Now Reading:
INVEST IN ZAGORJE: PsyFlux osvojio nagradu od 5.000 eura za najbolju inovaciju
Full Article 5 minutes read

INVEST IN ZAGORJE: PsyFlux osvojio nagradu od 5.000 eura za najbolju inovaciju

U završnom dijelu konferencije Invest in Zagorje koja je u srijedu održana u Poslovno – tehnološkom inkubatoru Krapinsko – zagorske županije u Krapini, održano je natjecanje Powering Health Innovation Pitch te F***up chat na temu neuspjeha u profesionalnom i privatnom životu.

U natjecanju Powering Health Innovation Pitch je 11 start-upova, koji djeluju u sklopu hrvatske zdravstvene industrije, prezentiralo svoje ideje i projekte. Stručni žiri je nakon predstavljanja ideja i njihovoj primjenjivosti u zdravstvu, ispitivanja i dodatnih pojašnjenja najboljom inovacijom proglasio onu startupa PsyFlux, koji je razvio personalizirani 3D implantat za rekonstrukciju defekata lubanje.

Naime, godišnje se u Europskoj uniji izvodi između 10.000 i 20.000 operacija kranioplastike. Ovim se rješenjem, uz niži trošak i kraći operativni zahvat, poboljšava postoperativno stanje pacijenta. Za svoju inovaciju PsyFlux je od Krapinsko – zagorske županije osvojio nagradu od 5.000 eura, koju je pobjednicima uručio župan Željko Kolar. Osim novčane nagrade, pobjednički startup osvojio je i dva sata mentorstva s vrhunskim investitorima i stručnjacima Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela te studijsko putovanje u Berlin i nagradu Hrvatske gospodarske komore.

Iz startupa PsyFlux naglasili su kako im je svaka ovakva prilika poticaj za daljnji razvoj i obećali kako će nastojati ispuniti očekivanja stručnog žirija. Istaknuto je i kako ova nagrada predstavlja izvrsnu priliku za pobjednički startup i njihov razvojni tim, pružajući im dodatnu mogućnost predstavljanja svoje ideje i umrežavanja s investitorima i stručnjacima u industriji zdravstva. Upravo ova vrsta podrške može biti ključna za daljnji rast i uspjeh njihovog projekta, što će omogućiti i ostvarenje njihovog punog potencijala i doprinosa inovacijama u zdravstvu.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar na završetku prve konferencije Invest in Zagorje zahvalio je svima na podršci kazavši kako su danas mladima dokazali da ih se sluša, ali i da oni sami moraju uzeti stvari u svoje ruke kako bi nešto promijenili u budućnosti.

– Bilo mi je čast i zadovoljstvo vidjeti toliko uspješnih ljudi na jednom mjestu. Uvriježeno je pravilo da se u Hrvatskoj možete istaknuti i napraviti iskorak samo ako radite u Zagrebu, možda Splitu, Osijeku i Rijeci te da su svi ostali prostori osuđeni na stagniranje. Mi se s time nikako ne mirimo i stalno idemo s inovacijama, novim projektima i programima. Hvala i svima vama što nam u tome pomažete i vidimo se sljedeće godine na 2. konferenciji Invest in Zagorje – poručio je župan Kolar.

Direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Helena Matuša na kraju je zahvalila svima prisutnima na velikoj podršci, svom timu na velikom trudu uloženom u organizaciju konferencije te velikom broju poduzetnika koji su na njoj sudjelovali.

Među raznim idejama startupova bila je i ona čiji je cilj promijeniti svijest i iskorijeniti starenje kroz precizan dizajn crijevnog mikrobioma, zatim mobilne aplikacije na principu umjetne inteligencije koja omogućuje roditeljima i učiteljima praćenje mentalnog i emocionalnog razvoja djeteta te izuma softvera koji može detektirati stotine mutacija u određenim genima i mogućnost izračuna mogućnosti obolijevanja od određene bolesti.

Inovacije startupova odnosile su se i na aplikacije koje omogućuju pohranu zdravstvenih nalaza kako bi oni uvijek bili dostupni, alkotest softver koji iz slike zjenice može procijeniti koliko ste pod utjecajem alkohola te aplikacije koje hodanjem ili trčanjem skupljaju bodove koji se mogu koristiti u svrhu preventivnih specijalističkih pregleda. Također, bilo je tu i ideja koje pomažu zdravstvenim djelatnicima u upravljanju polifarmaceutskom terapijom, sustava koji prati zdravlje i sigurnost starije populacije, hardverskih i softverskih rješenja za prikupljanje analiza, pohranu i vizualizaciju podataka u praćenju zdravstvenog statusa ljudskog organizma te aplikacija koje su dostupne na Android i IOS platformama, a omogućuju pacijentima da nazovu liječnika putem videopoziva u nekoliko trenutaka.

Inovacije je u sklopu projekta Powering Health Innovation Pitch ocijenjivao žiri u sastavu Ivan Grgić – Croatia Osiguranje, Nikola Juranić – IN2 GRUPA, Ivana Kolar – Julius Rose i Poslovni klub Skup za Zagorje, Lara Čavlek – Seed&Foster, Renata Brkić – Feelsgood, Ognjen Bagatin – Poliklinika Sinteza, Goran Karačić – DELOITTE, Helena Matuša – Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije i Dragan Sabljić – EDIH.

Najbolji startup proglasio je Dragan Sabljić, koji je pojasnio kako su imali tešku odluku, no pri odabiru najboljeg vodili su se potencijalom inovacije za njeno korištenje u zdravstvu u budućnosti, kao i njenom utjecaju na ljude.

Završni panel je na temu F***UP CHAT okupio Gordana Kožulja, DELOITTE, Aidu Kirlin – IN2 GRUPA, Kristinu Ercegović, Žene i novac/Zaokret d.o.o., Kristijana Škaricu – Gepek, Branku Topolovec – BD Grupa te moderatoricu Mirnu Radošević. Sudionici su pričali o svojim neuspjesima i izazovima koje su imali u profesionalnom i privatnom životu. Cilj ovog dijela programa bio je naglasiti da su neuspjesi neizbježni u poduzetništvu, ali i u životu općenito te da je važno iz njih naučiti i nastaviti dalje.

www.sjever.hr
18.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.