Now Reading:
Uz Međunarodni dan obitelji, KZŽ organizirala okrugli stol o međugeneracijskom prijenosu nasilja – Petek: Trećina svih osoba koje su doživjele nasilje u obitelji to nasilje ponavlja u odrasloj dobi
Full Article 4 minutes read

Uz Međunarodni dan obitelji, KZŽ organizirala okrugli stol o međugeneracijskom prijenosu nasilja – Petek: Trećina svih osoba koje su doživjele nasilje u obitelji to nasilje ponavlja u odrasloj dobi

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji, Krapinsko-zagorska županija je u sklopu provedbe projekta Novi početak u ponedjeljak u Zaboku organizirala okrugli stol na temu Međugeneracijski prijenos nasilja, s naglaskom na „začarani krug nasilja” te stavljanja naglaska na važnost prevencije.

Kako je naglašeno, međugeneracijski prijenos ponašanja unutar obitelji u kojima je prisutno nasilje fenomen je koji se često spominje u kontekstu obiteljskog nasilja. Spoznaje iz međugeneracijskog nasilja govore nam kako doživljavanje nasilja među roditeljima u djetinjstvu često dovodi do preslikavanja nasilničkog obrasca ponašanja u odrasloj dobi te se događa da osobe koje su bile izložene nasilju među roditeljima, u svojoj odraslosti i same postanu nasilne prema svojim partnerima i djeci.

Uime KZŽ, na okruglom je stolu sudjelovala zamjenica župana Jasna Petek koja je naglasila da bi obitelj trebala biti mjesto sigurnosti, utočište, mjesto u kojem se formiraju vrijednosni sustavi i u kojem dijete stječe sve stavove i vještine kompetencije koje će ga pratiti cijeli život.

-Nažalost, u obitelji djeca uče oponašanjem, kako pozitivnih, tako i negativnih primjera. Današnja tema možda nije toliko pozitivna, ali je izuzetno važna, o njoj je jako važno govoriti jer međugeneracijski prijenos nasilja je tema o kojoj trebamo razgovarati i to prije svega stručnjaci, ali i šira javnost, kako bi senzibilizirali javnost da taj problem zaista postoji – naglasila je Petek.

Dodajući da se nasilje u obitelji prenosi iz generacije u generaciju u obitelji i to tako da upravo djeca obrasce ponašanja svojih roditelja prenose na svoje životne partnere i članove obitelji, Petek je istaknula da trećina svih osoba koje su doživjele nasilje to nasilje ponavlja u odrasloj dobi.

Čestitajući svima Međunarodni dan obitelji, zamjenica župana poručila je da nam je svima obitelj mjesto našeg utočišta i sigurnosti.

-Obitelji se uvijek vraćamo i kad iz nje nakratko otiđemo, obitelj je ono što je najvažnije za našu djecu, za njihovo zdravo i sretno odrastanje – poručila je Petek.

Doktorica znanosti Marija Crnković, klinički psiholog iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba istaknula je da je teško definirati jasan, jednoznačan razlog za međugeneracijski prijenos nasilja te dodala da se tim problemom definitivno treba baviti.

-U današnje vrijeme vidimo koliko se raznoraznih oblika nasilja pojavljuje među mladima i djecom, a najprije ćemo ga rješavati ako nađemo uzrok problema i onda radimo na njemu preventivno, kroz i ovakve edukacije, radionice, okrugle stolove. Važno je da mi stručnjaci razgovaramo o tome, pronalazimo načine kako se suočavati s tim – kazala je Crnković.

Ustvrdila je da je nasilje svrlo prisutno u obiteljima te da se u Poliklinici svakodnevno suočavaju sa sve ozbiljnijom patologijom.

-U poliklinici radim već skoro 20 godina, u odnosu na ono prije 20 godina, danas nam je situacija puno alarmantnija. Djeca imaju mnogo više emocionalnih teškoća, teškoća s mentalnim zdravljem, poteškoće u ponašanju u pozadini kojih su emocionalni problemi. Problemi koji su najčešći su Razna agresivna ponašanja, poteškoća u učenju, međuvršnjačkih odnosa, depresivnost, anksioznost, u ekstremnim slučajevima suicidalnih tendencija, samoozljeđivanja – rekla je Crnković.

Na novinarsku primjedbu da djeca često krive roditelje da ih nisu izvukli iz nasilja kazala je da djeca koja su odrastala u obiteljima u kojima je postojalo nasilje, zlostavljanje, zanemarivanje, imaju veću šansu da i oni sami kasnije ponavljaju slična ponašanja.

-To nije nužno, postoje razni načini kako se može prekinuti taj krug i da djeca koja su imala takva traumatična iskustva kasnije ne ponavljaju pogreške svojih roditelja – zaključila je Crnković.

Podsjetimo, projektom „Novi početak” Krapinsko-zagorska županija osiguravamo podršku ženama žrtvama nasilja i žrtvama obiteljskog nasilja na području županije. U okviru ovog europskog projekta, adaptira se i rekonstruira sigurna kuća, sklonište za žrtve nasilja, savjetovalište, ali u sklopu tog projekta je i niz preventivnih aktivnosti, među kojima i sedam okruglih stolova na temu obiteljskog nasilja kojima je cilj senzibilizirati i educirati javnost o nasilju kao neprihvatljivoj kategoriji.

a.kučić/sjever.hr
15.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.