Now Reading:
Delegacija HDZ-a obilježila 101. obljetnicu rođenja prvog hrvatskog predsjednika: Da nije bilo vizije predsjednika Tuđmana ne bi bilo ni Hrvatske!
Full Article 3 minutes read

Delegacija HDZ-a obilježila 101. obljetnicu rođenja prvog hrvatskog predsjednika: Da nije bilo vizije predsjednika Tuđmana ne bi bilo ni Hrvatske!

U sjećanje na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana koji je zaslužan za stvaranje samostalne i neovisne Republike Hrvatske, delegacija Hrvatske demokratske zajednice u petak je povodom obljetnice njegova rođenja ispred njegove rodne kuće u Velikom Trgovišću položila vijence i zapalila svijeće.

Uz članove krapinsko-zagorskog HDZ-a predvođene predsjednikom Zoranom Gregurovićem, počast prvom hrvatskom predsjedniku odali su i Zdravka Bušić, potpredsjednica Hrvatske demokratske zajednice te Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Potpredsjednica HDZ-a Bušić naglasila je kako Zaklada hrvatskog državnog zavjeta svake godine obilježava obljetnicu rođenja prvog hrvatskog predsjednika, a ujedno organizira i Dane Franje Tuđmana. Ove godine na svečanoj akademiji povodom 101. obljetnice njegova rođenja bit će, najavila je, obrađene veoma zanimljive teme.

-O sjećanjima na našeg prvog predsjednika mogla bih jako puno govoriti s obzirom da sam bila voditeljica ureda predsjednika Tuđmana sve one ratne godine. Mogu samo reći da nije bilo predsjednika Tuđmana, njegove čvrstine, odlučnosti i njegove vizije hrvatske države, mi ju ne bismo ni imali – rekla je Bušić.

Granić, hrvatski ministar vanjskih poslova u Tuđmanovo vrijeme istaknuo je kako je prvi hrvatski predsjednik stvarni otac domovine.

Predsjednik Tuđman je osobno najzaslužniji za pobjedu u Domovinskom ratu, uz hrvatske branitelje i vladu demokratskog jedinstva, ali svakako je najzaslužniji za stvaranje države i za to da smo danas članica i Europske unije, NATO-a, Schengena i eurozone. Jer to je bio cilj – poručio je Granić.

Predsjednik HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Gregurović napomenuo je kako je doktor Franjo Tuđman jedan od najznamenitijih Zagoraca na kojeg su svi u županiji uistinu ponosni, pa čak i oni koji su imali određene skepse prema njegovom liku i djelu.

-Kako vrijeme prolazi, sve više uviđaju važnost doktora Franje Tuđmana, važnost onoga što je prvi hrvatski predsjednik učinio za našu domovinu. Vjerojatno će tek kroz određeno vrijeme njegova veličina i djelo u punom smislu biti prepoznatljivi. Naravno da bi se hrvatski narod i hrvatski branitelji poveli u osnivanje samostalne Republike Hrvatske i obranu naše domovine trebali su ispred sebe imati lidera, a doktor Franjo Tuđman je uistinu bio taj lider – naglasio je Gregurović.

Prisjetio se kako je još kao osnovnoškolac prisustvovao događanju u Festivalskoj dvorani u Krapini na kojem je bio i predsjednik Tuđman. Tada je imao čast sjediti red iza prvog hrvatskog predsjednika što je ovjekovječeno i fotografijom na što je, kaže, izuzetno ponosan.

www.sjever.hr
12.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.