Now Reading:
Iza Udruge vinara i vinogradara Trsek aktivna je godina – brojnim događanjima nastoje očuvati višestoljetnu tradiciju vinogradarstva na području Konjščine i Hrašćine
Full Article 4 minutes read

Iza Udruge vinara i vinogradara Trsek aktivna je godina – brojnim događanjima nastoje očuvati višestoljetnu tradiciju vinogradarstva na području Konjščine i Hrašćine

Udruga vinara i vinogradara Trsek jedna je od aktivnijih udruga koja djeluje na području dviju općina i to općine Konjščina i općine Hrašćina, a potvrđeno je to i na godišnjoj izvještajnoj skupštini Udruge na kojoj su predstavljene provedene aktivnosti tijekom protekle godine kao i planovi za tekuću godinu.

Tako je uz donošenje financijskog plana i plana rada istaknuto kako je Udruga održala niz stručnih predavanja na temu vinogradarstva i podrumarstva, a njeni su članovi sudjelovali na edukacijskim izletima po vinarijama širom Hrvatske pa i van zemlje. Tu je i obilježavanje vinskih svetaca kao i kontinuirana suradnja sa susjednim udrugama, a kako je pojasnio tajnik Udruge Trsek Darko Curiš, Udruga također organizira takozvanu Vinarijadu odnosno ocjenjivanje vina na razini udruge, ali isto tako sudjeluje i na županijskim ocjenjivanjima vina.

– Bavljenje vinogradarstvom i podrumarstvom u našem je kraju višestoljetna tradicija i želja nam je očuvati je. Naši su članovi uglavnom hobisti, od malih do srednje velikih, a u Udruzi nas je okupljeno nekih stotinjak. Nažalost, nismo zadovoljni brojem mlađih članova pa tako uz spomenute aktivnosti, jako puno radimo na uključivanju i educiranju mladih kako bi se naša Udruga održala i kroz nju očuvali vinogradi, običaji i tradicija našeg zagorskog kraja – rekao je Curiš.

Tijekom travnja Udruga je održala i ocjenjivanje vina na kojoj je sudjelovalo 50 njihovih članova sa 74 uzoraka vina te je stručna komisija podijelila 16 zlatnih, 38 srebrnih, 12 brončanih odličja te jedno priznanje. Prema riječima tajnika Udruge, tako dobri rezultati i kvaliteta vina njihovih vinogradara nisu slučajni nego su rezultat raznih edukacija članova i primjene istih u vinogradu i podrumu.

Udruga ima i svoje prostore koje koriste za razna druženja, predavanja i ocjenjivanje vina, a riječ je o takozvanoj Trsekovoj klijeti. Kako je objasnio Curiš, 2018. godine donijeli su odluku o kupnji stare, dobro očuvane kuće kako bi dobili svoje prostore, a sama ideja realizirana je kroz razne donacije i dobrotvorni rad članova, domaćih tvrtki te Općina s kojima imaju jako dobru suradnju i koje ih financijski potpomažu. Tako je Općina Konjščina naručila izradu glavnog projekta Trsekove klijeti kako bi se se riješili imovinsko – pravni odnosi te kako bi objekt postao općinski.

S obzirom na to da je prema svemu sudeći iza Udruge godina puna aktivnosti njihov je rad pohvalila i načelnica Konjščine, Anita Krok.

– Osim što uspješno organiziraju vlastite manifestacije te tako brinu o očuvanju vinogradarske tradicije našeg kraja, Udruga se uvijek rado uključuje u sve naše općinske manifestacije i uvijek nam stoje na usluzi. Kao aktivni sudionici naših događanja redovito brinu o “tekućim pitanjima” pa su tako dio naše poznate manifestacije “Sajam pri starom gradu”, a uključuju se i u naša adventska događanja. Osim toga, sudjelovanjem na natjecanjima sa svojim kvalitetnim vinima ujedno pridonose odličnoj promociji naše općine, a Općina im kroz financijsku potporu nastoji pomoći u tome te ćemo to nastavljati činiti i dalje – rekla je načelnica Krok te svojim vinarima zaželjela dobru vinogradarsku godinu i da ih vrijeme posluži.

– S obzirom na to da nas vremenske prilike sve češće neugodno iznenađuju, svi smo u strahu od novih elementarnih nepogoda, a koje su tijekom prošle godine najviše pogodile područje Jertovca i Sušobrega – dijelove naše općine u kojem je smješteno najviše vinograda. Tako da im svima želim uspješnu vinogradarsku godinu bez vremenskih neprilika, uz dobar urod te uspješnu berbu i preradu grožđa u što kvalitetnije vino – zaključila je načelnica Krok.

Foto: ilustracija

www.sjever.hr
16.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.