Now Reading:
Uz Međunarodni dan obitelji, KZŽ organizirala okrugli stol o međugeneracijskom prijenosu nasilja – Petek: Trećina svih osoba koje su doživjele nasilje u obitelji to nasilje ponavlja u odrasloj dobi
Full Article 4 minutes read

Uz Međunarodni dan obitelji, KZŽ organizirala okrugli stol o međugeneracijskom prijenosu nasilja – Petek: Trećina svih osoba koje su doživjele nasilje u obitelji to nasilje ponavlja u odrasloj dobi

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji, Krapinsko-zagorska županija je u sklopu provedbe projekta Novi početak u ponedjeljak u Zaboku organizirala okrugli stol na temu Međugeneracijski prijenos nasilja, s naglaskom na „začarani krug nasilja” te stavljanja naglaska na važnost prevencije.

Kako je naglašeno, međugeneracijski prijenos ponašanja unutar obitelji u kojima je prisutno nasilje fenomen je koji se često spominje u kontekstu obiteljskog nasilja. Spoznaje iz međugeneracijskog nasilja govore nam kako doživljavanje nasilja među roditeljima u djetinjstvu često dovodi do preslikavanja nasilničkog obrasca ponašanja u odrasloj dobi te se događa da osobe koje su bile izložene nasilju među roditeljima, u svojoj odraslosti i same postanu nasilne prema svojim partnerima i djeci.

Uime KZŽ, na okruglom je stolu sudjelovala zamjenica župana Jasna Petek koja je naglasila da bi obitelj trebala biti mjesto sigurnosti, utočište, mjesto u kojem se formiraju vrijednosni sustavi i u kojem dijete stječe sve stavove i vještine kompetencije koje će ga pratiti cijeli život.

-Nažalost, u obitelji djeca uče oponašanjem, kako pozitivnih, tako i negativnih primjera. Današnja tema možda nije toliko pozitivna, ali je izuzetno važna, o njoj je jako važno govoriti jer međugeneracijski prijenos nasilja je tema o kojoj trebamo razgovarati i to prije svega stručnjaci, ali i šira javnost, kako bi senzibilizirali javnost da taj problem zaista postoji – naglasila je Petek.

Dodajući da se nasilje u obitelji prenosi iz generacije u generaciju u obitelji i to tako da upravo djeca obrasce ponašanja svojih roditelja prenose na svoje životne partnere i članove obitelji, Petek je istaknula da trećina svih osoba koje su doživjele nasilje to nasilje ponavlja u odrasloj dobi.

Čestitajući svima Međunarodni dan obitelji, zamjenica župana poručila je da nam je svima obitelj mjesto našeg utočišta i sigurnosti.

-Obitelji se uvijek vraćamo i kad iz nje nakratko otiđemo, obitelj je ono što je najvažnije za našu djecu, za njihovo zdravo i sretno odrastanje – poručila je Petek.

Doktorica znanosti Marija Crnković, klinički psiholog iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba istaknula je da je teško definirati jasan, jednoznačan razlog za međugeneracijski prijenos nasilja te dodala da se tim problemom definitivno treba baviti.

-U današnje vrijeme vidimo koliko se raznoraznih oblika nasilja pojavljuje među mladima i djecom, a najprije ćemo ga rješavati ako nađemo uzrok problema i onda radimo na njemu preventivno, kroz i ovakve edukacije, radionice, okrugle stolove. Važno je da mi stručnjaci razgovaramo o tome, pronalazimo načine kako se suočavati s tim – kazala je Crnković.

Ustvrdila je da je nasilje svrlo prisutno u obiteljima te da se u Poliklinici svakodnevno suočavaju sa sve ozbiljnijom patologijom.

-U poliklinici radim već skoro 20 godina, u odnosu na ono prije 20 godina, danas nam je situacija puno alarmantnija. Djeca imaju mnogo više emocionalnih teškoća, teškoća s mentalnim zdravljem, poteškoće u ponašanju u pozadini kojih su emocionalni problemi. Problemi koji su najčešći su Razna agresivna ponašanja, poteškoća u učenju, međuvršnjačkih odnosa, depresivnost, anksioznost, u ekstremnim slučajevima suicidalnih tendencija, samoozljeđivanja – rekla je Crnković.

Na novinarsku primjedbu da djeca često krive roditelje da ih nisu izvukli iz nasilja kazala je da djeca koja su odrastala u obiteljima u kojima je postojalo nasilje, zlostavljanje, zanemarivanje, imaju veću šansu da i oni sami kasnije ponavljaju slična ponašanja.

-To nije nužno, postoje razni načini kako se može prekinuti taj krug i da djeca koja su imala takva traumatična iskustva kasnije ne ponavljaju pogreške svojih roditelja – zaključila je Crnković.

Podsjetimo, projektom „Novi početak” Krapinsko-zagorska županija osiguravamo podršku ženama žrtvama nasilja i žrtvama obiteljskog nasilja na području županije. U okviru ovog europskog projekta, adaptira se i rekonstruira sigurna kuća, sklonište za žrtve nasilja, savjetovalište, ali u sklopu tog projekta je i niz preventivnih aktivnosti, među kojima i sedam okruglih stolova na temu obiteljskog nasilja kojima je cilj senzibilizirati i educirati javnost o nasilju kao neprihvatljivoj kategoriji.

a.kučić/sjever.hr
15.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.