Now Reading:
Održan je hitni sastanak stožera civilne zaštite Varaždinske županije! “Radi se o rekordnim brojkama”
Full Article 4 minutes read

Održan je hitni sastanak stožera civilne zaštite Varaždinske županije! “Radi se o rekordnim brojkama”

Stožer civilne zaštite Varaždinske županije održao je hitnu sjednicu povodom jučerašnjih izvanrednih situacija, a sjednici je prisustvovao i ministar unutarnjih poslova te potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

Tema sjednice Stožera bile su posljedice nastale na području Varaždinske županije zbog velikih količina oborina, odnosno odrađene pripremne aktivnosti i uspostava mjera obrane od poplava.

Ministar Božinović nakon obilaska najugroženijih područja u Republici Hrvatskoj – Zadarska, Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija, stigao je i u Varaždinsku županiju istaknuvši kako svim područjima daju jednaku pozornost i kako su sva ta područja jednako važna.

Zajednička riječ koju sam čuo manje-više svuda, a jutros i ovdje u Varaždinu je da se radi o rekordnim brojkama kada govorimo o vodostaju i situacijama s kojima se ljudi koji se bave ovim poslom, kao političari, ali prije svega oni koji su u sustavu Civilne zaštite, u sustavu domovinske sigurnosti, u sustavu Hrvatskih voda – izjavio je ministar.

Naglasio je Božinović kako smo u razdoblju kada klimatske promjene zadaju i uzrok su mnogim ozbiljnim posljedicama.

-Ovakvih situacija neće biti manje, bit će ih sve više. Naš odgovor kao države, naš odgovor na svim razinama mora biti prevencija, a za prevenciju moramo konzultirati struku, moramo konzultirati iskustvo i moramo se početi navikavati da ćemo se sve više susretati sa situacijama na koje nismo naučili ali za koje se moramo pripremati. Kao društvo, kao zajednica moramo pokazati da smo spremni, organizirani i tome se na učinkovit način suprotstaviti – poručio je Božinović.

Osvrnuo se zatim ministar i na Krapinsko-zagorsku županiju, ali i Varaždinsku.

-U ovom dijelu, pogotovo Krapinsko-zagorske, ali dijelom i Varaždinske županije, moramo biti spremni na jake bujične i urbane poplave, a tu ne postoji institucija koja može sve to sama odraditi. Institucije su odgovorne za organizaciju i nabavu opreme koja je korisna u ovakvim situacijama, ali svoj obol ćemo morati dati svi – zaključio je ministar.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak poručuje kako je tijekom i nakon snažnog nevremena koje je pogodilo cjelokupno područje Varaždinske županije na terenu bilo 1065 vatrogasaca, 30 djelatnika Crvenog križa i mnogih drugih žurnih službi i sastavnice domovinske sigurnosti.

-Svjedočimo sve žešćim i češćim vremenskim ekstremima, sve zbog klimatskih promjena, ali redovito brinemo brigu o osposobljavanju i opremanju svih sastavnica domovinske sigurnosti. Tome svjedoči i podatak da smo unazad dvije, tri godine preko Vlade, odnosno nadležnih ministarstava, nabavili 15 vozila za vatrogasce, a s opremanjem nastavljamo i dalje – rekao je župan Stričak.

Napomenuo je župan kako se trenutno radi na Regionalnom centru civilne zaštite gdje su u fazi ishođenja studije izvedivosti, a zahvalio je i svima koji su jučer bili na terenu.

-Zahvaljujem se svim sudionicima koji su jučer bili na terenu, i bitno je naglasiti da od tih 57 vatrogasnih postrojbi koje su sudjelovale u zaštiti, njih 56 se odnosi na dobrovoljna vatrogasna društva i hvala svim volonterima koji su sinoć pritekli na pomoć našim građanima – poručio je Stričak.

Vatrogasci su intervenirali na području 20 općina Varaždinske županije, ukupno 57 vatrogasnih postrojbi od kojih je 56 dobrovoljnih i Javna vatrogasna postrojba grada Varaždina. Zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Željko Nagy osvrnuo se na jučerašnje intervencije.

Kritična je bila cijela županija, a malo je bilo pošteđeno ludbreško područje. Teško je bilo svugdje, ali bitno je da nigdje ti naši vatrogasni događaji nisu izašli izvan okvira područja grada ili općine, sve su vatrogasne zajednice rješavale – rekao je Nagy.

Danijel Bunić, direktor VGO za Muru i gornju Dravu iz Hrvatskih voda kaže kako je na cijelom području županije palo preko 40 litara kiše po kvadratnom metru i to na potpuno zasićenom i natopljenom tlu vodom.

-Određene smo predradnje u očekivanju tog vala jučer i prekjučer proveli. Međutim, pljusak koji se desio je bio toliko ekstreman da je on u vrlo kratkom vremenu, gotovo trenutno, zapunio sve odvodne jarke, sve naše kanale, vodotoke. Kritično je u općini Vidovec, u mjestu Krkanec – izjavio je Bunić.

Tomislav Osonjački, ravnatelj ŽUC-a naglasio je kako se pojavilo dvadesetak novih klizišta i trenutno sedam zatvorenih cesta na području Brezničkog Huma, Novog Marofa, Ivanca, Bednje i Lepoglave, koje će se povlačenjem vode otvoriti.

-Zahvaljujem potpredsjedniku Vlade na dosadašnjoj suradnji i uvjeren sam da ćemo i dalje zajedničkim snagama rješavati probleme i u što kraćem vremenu osigurati sigurno odvijanje prometa – rekao je Osonjački.

md/sjever.hr
17.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.