Now Reading:
Sveučilište Sjever sudjelovalo na prvom STE(A)M festivalu u Međimurskoj županiji
Full Article 4 minutes read

Sveučilište Sjever sudjelovalo na prvom STE(A)M festivalu u Međimurskoj županiji

Europska je unija 2023. godinu proglasila Europskom godinom vještina, a u sklopu obilježavanja Dana Europe Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA i EUROPE DIRECT Čakovec organizirali su prvi STE(A)M festival u Međimurskoj županiji.

U Centru znanja Međimurske županije održano je više od 30 aktivnosti, a prvom festivalu posvećenom vještinama i promicanju inovativnosti, kreativnosti i kritičkom razmišljanju, te popularizaciji znanosti svim dobnim skupinama priključilo se i Sveučilište Sjever.

-S radošću smo prihvatili poziv organizatora za sudjelovanje na prvom STE(A)M festivalu u Međimurskoj županiji i pripremili radionice naših profesora i predavača namijenjene djeci i mladima kako bi potaknuli njihovu znatiželju, približili im znanost i nova znanstvena dostignuća na kreativan način, ali i zainteresirali mlade da upravo Sveučilište Sjever izaberu za nastavak obrazovanja – istaknuo je prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Damir Vusić.

Posjetitelji su tako imali priliku sudjelovati u radionici „Mladi vitezovi“ koju je vodio Zoran Žeželj, a bila je usmjerena edukaciji osnova održavanja života uz primjenu AVD-a. “Principi održive mobilnosti – superblokovi” bio je naziv radionice koju je vodio doc. dr. sc. Predrag Brlek, a sudionici su nakon upoznavanja s modelom superblokova, koje mnogi gradovi u svijetu primjenjuju u svoje planove za održiviju budućnost, jer su usmjereni i na smanjenje onečišćenja zraka, povećanje zelene površine i zdraviji život, mogli i sami primijeniti novostečena znanja na planu grada Čakovca.

Kao uspomenu s prvog STE(A)M festivala mogao se ponijeti i medaljon izrađen pod vodstvom Zorana Busije u STL formatu zapisa koji se koristi pri 3D ispisu. Demonstraciju mjerenja vode i protoka vodotoka i prikaz rada na mjernom uređaju iznimno važnog u sektoru graditeljstva priredio je izv. prof. dr. sc. Bojan Đurin, dok je prof. dr. sc. Vlado Cetl u dvodijelnoj radionici Geodezija i dronovi upoznao polaznike kako korištenjem snimaka iz zraka mogu se kreirati 3D modeli tereni i objekata, koje su potrebe, ali i kako isplanirati let i što je sve potrebno napraviti da bi letjelica poletjela. Fotografija i digitalna slika predstavljaju statičan oblik kreativnog izražavanja, međutim što ako je moguće u navedeni format uključiti i samog korisnika, pri čemu se slika / fotografija mijenja ovisno o pomaku korisnika?

Pitanje je na koje su odgovor dobili polaznici radionice doc. dr. sc. Andrije Bernika upoznavši aplikaciju za proširenu stvarnost koja predstavlja interesantan i inovativan prikaz interakcije gledatelja i statične digitalne umjetnosti, a koja je nastala na studiju Multimedije i rad je studentice Martine Stipan. Prezentaciju „Robotika kroz simulaciju gibanja robota“ u programskom alatu Robot Studio u kojoj je prikazano kreiranje putanje, brzine i točnosti gibanja robota po putanji i simulacija gibanja robota po zadanoj putanji sa osvrtom na razne praktične primjene robota u gospodarstvu održali su prof. dr. sc. Ante Čikić i Božidar Hršak, koji je okupljene upoznao i sa zanimljivim podacima u sklopu predavanja „Integracija biotehnike, prirode i društva“.

Predstavljen je tako razvoj i primjena biomimetičkih materijala razvijenih “inspiracijom” iz prirode kao dizajn kompozitnih materijala ili materijalnih struktura, primjena bionike kao znanstveno-istraživačkog smjera u kibernetici na primjerima razvoja bioničkog oka, bioničke ruke, bioničkog mišića, razvoja umjetne ljudske kože, izrade umjetne kosti s 3D printerom, te razvoj razgradivih vlakana za šivanje i plastične operativne zahvate.

Nakon programima opsežnog Festivala znanosti koji je krajem travnja održan u oba sveučilišna centra, odnosno u Varaždinu i Koprivnici, i ovim se najnovijim događanjem u Centru znanja Međimurske županije Sveučilište Sjever uključilo u promociju i popularizaciju znanosti, a što će činiti i u idućem razdoblju kako bi se mlade zainteresiralo za stjecanje novih znanja i spoznaja.

sjever.hr
11.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.