Now Reading:
PROŠLO JE ONO NAJGORE: Vodostaj Plitvice u Vidovcu u značajnom padu! „Stanje se normalizira”
Full Article 2 minutes read

PROŠLO JE ONO NAJGORE: Vodostaj Plitvice u Vidovcu u značajnom padu! „Stanje se normalizira”

Nakon obilnih kiša koje su prouzročile velike probleme diljem Varaždinske županije, a ponajviše na ivanečkom području i području općine Vidovec, stanje se konačno normalizira.

Ako je vjerovati prognozama, obilne kiše su iza nas. Iako su ispred nas i dalje prognozirana kišna razdoblja, više ne bi trebalo biti problema. U razgovoru nam je potvrdio Danijel Bunić, direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda.

-Stanje se normalizira, vodostaj Plitvice na području općine Vidovec u mjestu Krkanec, koji je jučer u 7 sati bio 269cm, pada. U stanju smo redovnih mjera u ovom trenutku. To znači da je voda u koritu i da može primiti kanale i vodu s okolnog terena. Imali smo kritično stanje i na ivanečkom području – Stažnjevec, Željeznica, Margečan. Međutim, voda se spustila sa statusa izvanrednih mjera na redovne mjere – poručio je Bunić.

Trenutno vodostaj rijeke Plitvice u mjestu Krkanec iznosi 186cm prema podacima sa službene stranice Hrvatskih voda, što je 83cm manje nego što je to bilo u srijedu u 8 sati ujutro.

Što se tiče Drave i Slovenije, Bunić je rekao kako dolazi količina koja je u domeni srednje visokih voda te se ne očekuju na području Varaždinske županije nikakvi problemi. A one probleme koji jesu na terenu, uspješno savladavaju.

-U koordinaciji smo sa stožerima civilne zaštite općina i gradova te ako je potrebno, s njima onda koordiniramo akcije koje su u ovom trenutku odnose na sanacije odrona i micanje naplavina. Vodni val je iza nas, nema značajne kiše u prognozi te očekujemo normalizaciju stanja – poručio je Bunić i dodao:

-Imamo 24 satno dežurstvo, ukupno je 26 ljudi angažirano, kamioni, bageri i kombinirke. Jer kad se desi bujica, onda imamo veliku eroziju i na svim kritičnim dijelovima se dešavaju začepljenja i tu treba momentalno reagirati – zaključio je Bunić.

foto: arhiva
md/sjever.hr
18.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.