Now Reading:
Na MEV-u održana konferencija „Primjenjivost znanja i vještina za poslove budućnosti”: Obrazovni sustav i društvo moraju brzo odgovarati na izazove
Full Article 3 minutes read

Na MEV-u održana konferencija „Primjenjivost znanja i vještina za poslove budućnosti”: Obrazovni sustav i društvo moraju brzo odgovarati na izazove

U organizaciji HUP-a – Udruge poslodavaca u obrazovanju i u suradnji s Međimurskim veleučilištem u Čakovcu u prostorijama Centra održivog razvoja u ponedjeljak je održana konferencija „Primjenjivost znanja i vještina za poslove budućnosti”.

Predstavnici Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike prezentirali su i aktivnosti oko definiranja daljnjeg procesa vaučera za obrazovanje zaposlenih i nezaposlenih osoba te europski model stjecanja vještina putem razvoja i implementacije individualnih računa za učenje.

Uvodno je doc. dr. sc. Igor Klopotan, dekan Međimurskog veleučilišta izdvojio koliko Međimursko veleučilište u svojim obrazovnim programima primjenjuje nove kompetencije. Istaknuo je kako je ovo druga konferencija koju MEV organizira – prva je bila znanstvena, a druga je o instituciji, o razvoju visokog obrazovanja i općenito strukovnog obrazovanja.

-Mi promoviramo, prije svega, znanost i struku. Bili smo partner u HKO-u s Algebrom u izradi stručnog studija računarstva, gdje smo se bavili upravo novim tehnologijama, odnosno tehnologijama i zanimanjima koja dolaze u budućnosti. Znamo da se tehnička zanimanja najbrže razvijaju i tu moramo biti brzi i mi, i kao obrazovni sustav i kao društvo brzo odgovarati na izazove – rekao je dekan.

Dekan Klopotan istaknuo je cjeloživotno obrazovanje kao nešto na što MEV posebno želi ukazati studentima.

-Mi ćemo im dati temelje, naučit ćemo ih kako učiti i gdje tražiti informacije. Današnji život je jako brz i treba stalno biti up to date – zaključio je Klopotan.

S relevantnim sugovornicima na okruglom stolu vođena je rasprava o značaju povezivanja obrazovanja i tržišta rada, ulozi poslodavaca u obrazovanju, ulozi Ministarstva rada u izradi standarda zanimanja, primjenjivosti stečenih znanja i vještina na tržištu, kakvo nam je obrazovanje potrebno za poslove budućnosti te trenutnom stanju na našem tržištu rada.

U raspravi su sudjelovali doc. dr. sc. Gordana Nikolić, predsjednica HUP – Udruge poslodavaca u obrazovanju, Tomislav Marković iz Gospodarskog savjeta Međimurskog veleučilišta/HBOR, Damir Jugo, predsjednik Zbora veleučilišta Republike Hrvatske, Mislav Balković, član Izvršnog odbora HUP-a, Zoran Kunić iz Energyplus, Nikola Hren, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Čakovec te dekan Klopotan.

Nikolić je istaknula kako su u ovom programskom razdoblju svi orijentirani na zeleno i digitalno. Na tome je naglasak i u narednom periodu, odnosno na digitalne i zelene vještine. Međutim, smatra da je teško reći koji su poslovi budućnosti jer se situacija na tržištu rada mijenja velikom brzinom.

-Činjenica je i da se u Europskoj uniji još uvijek rade istraživanja i pokušavaju se sagledati svi elementi koji su potrebni, odnosno sve neke buduće kompetencije i znanja koje će potencijalni zaposlenici trebati, kao i oni koji su sada na tržištu rada. U svakom slučaju sve nas očekuje jedno vrlo izazovno razdoblje – rekla je Nikolić.

www.sjever.hr
15.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.