Now Reading:
Krapinsko – zagorska županija ugostila mnogobrojne učenike na 50. vjeronaučnoj olimpijadi
Full Article 4 minutes read

Krapinsko – zagorska županija ugostila mnogobrojne učenike na 50. vjeronaučnoj olimpijadi

U Srednjoj školi Pregrada u utorak je otvoreno državno natjecanja iz vjeronauka za učenike osnovnih i srednjih škola, a na kojem ove godine sudjeluje 180 učenika raspoređenih u 20 osnovnoškolskih ekipa, 20 ekipa iz srednjih četverogodišnjih škola te pet ekipa trogodišnjih srednjih škola.

Svima njima je dobrodošlicu u Krapinsko – zagorsku županiju poželjela zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.

– Drago mi je da je tema ovogodišnjeg natjecanja “Naša draga svetišta” i da je kao građa za natjecanje izabrana upravo knjiga pregradskog vjeroučitelja Tomislava Krušlina, “Svetišta hrvatskog naroda”. Kao što znate, u našoj je županiji smješteno nacionalno svetište Majke Božje Bistričke i nadbiskupijsko svetište Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu, a naše zelene zagorske brege krasi i mnoštvo drugih svetišta, crkvica i kapelica. U svakom slučaju želim vam puno uspjeha na današnjoj olimpijadi i ugodan boravak u Krapinsko-zagorskoj županiji. Dođite nam ponovno jer vidjet ćete da je zagorska Bajka na dlanu najljepša u ovo doba godine, zelena, rascvjetala i mirisna – poručila je zamjenica župana Petek te dodatno izdvojila činjenicu da se dan Krapinsko – zagorske županije obilježava na blagdan sv. Jurja i da je zaštitnica županije Majka Božja Snježna Belec.

Cijelu svečanost otvorenja molitvom je započeo župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marija Pregrada, Ivan Mikec. Okupljene su pozdravili i ravnateljica Srednje škole Pregrada Vilmica Kapac, tajnica Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije Anita Vranić, predstojnica Ureda za vjeronauk Zagrebačke nadbiskupije Valentina Mandarić te predsjednik Državnog povjerenstva i savjetnik u Agenciji za odgoj i obrazovanje Tomislav Tomasić, dok je provedbene upute učenicima i njihovim mentorima u ime Državnog povjerenstva iznio Zvonimir Lončar.

– Radost zajedništva kroz ekipno natjecanje, kroz druženje i upoznavanje svih učenika, mentora iz svih naših biskupija i nadbiskupija, sklapanje novih prijateljstava, posebno je obilježje natjecanje iz vjeronauka. Ovogodišnje natjecanje je posebno iz dva razloga, a prvi je 50. obljetnica vjeronaučne olimpijade dok je drugi činjenica da su danas prvi put s nama učenici trogodišnjih obrazovnih programa – istaknuo je savjetnik Tomasić ispred Agencije za odgoj i obrazovanje.

Naime, Vjeronaučna olimpijadu je prije 50 godina pokrenuo časopis Mali koncil. Tada je natjecanje održano pod geslom “Ja ću te tražiti, ti ćeš se kriti, to naš Olimp će biti”. Na područnim je natjecanjima tad sudjelovalo 188 ekipa te su ona održana na 30 različitih mjesta, a prvo je područno prednatjecanje održano upravo u Pregradi 25. ožujka 1973. godine. Sama završnica Vjeronaučne olimpijade održana je u 1. svibnja 1973., u Zagrebu na Šalati, u dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa. Ekipa iz Pregrade koja je na svom područnom prednatjecanju pobijedila došla je na završnicu u Zagreb i donijela baklju s 30 svijeća koje su označavale 30 područnih natjecanja

Vratili smo se tamo gdje je počelo. Korijeni su isti, a ja vjerujem da je stablo hrasta poraslo. Pedeset godina povijesti označava ozbiljnost i zrelost ovog natjecanja, a vi ste njegova nada i budućnost. Uživajte u prekrasnom Zagorju, radosnom druženju i zajedništvu, a tko bude prvi – njemu ćemo se svi nakloniti i čestitati – rekla je predstojnica Ureda za vjeronauk Zagrebačke nadbiskupije Valentina Mandarić.

Vjeronaučna natjecanja predstavljaju promociju vjeronaučnog znanja i promociju zajedništva. Na ova se natjecanja svake godine, od početka, uključuje više od 3.000 učenika, dok na državna natjecanja dođe samo njih 80 iz osnovnih škola, 80 iz četverogodišnjih srednjih škola te ove godine prvi put 20 učenika iz srednjih strukovnih škola.

– Naši učenici godinama sudjeluju u ovom natjecanju i postižu izuzetne rezultate na koje smo jako ponosni. Valja reći da mi naglasak uz znanje, stavljamo i na razvoj vještina i odgojne vrijednosti te nam je jednako bitno da se uče pozitivnoj komunikaciji, asertivnosti, empatiji, solidarnosti i humanizmu – naglasila je ravnateljica Srednje škole Pregrada Vilmica Kapac.

Proglašenje pobjednika 50. Vjeronaučne olimpijade bit će održano u srijedu, 10. svibnja ove godine. Krapinsko – zagorsku županiju na natjecanju predstavlja ekipa Srednje škole Zlatar, koja je na međužupanijskom natjecanju u Dugom Selu osvojila treće mjesto, no na državno natjecanje se plasirala zbog odličnog znanja – sa četvrtim rezultatom u čitavoj Hrvatskoj.

www.sjever.hr
09.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.