Now Reading:
Delegacija HDZ-a obilježila 101. obljetnicu rođenja prvog hrvatskog predsjednika: Da nije bilo vizije predsjednika Tuđmana ne bi bilo ni Hrvatske!
Full Article 3 minutes read

Delegacija HDZ-a obilježila 101. obljetnicu rođenja prvog hrvatskog predsjednika: Da nije bilo vizije predsjednika Tuđmana ne bi bilo ni Hrvatske!

U sjećanje na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana koji je zaslužan za stvaranje samostalne i neovisne Republike Hrvatske, delegacija Hrvatske demokratske zajednice u petak je povodom obljetnice njegova rođenja ispred njegove rodne kuće u Velikom Trgovišću položila vijence i zapalila svijeće.

Uz članove krapinsko-zagorskog HDZ-a predvođene predsjednikom Zoranom Gregurovićem, počast prvom hrvatskom predsjedniku odali su i Zdravka Bušić, potpredsjednica Hrvatske demokratske zajednice te Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Potpredsjednica HDZ-a Bušić naglasila je kako Zaklada hrvatskog državnog zavjeta svake godine obilježava obljetnicu rođenja prvog hrvatskog predsjednika, a ujedno organizira i Dane Franje Tuđmana. Ove godine na svečanoj akademiji povodom 101. obljetnice njegova rođenja bit će, najavila je, obrađene veoma zanimljive teme.

-O sjećanjima na našeg prvog predsjednika mogla bih jako puno govoriti s obzirom da sam bila voditeljica ureda predsjednika Tuđmana sve one ratne godine. Mogu samo reći da nije bilo predsjednika Tuđmana, njegove čvrstine, odlučnosti i njegove vizije hrvatske države, mi ju ne bismo ni imali – rekla je Bušić.

Granić, hrvatski ministar vanjskih poslova u Tuđmanovo vrijeme istaknuo je kako je prvi hrvatski predsjednik stvarni otac domovine.

Predsjednik Tuđman je osobno najzaslužniji za pobjedu u Domovinskom ratu, uz hrvatske branitelje i vladu demokratskog jedinstva, ali svakako je najzaslužniji za stvaranje države i za to da smo danas članica i Europske unije, NATO-a, Schengena i eurozone. Jer to je bio cilj – poručio je Granić.

Predsjednik HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Gregurović napomenuo je kako je doktor Franjo Tuđman jedan od najznamenitijih Zagoraca na kojeg su svi u županiji uistinu ponosni, pa čak i oni koji su imali određene skepse prema njegovom liku i djelu.

-Kako vrijeme prolazi, sve više uviđaju važnost doktora Franje Tuđmana, važnost onoga što je prvi hrvatski predsjednik učinio za našu domovinu. Vjerojatno će tek kroz određeno vrijeme njegova veličina i djelo u punom smislu biti prepoznatljivi. Naravno da bi se hrvatski narod i hrvatski branitelji poveli u osnivanje samostalne Republike Hrvatske i obranu naše domovine trebali su ispred sebe imati lidera, a doktor Franjo Tuđman je uistinu bio taj lider – naglasio je Gregurović.

Prisjetio se kako je još kao osnovnoškolac prisustvovao događanju u Festivalskoj dvorani u Krapini na kojem je bio i predsjednik Tuđman. Tada je imao čast sjediti red iza prvog hrvatskog predsjednika što je ovjekovječeno i fotografijom na što je, kaže, izuzetno ponosan.

www.sjever.hr
12.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.