Pozivam mlade da se zaista zabave i na neki način sami održe red prema uputama koje su dobili te im želim puno uspjeha na maturi i da se zatim upišu na željene fakultete te naravno oni koji nemaju u planu nastavak školovanja da pronađu svoje prvo zaposlenje – poručio je Božić.

tklopotan / www.sjever.hr
18.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.