Now Reading:
DA NE BI BILO „NISMO ZNALI” Na ovim kovanicama od 5 centi možete dobro zaraditi
Full Article 2 minutes read

DA NE BI BILO „NISMO ZNALI” Na ovim kovanicama od 5 centi možete dobro zaraditi

Kovanica od 5 centi malena je, neprimjetna, ali i vrlo vrijedna i ako imate prave kovanice od 5 centi u novčaniku, možete ih prodati i na njima zaraditi.

Materijalna vrijednost kovanice od 5 centi vjerojatno je ograničena s obzirom na njen promjer od 21 milimetra, debljinu od 1,67 milimetara i težinu od 3,92 grama. Kao i kovanice od 1 i 2 centa, izrađena je od čelika presvučenog bakrom, piše Fenix magazin.

A što čini kovanicu od 5 centi toliko vrijednom? Ne izdaju se tako često, barem ne u malim zemljama poput Monaka ili Vatikana, gdje je njihovo izdavanje ograničeno. Dakle, ako imate kovanice iz navedenih zemalja, možete zaraditi malo bogatstvo od trgovaca ili kolekcionara, na primjer prodajom kovanica na Ebayu.

Imajte na umu što su kovanice bolje očuvane, to više vrijede. Osim toga, možete zaraditi više novca ako posjedujete cijeli set.
Kovanice na koje trebate obratiti pozornost:
2011. Monaco: ograničena serija na 7000 komada
2002. Monaco: ograničeno serija na 8.000 komada
2013. Monaco: ograničeno serija na 10.000 komada
2002. Vatikan: ograničena serija na 71.000 komada

Kovanice iz Monaka vrijede do 75 eura, dok kovanice iz Vatikana vrijede oko 40 eura po setu, piše Fenix magazin.

Kako biste prepoznali vrijedne kovanice od 5 centi, vrijedi baciti pogled na poleđinu kovanice. Na pozadini je navedeno mjesto i godina izdavanja kovanica.

foto: pixabay
sjever..hr/fenix-magazin.de
01.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.